70 éves lenne - Emléktáblát kapott Máté Péter

Publikálás dátuma
2017.02.03. 17:34
Fotó: Tóth Gergő
Emléktáblát avattak Máté Péter tiszteletére pénteken a főváros I. kerületében annak a háznak a falán, ahol életét leélte. Az 1984-ben fiatalon elhunyt zenész, énekes, dalszerző szombaton lenne 70 éves, az eseményen jelen volt Máté Péter özvegye, Edit, lányai és unokái. A képre kattintva galéria nyílik! 

Varga Mátyás képzőművész Máté Péterre emlékező alkotása a Krisztina körút 75. kapualjában egy elszakadt magnószalagot ábrázol.

"Zseniális művész volt, dalai ma is közöttünk élnek" - mondta Soltész Rezső, aki a Corvinával számos alkalommal kísérte fellépésein Máté Pétert.

A zenész, énekes felidézte, hogy mindketten az S. Nagy István szövegíró által vezetett alkotóműhelyhez tartoztak, akárcsak Szécsi Pál vagy Payer András. Hozzátette: nemcsak a munkában, a koncerteken, a stúdióban volt szoros az együttműködésük Máté Péterrel, összekötötte őket a barátság is. "Ő hangszerelte az Egy viharos éjszakán című Corvina-slágert, majd amikor szólópályára léptem, a Szóljon hangosan az éneket is, ezért a munkájáért díjat is kapott 1981-ben a táncdalfesztiválon".

Benkő László, az Omega együttes billentyűse arról beszélt, hogy Márton András színművésszel és Máté Péterrel hárman elválaszthatatlan barátok voltak gyerekkoruktól kezdve. Mint kifejtette, az ő generációjukat összekötötte a szeretet, amit akkor kaptak, amikor megjelentek a színpadon.

"Elmegyek című száma Sylvie Vartan francia énekesnő előadásában világsiker lett. Sikerült bebizonyítania, hogy abban a zárt világban, amit akkor Magyarország jelentett, is lehet nemzetközi slágert írni" - jegyezte meg Benkő László.
Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester úgy fogalmazott, hogy Máté Péter dalai ma is megérintik a hallgatókat, és szerzeményeivel örök időkre beírta magát a magyar kultúra halhatatlanjai közé.

"Óriási űrt, mégis páratlanul gazdag életművet hagyott maga után. Kivételes zenei tehetség volt páratlan hanggal, dalai azért hatnak annyira, mert örökérvényűek, hitelesek és őszinték, egyetemes emberi érzéseket fogalmaznak meg egyszerű, érthető, átélhető módon. A Régi út című dalban érzelmi kötődését énekelte meg a számára olyan fontos környezethez, a Hazám csodálatos vallomása a hazaszeretetről" - sorolta Nagy Gábor Tamás.

Szólt arról is, hogy az Elmegyek című dal szinte védjegyévé vált, és ma minden idők legnagyszerűbb magyar popdalának számít; Máté Péter ezen szerzeményét az eseményen a Bolyki Brothers vokálegyüttes adta elő. Az emléktábla avatásán mintegy százan voltak jelen, ott volt mások mellett Malek Andrea, Tabáni István és Gallusz Niki is. Ők valamennyien fellépnek szombaton a Budapest Kongresszusi Központban a Máté Péter-emlékkoncerten, akárcsak Solymos Antal, Kökény Attila és a Back II Black.

Máté Péter 1947. február 4-én született Budapesten. Első rádiófelvétele 1967-ben készült, 1973-ban a Hull az elsárgult levél című dala első lett a Made in Hungary táncdalszemlén. Díjat nyert egy írországi tehetségkutató versenyen, Elmegyek című dala - Nicolas címmel - Sylvie Vartan francia sanzonénekesnő előadásában lett világhírű.
Írt két musicalt, mintegy 150 számot komponált, életében hat hanglemeze jelent meg. Mindössze 37 éves volt, amikor

1984-ben szívrohamban elhunyt. Dalai ma is népszerűek - az említetteken kívül például az Azért vannak a jó barátok, az Ott állsz az út végén, a Kell, hogy várj, a Hazám, az Egyszer véget ér, az Ez majdnem szerelem volt, az Egy darabot a szívemből vagy a Zene nélkül mit érek én.

Szerző

A Főkukac szobrot kapott Budapesten

Publikálás dátuma
2017.02.03. 17:03
MTI Fotók: Mohai Balázs
A nagy ho-ho-ho horgász című rajzfilmsorozatból ismert Főkukac szobrot kapott a Bem rakparton Budapesten. A miniszobrot Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája alapján Mihajlo Kolodko ukrán szobrászművész készítette.

Szerző

Hajdu Szabolcs triplázott

Publikálás dátuma
2017.02.03. 16:05
Korábbi felvétel. Forrás: Facebook
Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje kapta meg a filmkritikusok B. Nagy László-díját. Péntek délután a Sajtóházban tartott ünnepségen A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztálya összesen tizenkét díjjal jutalmazta a múlt év magyar filmjeinek legjobb teljesítményeit. A díjakat Báron György, a szakosztály elnöke adta át.

A díjkiosztó a magyar film és a magyar kritika ünnepsége. Az a független rendezvény, ahol a filmkritikusok fejezik ki elismerésüket a filmalkotók teljesítménye előtt. Az elismerések nem járnak pénzjutalommal, szellemi és morális értékük azonban évtizedek óta biztos alapokon áll, éppen a szavazatok függetlensége révén. Idén is, mint általában, alapos vita előzte meg a lista kialakulását, az ízlések vitathatatlan sokfélesége ellenére többségi akarattal alakult ki a szakmai mérleg. Az életműdíjat az operatőrök doyenje, a 86 éves Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas Tóth János (szakmaszerte: Tóth Janó) vette át. Emlékeztetőül: sok más mellett ő fényképezte a Szerelem és a Macskajáték (Makk Károly) mellett az Elégia és a Capriccio (Huszárik Zoltán) című kisfilmeket.

A díjak tükrében is a múlt év legnagyobb hazai filmes teljesítménye Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című kamarajátéka volt, amely teljesen új alapokra helyezte a filmkészítés és forgalmazás (!) módját. A B. Nagy László Díj mellett Hajdu megkapta a legjobb rendezés és a legjobb forgatókönyv díját is. (A magam részéről a filmnek adtam volna a 13 tanítvány példás operatőri összmunkája miatt az operatőri díjat is.) A kritikusi grémium Szabó Gábornak ítélte a legjobb operatőr díját A martfűi rém című film képi világáért. A nők közül főszereplőként Stefanovics Angéla a díjazott a Liliomösvényért, epizódalakításáért Szamosi Zsófiáé az elismerés A martfűi rém, és Deák Kristóf most már Oscar-jelölt Mindenki című kisfilmjéért. Thuróczy Szabolcsé lett a legjobb férfi főszereplő díja a Tiszta szívvel című filmért, Kulka János kapta a legjobb epizódalakitás díját a Félvilág és a Halj már meg!-ben nyújtott teljesítményéért. A legjobb kisjátékfilm díja a Fizetésnapé lett Bernáth Szilárd rendezésében, Bucsi Réka a legjobb animációs filmért vette át az elismerést. Az itt élő lelkek nagy része című kísérleti műért Ivan és Igor Buharin különdíjat vett át. A dokumentumkategóriában a grémium nem adott ki díjat.

Már hagyomány, hogy ilyenkor adják át a legjobb főiskolás teljesítményért odaítélt Simó Sándor Alapítvány Díját, amelyet Miklauzic Bence rendező adott át Szilágyi Fanninak A Kamaszkor vége című kisfilmért.

Szerző