Költözik az Echo TV

Publikálás dátuma
2017.02.04 06:09
Fotó: Népszava
Fotó: /
Várhatóan szeptembertől a fővárosi Angol utcába teszi át székhelyét a decemberben Mészáros Lőrinchez került Echo TV. A televíziónál addig sem áll le az élet, márciusra teljes megújulást terveznek, és ehhez a konkurens Hír TV-től igazoltak szakembereket.

Információink szerint 18-22 ember távozik Simicska Lajos csatornájától, főként technikusok, operatőrök, riporterek. A képernyősök közül a legnagyobb nevű távozó állítólag Turda Adrienn, aki a Hír TV reggeli műsorát vezette. Ugyanakkor forrásunk szerint Simicska tévéjénél nincs pánikhangulat, "üzemi hőfokon vannak", és igyekeznek új érkezőkkel mielőbb pótolni az Echo-hoz távozókat; érkeznek szakemberek a köztévétől is, illetve korábbi népszabadságosokkal is felvették a kapcsolatot. A távozási hullám az Echo megújulásának tudható be, akik emiatt igen magas fizetésekkel, magasabb pozíciókkal csábították el a Hír TV dolgozóit, különösebb politikai ügy nincs a háttérben.

Simicska tévéjénél kisebb gikszer is beütött: a tervekkel ellentétben mégsem indul el februárban Kálmán Olga új műsora a Hír TV-n. Forrásunk a csúszás pontos okát nem nevezte meg, csupán annyit mondott, jelenleg az előkészületek zajlanak, Kálmán várhatóan március második felétől lesz látható a képernyőn. Az ATV-től igazolt műsorvezető egyébként egy az Egyenes beszédhez hasonló produkcióban lesz látható. Kálmán tavaly mondott fel az ATV-nél, Németh Szilárd, az ATV vezérigazgató-helyettese nem akart nyilatkozni a felmondás okairól, annyit árult el, hogy civilizált körülmények között váltak el egymástól.

Eközben a Tényeknél is beindult a találgatás, ki lesz a TV2 hírműsorának főszerkesztője. Kökény-Szalai Vivien, a TV2 hírigazgatója az Indexnek tagadta, hogy az egykori köztévés Nika György a Tények főszerkesztője lesz, ám a 24.hu azt írta, Nika végül a Tények felelős szerkesztőjeként folytatja, és már pénteken meg is kezdte a munkát. Nika a '90-es években sokáig szerkesztette és vezette a Magyar Televízió Híradóját, majd 2002-ben a Tényekben dolgozott. 2004-ben tért vissza a köztévéhez, hírigazgatóként, a Híradó főszerkesztőjeként, ám egy évre rá leváltották, mert II. János Pál pápa halálakor nem szakította meg a műsort. Volt brüsszeli tudósító, vezette a Panorámát, a Parlamenti Naplót és a köztévé reggeli műsorát is. 2015-ben rúgták ki, akkor.

Célkeresztben az Index
A cégbíróság végrehajtást jegyzett be az Index.hu Zrt.-re, ám ilyet akár egy kisebb összeg miatt is bejegyezhetnek egy cégre. Ez lehet akár időszakos tartozás is a fővárosi önkormányzatnak, ugyanis a hivatal kérvényezte a végrehajtást az iratok szerint. Az információ hírértéke pedig megállapítható abból is, hogy az ügyet a kormányzati revolvermédia zászlóshajója, a Ripost dobta be tegnap délután. Az ellenzéki portál ügyeire rálátó forrásunk szerint az Indexnél nem tudnak komolyabb hátralékról, sem ilyen problémákról. A cég dolgozói közül lapunknak senki nem akart nyilatkozni. A vállalat egyébként ahhoz a Spéder Zoltánhoz köthető, aki ellen tavaly a kormánymédia lejáratókampányt indított. Az üzletember látszólag kikerült a kormányzati körökből, s banki érdekeltségeinek javát el is vesztette, sokak szerint éppen az Index kormánykritikus hangneme miatt.

Szerző
2017.02.04 06:09

"Az egész országot nem lehet kirúgni" - Pécsett is a rabszolgatörvény ellen tiltakoztak

Publikálás dátuma
2019.01.19 18:16

Fotó: Népszava/
A kormánynak az a célja, hogy rabszolgák legyünk a Mészáros Lőrincek országában - hangzott el a pécsi tüntetésen.
Pécsett ezúttal is megtelt a város emblematikus főtere, itt valamivel több mint ezren demonstráltak a kormány ellen. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pécsi ügyvivője szólalt fel elsőnek, s minden munkavállalót arra biztatott, hogy lépjen be a munkahelyén a szakszervezetbe, mert csak teljes összefogással van esély a sikerre. Az ügyvivő hozzátette, hogy akkor is csatlakozzanak az érdekképviselethez, ha elégedetlenek annak munkájával, váltsák le a rossz vezetőket, helyettük válasszanak meg olyan embereket, akik valóban a dolgozókat képviselik. A később felszólalók is az összefogás fontosságát hangsúlyozták. Varga Orsolya egy, a nők jogaiért harcoló civil egyesület képviseletében azt mondta: a rabszolgatörvény csak a jéghegy csúcsa, mert a kormánynak már régóta az a célja, hogy rabszolgák legyünk Magyarországon, ami a Mészáros Lőrincek magánbirtokává vált, s ahol a hatalom emberei szabadon vegzálhatnak egy 18 éves diáklányt, ha az szót emel ellenük. Varga arra ösztönözte a hallgatóságot, hogy mindannyian álljanak ki önmagukért és a jogaikért, mert az egész országot nem tudják „kirúgni”.
2019.01.19 18:16

Kaposváron harmadszor is százak tiltakoztak a rabszolgatörvény ellen

Publikálás dátuma
2019.01.19 17:42

Fotó: Népszava/ Radó Ferenc
- Menjen a Fidesz! – válaszolták a tüntetők, amikor a kaposvári tüntetés egyik szónoka megkérdezte, el akar-e menni valaki a városból vagy az országból.
Nagyjából ez volt a legerősebb beszólás a demonstráción, melyet a többi megyeszékhelyhez hasonlóan Somogyban is a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szervezett – az ellenzéki pártok támogatása mellett –, s melyen az elmúlt napok kellemes, kora tavaszi időjárását váltó csípős hidegben is úgy háromszázan vettek részt az Európa-parkban. A belvárosi tér immáron a harmadik demonstrációnak adott helyet a rabszolgatörvényként emlegetett túlóratörvény elfogadása óta:
Kaposváron ilyesfajta ellenzéki aktivitásra senki sem emlékezett a rendszerváltás óta.
- Azt hitték, karácsony előtt sunyi módon, csendben át lehet nyomni az embereken egy ilyen jogszabályt – elevenítette fel a tüntetések okát Svajda József, a MASZSZ megyei vezetője, aki megjegyezte: a hatalom elszámolta magát, nem gondolta, hogy ekkora és ilyen egységes tiltakozást vált ki a jogszabály, hiszen a – Fidesz-közeli – Munkástanácsokon kívül minden valamire való szakszervezet és érdek-képviseleti tömörülés csatlakozott az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottsághoz, mely erre a szombatra megszervezte az országos tiltakozást.
- Eddig minden kormány úgy gondolkodott, alacsony bérek kellenek, mert az vonzza a külföldi tőkét – folytatta Svajda József -, de 99 ezer forintért nem lehet dolgozni. Amikor ezt jeleztük, elmondtak minket mindenféle mocskos prolinak, csőcseléknek, lumpeneknek, pedig csak normális béreket és nyugdíjakat akarunk. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint remekül emelkednek a bérek, az ország szinte Eldorádó. Szerintünk viszont ez nem igaz, így hát folytatjuk, ahogy Churchill mondta: földön, vízen, levegőben. Végre sokan megértették, mi a tét, s ami nagyon fontos: a dolgozók mellé felsorakoztak a fiatalok, a diákság. Erre utoljára 1956-ban volt példa Magyarországon.
Varga Zsoltné, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének országos alelnöke arról beszélt, hogy a Munka Törvénykönyvét rengetegszer módosították az elmúlt években, de mindig a dolgozók kárára, akik nem mertek nemet mondani a változtatásokra. Emiatt egyre nagyobbak a munkaterhek, s a túlhajszoltság következménye a mind több munkahelyi baleset, valamint a romló termelékenység. - Akik a rabszolgatörvényt kidolgozták és megszavazták, nem tudják, mi van egy valódi munkahelyen – jelentette ki. – Ugyanők hangoztatják évek óta, drasztikusan emelkednek a fizetések. Akkor miért megy el annyi ember az országból? Szolidaritásra, összefogásra van szükség, mert a hatalom semmibe veszi a munkásokat, érzéketlen robotoknak tekinti őket, s amit pedig megtermelnek az emberek, azt ellopják. Ebből viszont elegünk lett, ami meglepte a kormánypártokat, s egyre idegesebbé teszi őket. Van esély a változásokra, de a sikerhez szükség van a rendszert otthonról bíráló fotelforradalmárokra is!
Csábráki Lajosné a megváltozott munkaképességűek mind nehezebb megélhetéséről beszélt a hallgatóságnak, Hornyák József, a Vasas Szakszervezet somogyi titkára pedig arról, hogy a hatalom nem törődik a dolgozó emberekkel. - Tárgyalni akartunk a kormánnyal, de nem hajlandó rá – tette hozzá. – Kértünk engedélyt forgalomlassító útlezárásra Kaposvárra, de a rendőrség a közlekedés rendjének sérelmére hivatkozva elutasította a kérelmünket. Egy négysávos úton akartunk egy sávot elfoglalni… De nem hagyjuk magunkat, tovább küzdünk az igazunkért. Mert ha csak 1 százalék esélyt adunk a munkáltatóknak, hogy bevezethessék a rabszolgatörvényt, meg fogják tenni.
2019.01.19 17:42
Frissítve: 2019.01.19 17:47