Előfizetés

"Nem adjuk a gerincünket!" - Tüntetett a Tanítanék

Publikálás dátuma
2017.02.05. 19:27
Tiltakozók a Kossuth téren FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
Több ezren jelentek meg vasárnap a Tanítanék Mozgalom fővárosi demonstrációján, hogy kiálljanak a civil társadalom szabadságáért, miután a kormányzat hadat üzent a közállapotok javításáért küzdő szervezeteknek. A résztvevők hangsúlyozták: egy demokratikus kormány nem ellenségként, hanem partnerként tekint a civilekre.

Míg a kormány által szervezett rendezvényekre - ahogyan legutóbb a 2024-es budapesti olimpiát támogató konferenciára is - néhány ezer forintos apanázs ígéretével kell bértapsolókat toborozni, a Tanítanék Mozgalom vasárnap délutáni demonstrációján több ezren jelentek meg önszántukból azért, hogy kiálljanak az oktatás mellett a civil társadalom szabadságáért is, amely ellen az utóbbi hetekben indított harcot a kormány nevében Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke. A Tanítanék mellett a Civil Közoktatási Platform, a Hálózat a Tanszabadságért, a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért, a Levegő Munkacsoport, a Ligetvédők, az Eötvös Károly Intézet, a Humán Platform, a Szépírók Társasága és több más civil szervezet is megjelent, hogy együtt adják a kormány tudtára: nem vehetik el szabadságukat, nem vehetik el tőlük a közügyekbe való beleszólás jogát.

"Egyetlen kormány sem mindenható, és ez a mi kormányunkra is igaz. A civilek pótolhatatlan munkát végeznek, a közállapotok javításán dolgoznak, ez a kormány érdeke is. Egy demokratikus kormányzat nem ellenségként, hanem partnerként tekint a civilekre" - hangzott el Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetőjének felszólalásában. Emlékezetes: az Ökotárs volt a civilellenes kormány első áldozata, 2014-ben bűncselekmények elkövetésével vádolták a szervezetet - a vizsgálat után kiderült, hogy a vádakból semmi sem igaz. Móra Veronika hangsúlyozta: ha egyetlen civil szervezetet támadás ér, az egész civil társadalmat támadják.

Szót kapott Szentesi Kálmán is, aki arról vált ismertté, hogy visszakövetelte az adóhatóságtól a tavalyi évre befizetett adóját, mert szerinte azt nem jól költötte el az állam. Pénzt nem kapott, de félmilliós büntetést igen. "Olyan mocsárban vagyunk, amely néhány csókost leszámítva mindenkit elnyel majd. Nem várok arra, hogy mások mondják ki helyettem, amit gondolok, mások cselekedjenek. Megértem azokat, akik félnek, nem lehet őket hibáztatni. Én viszont elmegyek a falig" - mondta. Hangsúlyozta: lépése szimbolikus volt, ahogy a hatóság válasza is. "Azt üzenték: tudd, hogy hol a helyed, jobbágy" - fogalmazott.

"Demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni" - idézte Bibó Istvánt Szert Boglárka. Ő volt az, akit azért rúgtak ki az Antall József Tudásközponttól, mert kiállt kollégája mellett, akit azért kezdek el vegzálni, mert a Facebook-on elkezdte követni az olimpia elleni népszavazás oldalát. "Fontos meghúzni a határt félelem és a rendszerszintű ostobaság között. Egy embert megalázni, emberi méltóságát sérteni munkahelyi körülmények között sem szabad" - mondta.

Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára emlékeztetett, tavaly év végén három dolgot követeltek a kormánytól: mondjon le vagy váltsák le Balog Zoltán oktatásért is felelős minisztert, hozzanak létre önálló oktatási minisztériumot és alkossanak új köznevelési törvényt, mely figyelembe veszi a Civil Közoktatási Platform szakmai anyagát. Ezekből semmi nem valósult meg. "De folyamatosan hívnak minket a köznevelési kerekasztalra, ahol a kormány haverjai ülnek. Sokuknak közük sincs a közoktatáshoz. Mi csak demokratikus keretek között vagyunk hajlandók egyeztetni. Nem adjuk a gerincünket!" - szögezte le Pilz.

Újabb fejcsere az Emmiben
Távozik posztjáról Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár - értesült a Magyar Nemzet. Ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) továbbra is igényt tart a munkájára, és a tárca által az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézettől átvett feladatok megszervezéséért felelhet a jövőben. A lap úgy értesült, a pozícióba március 1-jétől Maruzsa Zoltán érkezik, aki jelenleg az Emmi egyik legfontosabb oktatási háttérintézményének, az Oktatási Hivatalnak az elnöke. Pilz Olvivér, a Tanítanék képviselője a vasárnapi tüntetésen jelezte: a helyettes államtitkár csak végrehajtó, nem őt kell csereberélni, hiszen mindenki tudja: "a fejétől bűzlik a hal".

Meghalt Katona Kálmán volt közlekedési miniszter

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 69. évében, vasárnap otthonában elhunyt Katona Kálmán volt közlekedési miniszter - közölte a család.

Katona Kálmán Pécsett született, felsőfokú tanulmányait a Győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán, a Budapesti Műszaki Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte.

A politikus 1987-ben a Bajcsy-Zsilinszky Endre Baráti Társaság, 1989-ben a Magyar Demokrata Fórum tagja lett. 1990 és 1994, majd 2006 és 2010 között országgyűlési képviselő volt. 1990 és 1994 között az Országgyűlés Közlekedési, hírközlési és vízügyi, 2006 és 2009 között pedig Környezetvédelmi bizottságának elnöki tisztét töltötte be. 1998 és 2000 között közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszterként tevékenykedett. 2002 és 2010 között a Fővárosi Közgyűlés tagja volt.

1973-tól a Tungsram, 1982-től a Minőségellenőrző Rt. munkatársaként dolgozott, 1995 és 1998 között a Hírközlési Főfelügyelet elnökhelyettesi, 2000 és 2002 között a Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatói tisztségét viselte. 2012 és 2014 között a Magyar Kerékpársportok Szövetsége és a Magyar Mountain Bike Szakági Szövetség elnöke volt. 2015-ben alapította a Hermina Galériát a fiatal kortárs képzőművészek és zeneszerzők együttműködésének támogatására.

Meghatározó szerepet játszott Magyarország rendszerváltás utáni infrastrukturális felzárkóztatásában. Munkássága a demokratikus jogállamiság, az önkormányzatiság, az európai integráció és a fenntartható fejlődés elve, illetve a polgári értékek köré szerveződött. Elkötelezett híve volt a kortárs zenének, irodalomnak és képzőművészetnek.

Tanártüntetés: el akarnak minket takarítani

Minden eddiginél súlyosabb veszély fenyegeti a civil szférát, amely az utolsó, ami még betöltheti Magyarországon a fékek és ellensúlyok szerepét - véli a Tanítanék Mozgalom, amely demonstrációra hívta az ország jövőjéért aggódókat a Kossuth térre.

A hvg.hu beszámolója szerint az első felszólaló Törley Katalin volt, aki azt mondja, a kormány megtámadta a Tanítanékot és a Történelemtanárok egyesületét. "El akarnak minket takarítani, ahelyett hogy a havat takarítottál volna el" - utalt Németh Szilárd kijelentésére.

Majd Móra Veronikát, az Ökotárs Alapítvány vezetőjét  szólították a színpadra, aki "pontosan tudja, milyen ha a kormány a civileket vegzálja". Ő azt gondolja, hogy azért politizálnak a civiliek, mert az "mindenkinek alapvető joga, ezáltal mennek előre a dolgok". 

A demonstráción szót kapott Szentesi Kálmán is, aki nyílt levélben kérte vissza befizetett adóját, mert szerinte az állam nem arra fordítja a közpénzt, amire kellene. "A jelen egy mocsárba mutat, ami néhány csókost leszámítva mindenkit elnyel majd" - kezdte a beszédét. Majd kifejtette, joga van állampolgárként elmondania, ha valami nem tetszik, ezért is írta meg a levelét a NAV-nak. Szerinte az adó befizetésének megtagadása a polgári engetlenség klasszikus formája.

A "vendégelőadók" után jöttek a Tanítanék képviselői. Pilz Olivér arra emlékeztetett, hogy több mint egy éve, Miskolcról indult el a tiltakozáshullám, majd felidézte ennek állomásait. Törley Katalin azt mindenképp nagy eredménynek tekinti, hogy a Tanítanék nyomán a közbeszéd fontos elemévé emelték az oktatás témáját. Ugyanakkor - mint mondja - az oktatás ezer szállal kötődik más társadalmi problémákhoz is.

Később Balog Zoltán került terítékre, szerintük a miniszter egyáltalán nem ért az oktatáshoz. Bemutatták a Tanítanék miniszterjelöltjét: egy élő, Csinos névre hallgató szamarat. Mint mondják a szamár legalább őszinte és romlatlan. Megkérdezték tőle, mit jelent az, hogy funkcionális analfabéta. Csinos nem válaszolt (nem úgy mint Balog Zoltán egy bizottsági ülésen, akinek lövése nem volt e fogalomról). "Legalább szamár hallgat".