Előfizetés

Női kézilabda BL - Magabiztos győri siker

A Győri Audi ETO KC 32-26-ra győzött a dán Esbjerg otthonában a női kézilabda Bajnokok Ligája második csoportkörének 2. csoportjában, a második forduló vasárnapi játéknapján.

Női BL, 2. csoportkör, 2. forduló, 2. csoport:
Esbjerg (dán)-Győri Audi ETO KC 26-32 (12-14)

a Győr gólszerzői: Görbicz 11, Amorim 6, Mörk, Groot 5-5, Tomori, Broch 2-2, Knedlikova 1

Támadásépítésben és -befejezésben, valamint védekezésben is remekül kezdett a Győr, így négy percen belül három góllal ellépett (0-3) BL-újonc ellenfelétől. Mivel a vendégek nem tudták folytatni hatékony, pontos játékukat, a dán bajnokcsapat hamarosan egyenlített (5-5).

Kisvártatva visszaállt, majd Kari Aalvik Grimsbö és Kiss Éva védéseinek, illetve Görbicz Anita góljainak köszönhetően nőtt a különbég (7-12), de létszámfölényben eredményesebben kézilabdáztak a dánok, így az első félidő hajrájában ismét szorossá tették az állást (12-13).

A második félidőt taktikus, fegyelmezett játékkal kezdték a győriek, akik két és fél percet követően újra négy találattal vezettek (13-17). Sérülés miatt az Esbjerg csak egy kapust tudott nevezni a meccsre, a norvég Emliy Stang Sandro így a játékidő kétharmadánál fáradni kezdett, ezt pedig jól használta ki az előző idényben BL-ezüstérmes magyar együttes (18-24).

A hajrában nem változott a mérkőzés képe, a dánok rendkívül lelkesen, a vendégek viszont látványosan, pontosan kézilabdáztak, és magabiztos sikert arattak. A mezőny legeredményesebb játékosa, Görbicz Anita lett 11 találattal. Az ETO csapatkapitánya legutóbb 2013 októberében szerzett legalább tíz gólt a Bajnokok Ligájában.

A győriek jövő vasárnap a norvég Larvikot látják vendégül a középdöntőben.

Az állás: 1. Győri ETO 10 pont, 2. Larvik (norvég) 7, 3. Midtjylland (dán) 6 (150-151), 4. Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 6 (155-173), 5. CSM Bucuresti (román) 5, 6. Esbjerg 2

szombaton játszották:
1. csoport:
FTC-Rail Cargo Hungaria - Thüringer HC (német) 32-24 (15-10)
Az állás: 1. Vardar Szkopje (macedón) 11 pont, 2. Ferencváros 9, 3. Buducnost Podgorica (montenegrói) 8, 4. Metz (francia) 4 (143-143), 5. Thüringer HC 4 (149-164), 6. Asztrahanocska (orosz) 0
A csoportok első négy helyezettje jut tovább a negyeddöntőbe.

Idén két amerikai bank ment csődbe

Az állami betétbiztosítási alap (FDIC) honlapján szereplő adatok szerint mindkét pénzintézet januárban húzta le a rolót. Az egyik a New Jersey állambeli Harvest Community Bank, a másik az illinoisi Seaway Bank and Trust Company. Tavaly összesen öt bank ment csődbe az Egyesült Államokban, ezzel a 2007 óta bezárt pénzintézetek száma közel ötszázra nőtt.

Tavaly szeptemberben az Arkansas szövetségi államban bejegyzett Allied Bank, augusztusban a georgiai The Woodbury Banking Company, májusban a pennsylvaniai First CornerStone Bank, áprilisban a Tennessee állambeli Trust Company Bank, márciusban pedig a wisconsini North Milwaukee State Bank zárt be.

2015-ben nyolc bank ment csődbe az Egyesült Államokban; 2014-ben még tizennyolc, egy évvel korábban pedig huszonnégy banknak kellett végleg bezárnia.

A csődhullám hét éve tetőzött, a bezárt bankok száma 2010-ben 157-re nőtt az egy évvel korábbi 140-ről. Hat éve 92 bank ment csődbe, öt éve 51. A 2007 vége óta csődbe jutott bankok száma csaknem ötszáz.

A betéttulajdonosokat fejenként 250 ezer dollárig (mintegy 72 millió forint) biztosítja az amerikai betétbiztosítási alap.

Szünnap lesz az Erste Banknál

Az Erste Bank a Citibank lakossági ügyfeleinek zökkenőmentes átvétele érdekében elektronikus rendszerein ütemezett rendszerfejlesztést végez, ehhez kapcsolódóan február 6-án, hétfőn bankszünnapot (könyvelési és pénztári szünnapot) tart.

A telefonos ügyfélszolgálatok, valamint az elektronikus banki szolgáltatások és alkalmazások működése ma is szünetel, illetve valamennyi Erste bankfiók és megyei vállalati iroda zárva tart.

A bankkártya-használatot (fizetés, ATM-es készpénzfelvétel) és telefonos bankkártya-letiltást ugyanakkor nem érinti a rendszerfejlesztés.

Az Erste Bank minden, átvételre kerülő Citibank-ügyfél bankkártyáját postára adta idén januárban, és már korábban levélben azt javasolta az ügyfeleknek, hogy az átadás napjaiban mindkét bankkártyájukat tartsák maguknál. A régi, citibankos kártyák mindaddig használhatóak, amíg a Citibank nem küld sms-t a kártya leállításáról.

Az új, Erste-bankkártya élesítéséről az Erste Bank küld sms-t az adatátadást követően. A bank a kártya mielőbbi aktiválására kéri ügyfeleit: ezt az első, PIN-kódot igénylő vásárlással vagy ATM-nél történő egyenleglekérdezéssel lehet megtenni, változatlan PIN-kóddal.

Az új, erstés bankszámlaszámukat az ügyfelek az Erste NetBankban találják meg, vagy a Citibank januárban kiküldött tájékoztató levelében. Az Erste NetBank kezdeti jelszót ugyancsak sms-ben küldik ki az ügyfeleknek. A netbankba először február 7-én, reggel 8 óra után, vagyis a rendszerfejlesztés lezárása után lehet belépni.

Az Erste Bank 2015 szeptemberében jelentette be, hogy megvásárolja a Citibank magyarországi lakossági és hitelkártya üzletágait, a tranzakciót 2015 decemberében hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).