Előfizetés

Klinikán kezelik az internetfüggőket

Publikálás dátuma
2017.02.06. 16:46
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
Internetfüggőség-klinikát hoztak létre a zágrábi pszichiátrián, ez az első ilyen intézmény Horvátországban - közölte az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna hétfőn.

Az alkohol-, a szerencsejáték- és a drogfüggők mellett most a technológiai függőséget is gyógyítják a fővárosi kórházban.
Irena Rojnic Palavra pszichiáter elmondta, hogy elsősorban olyan fiatalok kezeléséről van szó, akik szinte képtelennek mutatkoznak a normális életre az internet, a számítógépes játékok és a mobiltelefon megvonása után.

A pszichiáter szerint ugyanakkor nem könnyű felismerni az internetfüggőséget. "Amennyiben valaki négy-öt órát tölt naponta a világhálón, és közben nem végzi el az iskolával vagy munkával kapcsolatos feladatait, az már jel" - hangsúlyozta a szakember.

Hozzátette, hogy az interneten eltöltött idő mellett sokkal fontosabb, hogy milyen tünetek jelentkeznek. "Amennyiben egyre több és több időt töltünk a számítógép előtt vagy okostelefon társaságában és elveszítjük az időérzékünket, továbbá problémáink adódnak emiatt a munkahelyünkön, az iskolában és a családban, valamint semmit sem tudunk tenni ellen, ideje, hogy szakember segítségét kérjük" - vélekedett Rojnic Palavra.

Horvátországban nincs pontos adat arról, hány internetfüggő van az országban. Szakértők szerint a lakosság közel 11 százaléka szenved a szenvedélybetegség ezen formájában, vagyis országszerte körülbelül 400 ezer ember - számolt be róla az N1.

Kálmán Olga nélkül maradnak a UPC-sek

Publikálás dátuma
2017.02.06. 15:19
Forrás: Facebook
Hétfőtől nem elérhető Simicska Lajos televíziója azoknál a UPC fogyasztóknál, akik csak az analóg alapcsomagra fizetnek elő. Hivatalos közlemény helyett a UPC oldalán elégedetlenkedő kommentekből, illetve az ezekre adott válaszokból derült ki ez az információ - írja a 444.

A UPC megerősítette, hogy február 5-étől valóban nem része a Hír TV az alapcsomagnak, de a Digital Bronze, illetve Digital Gold csomagokban továbbra is elérhető marad. Erről érintett előfizetőiket egy korábbi számlalevélen tájékoztatták. A szolgáltató a szerződési feltételekre hivatkozik, miszerint ,,egy digitális tv csomaghoz három médiaeszközt tudunk biztosítani. Amennyiben ennél többet szeretnél, egy újabb digitális előfizetés szükséges." A döntés értelmében háztartások sora maradhat Kálmán Olga hamarosan induló műsora nélkül.

OLAF-jelentés - "Hozzák nyilvánosságra az összes lezárt ügyet!"

A Demokratikus Koalíció közérdekű adatigénylést nyújt be annak érdekében, hogy hozzák nyilvánosságra az összes, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által vizsgált és lezárt magyarországi ügyet.

A párt szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az OLAF 2008 és 2015 között 22 ügyet zárt le, és ennyi esetben tett ajánlást a magyar hatóságoknak. Ezek közül ismert, hogy a 4-es metró ügyében milyen visszaéléseket talált a hivatal - mondta Gréczy Zsolt. Kiemelte, hogy az OLAF ebben az esetben nem állapított meg kormányzati felelősséget, a fővárosi önkormányzat cégeinél és esetleg Medgyessy Péter volt miniszterelnök esetében lehetett szó korrupcióról - fogalmazott.

Jelezte, hogy a kormány a 22 ügyből egyet tálal a sajtóban, miközben a magyar ügyészségnek más esetekben is nyomoznia kellene. Felszólította Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy valamennyi, az OLAF által feltárt ügyben indítsanak nyomozást.

Gréczy Zsolt reagált azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint Lengyel László közgazdász, politológus szervezésében az MSZP, a Párbeszéd, az Együtt, valamint Botka László, Szeged szocialista polgármestere is tárgyalásokat folytat arról, hogy kihagyják a választási együttműködésből a Demokratikus Koalíciót; a megbeszélésekbe be akarták vonni Niedermüller Pétert, a DK alelnökét is. A szóvivő kérdésre válaszolva azt mondta, hogy Niedermüller Péter akkor fog nyilatkozni, ha úgy látja helyesnek.

Hozzátette, a találkozók megtörténtét viszont most már kész tényként lehet kezelni, azok résztvevői arról tárgyaltak, hogyan lehet kiszorítani az együttműködésből a DK-t és annak elnökét, Gyurcsány Ferencet. Mindez rontja a demokratikus ellenzéki pártok közötti bizalmi viszonyt, mert hogyan tudnának kormányon együttműködni, ha már az ellenzékben is titkos hatalmi játszmákat folytatnak egyesek - fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció erős és egységes, a párt és elnöke nem választható el egymástól és a DK szavazótábora nélkül nem lehet leváltani a Fideszt - üzente a szóvivő a többi politikai erőnek. Most a legsürgősebb a bizalom helyreállítása, a DK továbbra is az ellenzéki pártok együttműködésének híve - fűzte hozzá.

Egy újabb kérdésre Gréczy Zsolt azt felelte, hogy az ellenzéki pártoknak az egyéni körzetekben mindenképpen muszáj megállapodniuk, mert csak akkor van esélyük a választási győzelemre, ha minden körzetben egyetlen közös jelölt veszi fel a küzdelmet a Fidesszel. Arra a kérdésre, hogy a többi ellenzéki párt akar-e velük tárgyalni, Gréczy Zsolt azt válaszolta: amikor Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltje lett, akkor jelezte, hogy jelentkezni fog a DK-nál, de ez egyelőre nem történt meg.