Felgyújtott egy mecsetet - 30 év börtönt kapott a merénylő

Harminc évig tartó börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki tavaly ősszel Floridában felgyújtott egy mecsetet. 

Az elkövető, a 32 éves Joseph Schreiber elismerte a bűncselekményt, és nem vitatta a súlyosságát. Írásos nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy tettét nem gyűlölet motiválta, hanem aggodalom. Felszólította az amerikai muzulmán közösségeket, hogy "békéljenek meg Amerikával, békéljenek meg Izraellel, és hagyjanak fel a támadásokkal".

A gyújtogatásnak nem volt áldozata, sérülés sem történt. Schreiber 2016. szeptember 11-én, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások tizenötödik évfordulóján gyújtotta fel a floridai Fort Pierce Iszlám Központját, amelyben mecset is található. Ha ritkán is, de ebbe a mecsetbe járt Omar Mateen, az orlandói melegbárban elkövetett tömegmészárlás elkövetője is, aki 49 embert ölt meg és 53-at megsebesített.

Vádbeszédében Steve Gosnell ügyész hangsúlyozta: a vádlott bevallotta a nyomozóknak, hogy azért gyújtotta fel az Iszlám Központot, mert szerinte "a muszlimok megpróbálnak beférkőzni a kormányunkba", és mert "az iszlám tanításait teljes mértékben jogelleneseknek kellene nyilvánítani". Schreiber még a gyújtogatás előtt az egyik közösségi oldalon azt írta, hogy "az iszlám teljes egészében radikális", és minden muszlimot terroristaként és bűnözőként kellene kezelni. Schreiber korábban már kétszer volt börtönben lopásért.

Szerző

Életben maradt az al-Kaida vezére

Az al-Kaida terrorszervezet jemeni vezetője, Kasszim al-Rimi lett volna a célpontja a Trump-kormányzat által jóváhagyott első rajtaütésnek, amelyben egy amerikai kommandós (Navy SEAL), s számos jemeni civil, köztük nők és gyerekek is életüket veszítették – tudta meg az NBC News. 

Al-Rimi azonban életben van, az Egyesült Államok körözési listáján az egyik legkeresettebb terroristavezető hétvégén rádóüzenetben tudatta, hogy a január 29-i kommandósakció nem járt sikerrel.

Nem tudni, hogy al-Rimi eredetileg ott volt-e a táborban, amelyre amerikai és emirátusbeli kommandósok lecsaptak, több más jemeni al-Kaida-vezető azonban életét veszítette. Az akció valamilyen okból idő előtt lelepleződött, tűzharc tört ki, s a kommandósok kimentésére érkezett MV-22 Osprey használhatatlanná vált, s meg kellett semmisíteni. Harrier harci gépek és helikopterek érkeztek felmentő seregként. Az akcióban két tucat kommandós, 30-40 amerikai katona, jemeni és emirátusbeli katonák is részt vettek, nagyszabású művelet volt, al Rimi elfogásától első nagy sikerét remélte James Mattis, az új védelmi miniszter és a vezérkari főnök.

Szerző

Ellentmondásos törvényt fogadtak el Izraelben

Az izraeli parlament hétfőn késő este elfogadott egy ellentmondásos törvényt, amellyel visszamenőlegesen törvényesítették több mint négyezer ház felépítését a Nyugati parton. 

Ezek a házak eredetileg illegálisan, palesztin magánterületen épültek. Az eredeti tulajdonosokat a rendelkezés szerint vagy pénzzel, vagy másutt fekvő földterülettel kártalanítani kell.

A törvényt 60 igen, 52 nem szavazattal fogadták el. A keményvonalas Netanjahu-kabinet a Trump-kormányzat hivatalba lépését követően több vitatott intézkedést is elfogadott, arra számítva, hogy az új amerikai adminisztráció alatt elmaradhat a korábban megszokott washingtoni tiltakozás. Maga Netanjahu nem szavazott, épp Londonban tárgyalt, de újságíróknak cáfolta, hogy meg akarta volna torpedózni a törvényt. A Jerusalem Post szerint a kormányfő egyeztetni akart volna Trumppal erről február 15-re tervezett washingtoni találkozójukon.

Isaac Herzog, a Munkapárt vezére előzetesen óvott a szavazás megtartásától, mondván, a döntés súlyos károkat okoz Izraelnek, s a nemzetközi büntetőbíróság elé kerülhet. Izrael főügyésze szerint a törvény ellentmondásban áll a zsidó állam alkotmányával.

A törvény további jogi csatározásokhoz vezethet, civil szervezetek az izrali legfelsőbb bírósághoz akarnak fordulni.

Szerző