Menekültválság - Ki kaphat humanitárius vízumot?

Az uniós tagállamok kötelesek humanitárius vízumot kiadni az EU-n kívüli országok nemzetközi védelemre váró állampolgárainak, amennyiben indokoltan vélelmezhető, hogy annak megtagadása esetén kínzásnak vagy embertelen bánásmódnak teszik ki őket - foglalt állást kedden az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka.

Az ügy előzménye, hogy a belga hatóságok októberben elutasították annak a szíriai családnak a vízumkérelmét, amelynek tagjai legális úton szeretnének eljutni Aleppóból Belgiumba, hogy ott menedékkérelmet nyújthassanak be. A szírek egy namuri családnál laknának, amely már jelezte, hogy fogadnák őket.

Egy belga bíróság később úgy döntött, hogy az illetékes szerveknek meg kell adniuk a kérelmezett vízumot, az államnak pedig a további késedelem minden egyes napja után 4000 eurót kell kifizetnie a négytagú családnak. Ezt Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár "őrültségnek" nevezte, és közölte, fellebbezni fognak.

Kedden közzétett indítványában Paolo Mengozzi főtanácsnok mindenekelőtt arra a megállapításra jutott, hogy a kérdéses szíriai család helyzetét az uniós jog szabályozza. Szerinte tagadhatatlan, hogy a felpereseket különösen súlyos veszély fenyegeti Szíriában, a belga állam így nem juthatott arra a következtetésre, hogy mentesült az Európai Unió Alapjogi Chartájának 4. cikke szerinti pozitív kötelezettségének teljesítése alól.

Mengozzi úgy véli, hogy a tagállamok kötelesek humanitárius vízumot kiadni a harmadik országbeli állampolgároknak, ha "komoly és bizonyítékokkal alátámasztott okokból vélelmezhető", hogy annak megtagadása a nemzetközi védelemre váró személyeket kínzásnak vagy embertelen bánásmódnak teszi ki.

Kiemelte, hogy az érintett személy és a megkeresett tagállam közötti kapcsolatok fennállása vagy annak hiánya irreleváns a kérdéses ügyek szempontjából.

A bírálók szerint a humanitárius vízumok kiadása újabb menekültáradatot indíthat meg Európa felé, az ítélet "tömegek előtt nyithatja meg a kaput".

A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat az ítélet későbbi meghozatalakor. A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul és függetlenül eljárva a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a bíróság elé. A tapasztalatok szerint mindazonáltal a végső ítéletek többnyire megegyeznek a főtanácsnok előzetes állásfoglalásával.

Szerző

Bulihely lehet a Szabadság híd

Publikálás dátuma
2017.02.07. 15:51
Tavaly nyáron vágányjavítás miatt zárták le a forgalom elől FOTÓ: Molnár Ádám
Tarlós István főpolgármester mérlegeli annak lehetőségét, hogy a Szabadság hidat nyáron - hétvégenként - lezárják a járműforgalom elől - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal.

A főpolgármester elképzelhetőnek tartja, hogy a június 1. és augusztus 20. közötti hétvégékre lezárják a hidat, kivéve a vizes világbajnokság idején - írták a hivatal kommunikációs igazgatósága által az MTI-hez eljuttatott közleményben, sajtóhírekre reagálva.

A VALYO - Város és Folyó Egyesület hétfői közleményében írt arról, hogy kezdeményezik: 2017-ben időszakosan, szervezett formában ismét a gyalogosoké legyen a főszerep a hídon.

Emlékeztettek: 2016-ban a villamosvágány-felújítások miatt a lezárt Szabadság hidat "nagy örömmel vették birtokukba a fővárosiak"; a lezárt híd mind a helyieknek, mind a turistáknak "óriási attrakciónak számított".

Szerző

Olcsóbban adnák a gázt a szocialisták

Az MSZP szerint ha kormányon lennének, akkor olcsóbban adnák a gázt és a villanyt, nem pedig drágítva, mint a Fidesz.

Az ellenzéki párt kedden ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője azt mondta, ha a szocialisták maradtak volna kormányon, és folytatódik energiaár-emelési politikájuk, akkor ma "brutális" árat kellene fizetni a lakossági gázért és villamos energiáért.

Az MSZP közleményében azt írta, ha az MSZP kormányozna, senki nem fizethetne többet a gázért, villanyért és távhőért, mint amennyibe az kerül.

A Fidesz "a nemzet uzsorásaként" ugyanis már két éve magasan tartja a tarifákat, miközben az energia világpiaci ára a felére csökkent - közölték.

Az MSZP szerint Németh Szilárd azért "riogat és hazudozik", hogy elterelje a figyelmet arról: az Orbán-kormány uzsorásként nyerészkedik a magyar családok sárga csekkjein.

A szocialisták azt is közölték, ha ők kormányoznának, nettó 100 ezer forint lenne a minimálbér, a nyugdíjasok dupla nyugdíjemelést kapnának és az összes alapvető élelmiszer áfája csökkenne.

Szerző