Merkel és Szydlo: fenn kell tartani a Moszkva elleni szankciókat

Európai ügyek, klímaváltozás, energia, s a migrációs válság egyaránt a napirenden szerepelt Angela Merkel tegnapi varsói látogatásán. A német kancellár tárgyalt Beata Szydlo lengyel kormányfővel, Andrzej Duda köztársasági elnökkel, este pedig Jaroslaw Kaczynskival, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökével egyeztetett. Merkelnek és Szydlónak ez volt a negyedik kétoldalú találkozója.

Merkel a lengyel kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten Ukrajnával kapcsolatosan hangsúlyozta, az ukrajnai helyzet elfogadhatatlan, s egyelőre fenn kell tartani az Oroszország elleni szankciókat. Merkel telefonon sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy vesse latba befolyását a kelet-ukrajnai szakadároknál és kezdjenek új tűzszüneti erőfeszítéseket.

A lengyel jogállamiság helyzetét illetően a német kancellár üdvözölte, hogy Varsó kész válaszolni a Velencei Bizottság és Brüsszel aggályaira egyaránt. Merkel ezúttal is hangsúlyozta, hogy Németország és Európa a zökkenőmentes transzatlanti kapcsolatok fenntartásában érdekelt, a közös értékek alapján.

A kancellár varsói látogatásának napjára időzítve a Frankfurter Allgemeine Zeitung interjút közölt Jaroslaw Kaczynskival, aki kifejtette, egyértelműen támogatja Angela Merkelt. Pozitívnak nevezte, hogy a kancellár kiáll az Oroszországgal szembeni szankciók mellett, s Németország is katonákat küld a NATO kelet-európai missziójának keretében. A FAZ riportere emlékeztette Kaczynskit arra, hogy 2011-ben még azzal vádolta a kancellárt, hogy „lengyelellenes tengelyt” épít ki Moszkvával, ám – az ukrajnai háborúra is utalva – a PiS elnöke közölte, azóta megváltozott a helyzet, s a következő, szeptemberben esedékes német parlamenti választás után is az lenne a legjobb Varsó számára, ha Angela Merkel maradna a kancellári székben. „Különösen most, amikor Martin Schulz ellen lép fel” – említette meg Kaczynski, aki szerint az Európai Parlament volt elnöke „túlzottan kötődik Moszkvához”.

A PiS elnöke nemcsak Merkel, Donald Trump esetében is más véleményt fogalmazott meg, mint a budapesti kormány. Igen visszafogottan beszélt az új amerikai elnökről, aki „mond bizonyos dolgokat”. „Hogy aggasztanak-e Trump szavai? Nem ez a legjobb kifejezés erre. Egyes kérdések nem tisztázottak, de van egy előnye: nem avatkozik be más országok belügyeibe” – fejtette ki a FAZ-ban a lengyel politikus.

Veszélyben Varsó szavazati joga?
Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes „irreális szcenáriónak" nevezte a finn EU-biztos, Jyrki Katainen kijelentését, aki azt mondta, az Európai Unió megvonhatja Lengyelország szavazati jogát, amennyiben Varsó nem tartja magát a jogállamiság szabályaihoz. „A jogállamiság kérdésében nem köthetünk kompromisszumot, egy ország vagy tiszteletben tartja, vagy nem" - mondta Katainen. Szymanski nem lát semmiféle ellentmondást, mivel szerinte a jogállamiság a lengyel alkotmány alapja. Varsó szavazati jogának megvonásához konszenzus kellene az EU-tagállamok között, a magyar kormány azonban már közölte, megvétóznák a döntést.

Szerző
2017.02.07 17:41
Frissítve: 2017.02.07 18:55

Szlovák újságíró-gyilkosság: áttörést hozhat egy kőműves vallomása

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:44

Fotó: AFP/ Beata Zawrze
A rendőrség közzétett egy fantomképet egy férfiról, aki fontos tanú lehet a Kuciak-gyilkosság ügyében, és jelentkezett valki, aki felismerte őt.
Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát februárban agyonlőtték: a fiatal férfi halála előtt egy cikken dolgozott, amiben maffia-közeli olasz üzletembereknek a szlovák kormányhivatalig érő kapcsolati hálóját mutatta volna be. A kettős gyilkosság ügye Jan Ficó lemondásával járó belpolitikai válságot eredményezett.
A Speciális Ügyészség fantomképet tett közzé: a keresett férfiról azt mondta, információval rendelkezhet a gyilkosságról, és esetlegesen a személyekről, akik hozzájárultak annak elkövetéséhez - írja a Bumm.sk.
Néhány nappal a fantomkép közzététele után tanúvallomást tett egy nagymácsédi (Veľká Mača) férfi, aki felismerte a képet. A kihallgatása után a cas.sk portálnak nyilatkozó férfi szerint a volt kollégájáról van szó. A tanú a nyár folyamán ismerkedett meg a keresett férfival munkája során: augusztusig mindketten kőművesként dolgoztak, és a gyilkosság idején mindketten Nagymácsédon laktak, ahol az újságíró is élt.
A keresett férfi korábbi szomszédai azt nyilatkozták, utoljára két hete látták őt. Feltehetően Csehországba utazott.
2018.09.22 18:44

Több tízezer lengyel közalkalmazott tüntetett magasabb bérekért

Publikálás dátuma
2018.09.22 18:17

Fotó: AFP PHOTO / AFP/ Wojtek RADWANSKI
A varsói megmozduláson 26 ezren vettek részt a hatóságok szerint.
Több ezren vettek részt szombaton a lengyel fővárosban, Varsóban tartott tüntetésen - írja a Reuters. A demonstrációt - melynek célja a magasabb fietések kiharcolása a közszférában - több jelentős szakszervezet szervezésével és részvételével zajlott
"Nem lehet fizetéstől fizetésig élni. Éheznek a gyerekeink"
- nyilatkozta Jan Guz, a félmilliós tagságú OPZZ vezetője. A 700 ezres tagságú NSZZ Solidarnosc szakszervezet pedig arra hívta fel a figyelmet: utoljára 2010-ben igazították az inflációhoz a béreket, így legalább 12 százalékos emelésre van szükség.
Bár rengeteg jóléti intézkedésre tett ígéretet megválasztása előtt a Jog és Igazság (PiS), ezek megvalósításában nem ér fel az elvárásokhoz a párt, mióta kormányra került. Pedig a régió egyik legnagyobb gazdasági növekedését mutatja Lengyelország. És ugyan a PiS megemelte már a pályakezdő tanárok, orvosok és rendőrök minimálbérét is,
így is 26 ezren vonultak az utcára
a négy héttel az önkormányzati választások előtt megrendezett demonstráción.
2018.09.22 18:17