Előfizetés

NOlimpia - Rendőrsorfal akadályozta az aláírásgyűjtést

Publikálás dátuma
2017.02.08. 09:26
Forrás: Facebook/Együtt Pesterzsébet-Kispest, 16 sz vk
Rendőrsorfal állta el az Együtt 16. számú választókerületének aláírásgyűjtését a budapesti Határ úti aluljáróban - számolt be az esetről a párt Facebook-oldalán. "A BRFK határozottan visszautasítja az alaptalan vádakat."

Az ellenzéki párt a Momentum Mozgalom olimpiaellenes kezdeményezéséhez (NOlimpia) csatlakozva gyűjtöttek aláírásokat a Határ úti aluljáróban, amikor először három, majd rögtön öt másik rendőr jelent meg. Először két illegálisan áruló nőt igazoltattak, de közben sorfalat is álltak az Együtt standja előtt, így akadályozván az aláírásgyűjtést. Amikor az aktivisták rákérdeztek, hogy őket vegzálni küldték-e oda őket, a rendőrök nem cáfolták ezt.

"Két perce félreálltak, majd újra felálltak a pultjaink előtt sorfalként. Akkor én mentem oda és egy kicsit idegesebben és hangosabban kértem számon, hogy egy demokratikus országban, rendőrségi bejelentés mellett miért akadályozzák a népszavazási aláírásgyűjtést. Az egyik rendőr lángvörös lett, de nem mondták, hogy nem ezért vannak itt. Abban a percben, amikor elkezdtünk összepakolni, azonnal elhagyta az aluljárót a 8 rendőr és az illegális árusok folytatták az árusítást" - írta az Együtt egyik képviselője a választókerület közösségi oldalán.

Reagált a rendőrség
A BRFK határozottan visszautasítja az alaptalan vádakat. A rendőrök körözött személy miatt intézkedtek a metrómegállóban - közölte a rendőrség honlapján.

A Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága részéről körözött személyről érkezett bejelentés 2017. február 7-én 16 óra 38 perckor a Budapesti Rendőr-főkapitányságra. A BRFK két rendőre a fővárosi Határ úti metrómegállóban körözött személyt igazoltatott és fogott el. A rendőri intézkedésnek semmilyen köze nem volt az aláírásgyűjtési akcióhoz.

A helyszínen két láthatósági mellényt viselő rendőr intézkedett, a többi formaruhás személy nem rendőr. Az intézkedés időtartamát – tekintettel arra, hogy körözött személlyel szemben kellett intézkedni – a szakszerűség indokolta.

Több sajtóorgánum állításával ellentétben a rendőrök nem álltak sorfalat az aláírásgyűjtő pult körül és  az aláírásgyűjtőkkel nem kommunikáltak, így a rendőr semmilyen tájékoztatást és választ nem adott az aláírásgyűjtőknek. A rendőrök nem az aláírásgyűjtők távozásához igazították távozásukat, hanem az intézkedés befejezését követően 17 óra 40 perckor hagyták el a helyszínt - írták.

A bejegyzésben azt is megjegyezték, hogy a rendőrök vegzálása ellenére 609 aláírást sikerült összegyűjteniük.

Hivatali visszaélést sejt a fideszes
Tényi István, fel-és bejelentéseiről ismert fideszes magánszemély hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt tett bejelentést a Központi Nyomozó Főügyészségen. Mint írta, az ügyben vizsgálni kell – illetve a nyomozás elrendelésének feltétele – hogy hivatalos személy hivatali működése körében, közhatalmi funkciót ellátva fejtette ki tevékenységét. Tényi bejelentésében az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérte.

Az ellenzéki párt akcióját nem először akadályozták, hétfőn például arról számoltak be a közösségi oldalon, hogy a 16. kerületi rendelőintézet vezetője először rendőrökkel, majd szippantós kocsival próbálta ellehetetleníteni az aláírásgyűjtésüket.

Párttá alakul a Momentum

Párttá alakul a budapesti olimpiáról népszavazást kezdeményező NOlimpia-kampány elindítója, a Momentum Mozgalom - jelentette be a szervezet képviselője, Orosz Anna az ATV reggeli műsorában.

A Momentum képviselője azt is elmondta, hogy az általuk indított olimpiaellenes aláírásgyűjtés befejeztével, azaz bő egy hét múlva szerveződnek párttá, és a 2018-as választásokon is indulnak majd. Orosz Anna hangsúlyozta, hogy a saját útjukat szeretnék járni, de ahogy az aláírásgyűjtés során, úgy különböző ügyek mentén bármelyik párttal hajlandóak együttműködni, ennél konkrétabb politikai összefogásról azonban még nincsenek szándékaik.

A NOlimpia-kampány során gyűjtött aláírások száma egyébként már átlépte a százezres határt, ráadásul az Együtt, a Párbeszéd és az LMP csatlakozása után az MSZP is beszállt a gyűjtésbe, mert úgy látták, nem szabad, hogy egy ilyen fontos kezdeményezés elbukjon. A Momentum Mozgalom elnökségi tagja, Hajnal Miklós csak úgy reagált a hírre: "Jó reggelt. Ideje volt, hogy kapcsoljanak".

Elutasított segítség

Terézváros önkormányzata cserelakások felajánlásával, segélyekkel és élelmiszer csomagokkal, továbbá a családsegítő szolgálat közreműködésével és végül egy tatárszentgyörgyi családi ház megvásárlásával és bérbeadásával próbált segíteni a közelmúltban elhunyt Hüvelyes Lajosnak – tájékoztatták szerkesztőségünket levélben a VI. kerületi polgármesteri hivatal munkatársai.

A mozgássérült férfi hosszú éveken át az Izabella utcai bérház többi lakója számára elviselhetetlen körülményeket teremtett kutyájával és a felajánlásokat is elutasította, végül egy pszichiátriai kivizsgálás után költözött be új otthonába, ahol azonban elesett, majd kevéssel ezt követően egy fővárosi kórházban meghalt.

A terézvárosi önkormányzat mindezt azért hozta nyilvánosságra, mert a Magyar Szociális Fórum véleményük szerint egyoldalúan kizárólag az idős férfi álláspontját ismertetve ítélte el új helyre költöztetését. A szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalás hangsúlyozza, hogy ezután is megvédik a társasházak lakóit, hogy egy-egy együttélésre képtelen bérlő ne keseríthesse meg a lakóközösségek mindennapi életét.