Előfizetés

Filmforgatás miatt terelik el a 73-as trolit

Filmforgatás miatt terelve közlekedik jövő hétfőn és kedden a 73-as trolibusz a fővárosban - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).     

 A forgatás miatt lezárják a Szondi utcát az Izabella és a Csengery utca között, a 73-as trolibusz az Arany János utca felé az Izabella utcán halad végig.  Szintén filmforgatás miatt lezárják szerda estétől csütörtök reggelig a Podmaniczky utcát Szinyei-Merse utca és a Munkácsy Mihály utca között, csak a 72-es trolibuszt engedik át, de annak forgalmában is előfordulhat néhány perces várakozás.

Kiderülhet, mennyibe kerül az államnak a stadionok fűtése

Az MSZP tudni szeretné, hogy mennyibe kerül az államnak a futballstadionok gyepének téli fűtése. A szocialisták erről írásbeli kérdés formájában is tudakozódnak.  

Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, miközben a kabinet fontosnak tartja a stadionok fűtését, addig a családok otthonainak melegével már nem foglalkozik.

Az MSZP ezért pontosan tudni szeretné, hogy hány sportlétesítményben használnak gyepfűtést, és azok üzemeltetése egyenként mennyibe kerül az adófizetőknek - fejtette ki Bangóné Borbély Ildikó. A szocialista politikus szólt arról is, a parlamentben kezdeményezik majd, hogy a fogyasztók a földgáz tényleges világpiaci árát fizessék és ne annál 50 százalékkal többet. "Orbán Viktor és kormánya" pedig adja vissza azt a pénzt, "amit az elmúlt hat évben ellopott a családoktól"! - tette hozzá.

Bangóné Borbély Ildikó sajtótájékoztatója elején felszólította a kormánypártokat, hogy azonnal ítéljék el és zárják ki soraikból Körmend napokban lemondott KDNP-s alpolgármesterét, aki sajtóhírek szerint egy fiatalkorú lánnyal folytatott viszonyt.

Az MSZP frakcióülésén hivatalosan is jelöli Majtényit

Az MSZP idei nyitó frakcióülésén, február 15-én dönt arról, hogy hivatalosan is jelöli Majtényi Lászlót köztársasági elnöknek. 

Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője szerdán, Budapesten tartott háttérbeszélgetésen kifejtette, az MSZP képviselőcsoportja ezen a fővárosi ülésen meg is hallgatja Majtényi Lászlót, akinek államfői jelöltségét korábban a választmány és az elnökség is támogatta.

Az ellenzéki politikus elmondta, úgy tudják, a Fidesz a lehető leghamarabb dönteni kíván a köztársasági elnöki tisztségről, erre pedig a törvények értelmében legkorábban március közepén nyílik meg a lehetősége. Az MSZP frakcióvezetője úgy fogalmazott, a következő parlamenti ülésszakban is a tavaly ősszel megkezdett "kemény és felelős" ellenzéki politizálást kívánják folytatni. Az MSZP így továbbra is elsősorban önálló országgyűlési előterjesztéseire koncentrál majd, mivel a kormányoldal rendre lesöpri a javaslataihoz benyújtott ellenzéki módosító indítványokat - fejtette ki.

Tóth Bertalan szerint indítványaik alapvetően három csomagra bonthatók: biztonságpolitikai, antikorrupciós és az életminőséget javító előterjesztésekre. Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke a következő időszak biztonságpolitikai szempontból meghatározó kérdései közül kiemelte, hogy az Iszlám Állam területi visszaszorulása miatt több dzsihadista érkezhet Európába, ami növeli a terrorista fenyegetettséget.

Az ellenzéki politikus emellett beszélt még arról is, hogy az államnak - a biztonság és a jogállamiság egyensúlyát megőrizve - finomítania kell az információ szabadságára vonatkozó szabályokat, különben védtelen lesz a "dezinformációs áradattal" szemben.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő emellett ismertette az MSZP új tartalékos rendszer létrehozásáról szóló tervezetét, amelynek egyik központi eleme, hogy a katonai eszközök vásárlása helyett azok hosszú távú bérlésére épít. A szakértő szerint ezzel a kanadai mintára épülő módszerrel mintegy 30 százalékkal csökkenthetők lennének a költségek (évente mintegy 130-150 milliárd forintra), miközben a tartalékosokat a legkorszerűbb eszközök használatára lehetne kiképezni.

Tarjányi Péter tájékoztatása alapján a szocialisták kezdeményezik majd, hogy a 18-25 éveseknek ismét legyen kötelező a katonai szűrővizsgálat, az itt alkalmasnak bizonyulók közül pedig a magyar honvédség ajánlja fel 1.500-2.000 fiatalnak az egyéves önkéntes tartalékosi kiképzést, amelynek fele valamelyik NATO-tagországban történhetne. A szakértő szerint az így nyelveket beszélő és bármikor bevethető önkéntesek ezt követően a minimálbér mindenkori értékének 75 százalékára lennének jogosultak, munkájuk mellett pedig évente 2-3 hetet kellene kiképzéssel tölteniük.