Előfizetés

Risztov Éva hivatalosan is bejelentette visszavonulását

Publikálás dátuma
2017.02.08. 19:00
Risztov a 2012-es londoni olimpián - Fotó: Clive Rose/Getty Image
Hivatalosan is bejelentette visszavonulását Risztov Éva olimpiai bajnok úszó."Harmincegy éves vagyok, az embernek néha tudnia kell valamit abbahagyni, valahol pedig el kell kezdeni egy civil életet" - mondta a Facebook-oldalán közvetített élő videóban a 2012-es londoni olimpián 10 kilométeren győztes versenyző. 

"Ötéves korom óta azért küzdöttem, hogy olimpiai bajnok legyek. A pályafutásom dimbes-dombos volt, volt hogy magaslatokon, volt hogy mélyponton voltam."

Risztov - akinek visszavonulását délelőtt "szellőztette meg" a Ripost - hozzátette, a sok második hellyel, valamint egy olimpiai negyedik hellyel nem volt elégedett pályafutása első szakaszában, ezért 19 évesen visszavonult, majd 23 éves korában újra kezdte a versenyzést. 2012-ben valóra vált az álma, elmondása szerint élete legszebb napja volt, amikor olimpiai bajnok lett.
Risztov - aki a jövőben a TMC menedzseriroda sport divíziójában dolgozik - 2005-ös első visszavonulásáig kizárólag medencében versenyzett, s nyert három világ- és öt Európa-bajnoki ezüstérmet. Négy évvel később tért vissza, akkor már elsősorban a nyíltvízi úszásra koncentrált, de indult hosszabb medencés számokban is, melynek köszönhetően további egy ezüsttel és egy bronzzal gazdagította Eb-s éremgyűjteményét. A pályája csúcsaként Londonban olimpiai bajnok lett 10 kilométeren, tavaly Rióban címvédőként a 13. helyen ért célba.

Hadházy: így lopják a pénzt a sportban

Számos példa mutatja az LMP társelnöke szerint, hogyan lehet a sporton keresztül pénzt lopni. A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Sportmenedzsment Társaság egy általa visszásnak ítélt, 376 millió forintos költéséről számolt be.

Hadházy Ákos ismertette: a 2011-ben, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektorának részvételével megalakult társaság az összegből mintegy 60 millió forintot egy máig nem működő honlap fejlesztésére költött, valamint a szervezet olyan rendezvényeket is feltüntet a projekttel kapcsolatban, amelyek már 2007-ben lezajlottak. 

Emellett tanulmányokat készítettek a pénzből, amelyek újdonságtartalmát Hadházy Ákos megkérdőjelezte, hozzátéve: a tanulmányok írása egy széles körben alkalmazott lopástechnika, amelyet korábban az adóhatóság egy erre kialakított részlege ellenőrzött, később azonban ezt megszüntették. 

Készült tanulmány a többi közt a jó sportgyakorlatok feltérképezéséről - mondta a politikus hozzátéve: ez egy olyan szolnoki gyakorlatot mutatott be, amelyet később az Állami Számvevőszék is visszásnak ítélt. A Rákay Philiphez és Pindroch Szilárdhoz köthető Right Communication Kft. írt a társaságnak Kríziskommunikációs Kézikönyvet, amelynek tartalmát Hadházy Ákos szintén kifogásolta. 

A 4-es metróval kapcsolatos várható kormányzati vizsgálatokra reagálva a politikus a jelenlegi kormány felelősségét vetette fel, feltéve a kérdést: a Miniszterelnökség miért hétévnyi kormányzás után, az elévülési idő miatt sürgetve veszi észre a visszásságokat? Hozzátette: az OLAF-nak kis kapacitása van a vizsgálódásra, szerinte ezt használja ki a mostani kormányzat is.

Fa Nándor befutott - Videó!

Publikálás dátuma
2017.02.08. 13:04
Forrás: Facebook/Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat
Fa Nándor a nyolcadik helyen végzett a Vendée Globe szóló földkerülő vitorlásversenyen; a magyar hajós szerdán délben ért célba a franciaországi Les Sables d,Olonne-ban 93 napos út után.

A 63 éves Fa Nándor a hazai fejlesztésű és építésű Spirit of Hugary-vel 93 nap 22 óra 52 perc és 9 másodperc alatt vitorlázta körbe a bolygót - ez a legjobb földkerülő eredménye.  A versenyt a francia Armel Le Cléach rekordidővel, 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel nyerte meg. Fa Nándor a harmadik Vendée Globe-ján indult, amelyen a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méteres) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a Földet. Az 1992/93-as menet során a legjobb nem franciaként ötödik helyen ért célba 128 nap után.