Nem szándékosan ölte meg csecsemőjét - Módosított ítélet

Gondatlan emberölés vétsége miatt két év hat hónap fogházbüntetéssel sújtotta az újszülött gyermeke halálát okozó mátranováki nőt a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A Debreceni Ítélőtábla kirendelés alapján eljáró tanácsa ezzel jelentősen enyhítette az első fokon még szándékos emberölés miatt hozott, hét év fegyházat kiszabó ítéletet.

A táblabíróság Elek Balázs vezette tanácsa a vádlott cselekményét gondatlanságból elkövetett emberölés vétségének minősítette, amelynek büntetési tétele 1-5 év szabadságvesztés. Az ítélőtábla szerint a vádlott abban a tudatban volt, hogy a gyermek halva született, ezért nem részesítette megfelelő ellátásban, e tévedését pedig gondatlansága okozta. Szándékos emberölést nem lehet ilyen esetben elkövetni - ismertette a szóvivő.

A megismételt eljárásban első fokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék korábban hét év fegyházra ítélte a mátranováki nőt, aki 2013 nyarán, közvetlenül a szülés után sorsára hagyta életképes kislányát, aki néhány óra múlva meghalt. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2013 tavaszán észlelte, hogy terhes, de orvoshoz nem ment. Attól tartott, hogy ha kiderül az állapota, abból otthon is baja lesz és munkát sem vállalhat. Egy kórházban helyezkedett el, ahol észlelték az állapotát, szakorvosi ellátásban is részesült, és úgy döntött, örökbe adja a gyermeket.

A nő a nevelőszülei előtt továbbra is titkolta terhességét, és júliusban mátranováki otthonában életképes kislányt szült. Abban a hitben, hogy a csecsemő halott, pelenkába csomagolta és egy szekrénybe tette. Orvosi segítséget nem kért, a lakásban lévő nevelőszüleinek sem szólt. Később begyújtott a kandallóba és a tűzbe tette az akkor már halott gyermeket, majd meggondolta magát, a tüzet eloltotta, a tetemet még egy pelenkával körbetekerte, és a padláson rejtette el.

Mindezek után néhány óra múlva Salgótarjánba utazott, hogy a megbeszéltek szerint találkozzon a gyámhatósági ügyintézővel. Hasfájás miatt azonban orvoshoz kellett mennie; a megyei kórházban a főnővér észlelte, hogy a nőnek már nincs "pocakja", és felszólította, hogy azonnal vizsgáltassa meg magát a szülészeten.

A vizsgálat során mondta el a nő, hogy a gyermek otthon van a padláson, és azt állította, hogy halva született. Kiderült azonban, hogy a gyermek élve született, halálát kizárólag az ellátatlanság folytán bekövetkezett lehűlés okozta.

Szerző

Szántóföldre csúszott autót mentettek - Fotó!

Publikálás dátuma
2017.02.08. 15:53
MTI Fotó: Balázs Attila
A havas útról a szántóföldre csúszott autót mentettek Tiszalök határában 2017. február 8-án. 

Két jégtörő indult útnak Tiszadobról, hogy a megvédjék a tiszalöki vízerőművet a feltorlódott jégtől. Kedd este Rábahídvégnél feltorlódott jégtorlasz veszélyeztette a híd tartópillérjét, azonban a jégtorlasz azóta megmozdult, így nem kellett robbantani.  A Szamos jelenleg jégmentes, a Tiszán Zsurk és Győröcske (Záhony és Dombrád) között 22 kilométeren van jégtorlasz.  A  belvíz ellen jelenleg 20 ezer hektáron védekeznek.

Szerző

Durva baleset - Belehalt sérüléseibe a fának csapódó autó sofőrje (fotók)

Publikálás dátuma
2017.02.08. 13:19
Fotók: police.hu
Tatabánya térségében az 50-es kilométerszelvénynél egy személygépkocsi fának csapódott, az autó sofőrje a kórházban belehalt sérüléseibe - írja a rendőrség honlapján. 

A baleset február 8-án a reggeli órákban történt az I-es számú út 50-es kilométerszelvényénél Tatabánya térségében. Az elsődleges információk alapján Bicske felől egy BMW személygépkocsi közlekedett Tata irányába.

Haladása során az előtte közlekedő gépjárművet megelőzte és miután visszatért a saját forgalmi sávjába az úttestről lesodródott, ahol egy fának csapódott. A jármű tovább pördült és egy másik fának is nekiütközött.

A járművet vezető 26 éves férfi súlyosan megsérült, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték, ahol életét vesztette. Utasa a balesetben könnyebben sérült.

Szerző