Előfizetés

Gerilla grill a budai alsó rakparton

Publikálás dátuma
2017.02.08. 19:01

Az MTI fotósa, Marjai János örökített meg, amint a fiatalok "gerilla grilleznek" a Gellért térnél.  A közösségi teret a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Beton kurzusának a Valyo (Város és Folyó ) Egyesület tagjai alakították ki a Gellért gyógyfürdő Dunába ömlő termálvizes csatornája mellett. 

Az egyesület korábban kiadott közleményében azt írta: a  BETON kurzus projekt legizgalmasabb, központi része a Gellért téri Gerilla Grill. Ez egy betonból készült, Duna-parti sütögető hely, ahol a bátrabbak a város kellős közepén, mégis a kíváncsi szemektől távol, közvetlenül a vízparton készíthetik el az ebédjüket. 

Leállt az áramtermelés a tiszalöki vízerőműben

Az olvadás és a jégzajlás miatt leállították az áramtermelést a tiszalöki vízerőműben - közölte az erőmű vezetője. Bereczkei Sándor elmondta, a Tiszán jeges árhullám érkezett Tiszalök térségéhez, emiatt megszüntették a duzzasztást az erőműnél. A létesítmény hétfőtől nem üzemel, a turbinákon nem folyik keresztül víz, a vízlépcső úgynevezett felvízi részén álló jég azonban nem okoz kárt a berendezésekben és közvetlen veszélyt sem jelent.

Abban az esetben, ha erősebb lehűlés jönne a következő napokban, a szakembereknek gondoskodniuk kell az erőmű gépházának fagymentesítéséről is - jegyezte meg a szakember. Bereczkei Sándor emlékeztetett: ahhoz, hogy az erőmű üzemelni tudjon, minimum másfél méteres szintkülönbség szükséges. Ha ennél kisebb a duzzasztás, akkor az erőmű gépeit le kell állítani, így nem termel villamos energiát.

Az erőmű előtti öblözetben lévő egybefüggő jégtakaró önmagában még nem jelent problémát, jégzajláskor azonban a jég feltorlódik az erőmű uszadékot felfogó rácsszerkezetében, így károsíthatja a berendezést és kiesést okoz az áramtermelésben is - magyarázta a szakember. Legutóbb 2003-ban volt hasonló jéghelyzet a tiszalöki vízerőműnél. Az erőművezető szerint a leállás nem egyedi esemény, a tavaszi olvadáskor és az árhullámok érkezésekor akár hosszabb időre is leállíthatják az áramtermelést a tiszalöki vízlépcsőnél.

Szerda délelőtt két jégtörő indult útnak Tiszadobról, hogy a megvédjék a tiszalöki vízerőművet a feltorlódott jégtől - mondta el Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az M1 aktuális csatorna műsorában.

Titkolóznak Voldemortról

Nem adott egyértelmű választ a legfőbb ügyész arra, hogy Mengyi Roland fideszes képviselő uniós pénzekkel való feltételezett visszaélése mellett vizsgálják-e a családja gyanúsan jó vagyoni helyzetét is.

A szocialista Harangozó Tamás kérdezte Polt Pétert, de a főügyész csak annyit közölt: "a nyomozás minden olyan tény vizsgálatára kiterjed, amelynek büntetőjogi felelősségre vonás szempontjából jelentősége van". A 24.hu azt írta, hogy a Voldemorként elhíresült Mengyi felesége negyvenmillió forintos "családi vagyont" helyezett el a már bedőlt Hungária Értékpapír Zrt.-nél.