Risztov végleg búcsúzik

Publikálás dátuma
2017.02.08. 22:05
A londoni olimpián egy egész ország örült vele az olimpiai aranyéremnek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/RYAN PIERSE
Risztov Éva ismét – immár végleg – bejelentette visszavonulását. A 2012-es londoni olimpián nyílt vízi úszásban aranyérmes 31 éves sportolónő úgy érezte, most kell váltania, és a civil életben szeretne hasonló sikereket elérni, mint a sportban.

A Hódmezővásárhelyen született úszó gyorson és pillangón tartozott a világ legjobbjai közé, a 2003-as barcelonai világbajnokságon három, a berlini és madridi (2002, 2004) Európa-bajnokságokon öt ezüstérmet szerzett. Majd 2005-ben, húszévesen váratlanul bejelentette visszavonulását.

Sikerek
Olimpia
arany 2012, London nyílt vízi úszás 10 km
Világbajnokság
ezüst 2003, Barcelona 200 m pillangó
ezüst 2003, Barcelona 400 m gyors
ezüst 2003, Barcelona 400 m vegyes
Európa-bajnokság
ezüst 2002, Berlin 200 m pillangó
ezüst 2002, Berlin 400 m gyors
ezüst 2002, Berlin 400 m vegyes
ezüst 2002, Berlin 800 m gyors
ezüst 2004, Madrid 400 m vegyes
bronz 2012, Debrecen 800 m gyors
ezüst 2012, Debrecen 1500 m gyors
ezüst 2014, Berlin 10 km
Rövid pályás Európa-bajnokság
arany 2002, Riesa 200 m pillangó
arany 2002, Riesa 400 m gyors
ezüst 2002, Riesa 400 m vegyes
arany 2002, Riesa 800 m gyors
arany 2003, Dublin 200 m pillangó
arany 2003, Dublin 400 m vegyes
bronz 2003, Dublin 800 m gyors
arany 2004, Bécs 400 m vegyes
Nyílt vízi Európa-bajnokság
bronz 2016, Hoorn csapat

„Elegem volt a sok ezüstből és egy kicsit a sportágból is, illetve abból nem is olyan kicsit – mondta Risztov a Népszavának. – Megcsömörlöttem, úgy éreztem, muszáj váltanom, mert a rengeteg befektetett munkának nem volt olyan eredménye, amilyet én szerettem volna.”

Az úszástól nem szakadt el teljesen, hiszen részt vett a 2006-os budapesti kontinensverseny lebonyolításában, a medencébe azonban 2009-ben tért vissza, és kezdett el megint versenyszerűen úszni, igaz, immár hosszútávúszóként.

„Jót tett ez a kihagyás, nem bántam meg semmit, sem a visszavonulást, sem a visszatérést – jelentette ki a sportoló. – Nagyon keményen dolgoztam, mindenképpen nyerni akartam.”

Négy hónappal a folytatás bejelentése után női versenycsúccsal megnyerte a balatoni öbölátúszó viadalt. Ebben az időben még a medencében is versenyzett hosszabb távokon, a rövidpályás ob-n például 800 m gyorson lett bronzérmes. 2011. áprilisában a mexikói Cancúnban 10 km-en Világkupa-ezüstéremmel hívta fel magára a hosszútávúszó-világ figyelmét, két hónappal később a debreceni magyar bajnokságon 400, 800 és 1500 m gyorson is aranyérmes lett. A sanghaji vb-n 10 km-en kizárták, 2012 júniusában a setubali olimpiai selejtezőn második lett, így jutott ki a londoni nyári játékokra, ahol nagyon taktikus versenyzéssel meglepetésre aranyérmes lett.

„Engem nem lepett meg a győzelmem – reagált Risztov. – Tudtam, mennyi munka előzte meg az olimpiát, hittem és bíztam magamban, a felkészülésemet segítőkben. Erre készültünk, hogy nyerek.”

Négy évvel később Rióban nem sikerült a címvédés, Risztov a tizenharmadik helyen ért célba.

„A nyílt vízi úszás rengeteget fejlődött egy olimpiai ciklus alatt is, egyre jobbak az ellenfelek, az élcsoportba tartozók fantasztikusan hajráznak, úgy ússzák az utolsó 400 métert, mint Kapás Boglárka (400 m gyorson Európa-bajnok, a szerk.) – emelte ki a visszavonult úszónő. – Ráadásul az sem igaz már, ami pár éve jellemezte a sportágat, hogy a harminc év fölöttiek tartoznak a világ élvonalába.”

Risztov Évának szókimondása, „ami a szívén, a száján” mentalitása miatt sok konfliktusa volt pályafutása során.

„Minden olimpiai bajnok nehéz eset, a sikeres sportolók eltérnek az átlagtól, ezért jobbak a többieknél, ezt el kell tudni fogadni – jegyezte meg Risztov. – Azt gondolom, ez nemcsak a sportolókra vonatkozik, ha el akarsz érni valamit, el kell térned az átlagtól.”

A sportoló újabb bejelentése után jogosnak tűnik a kérdés, vajon ezúttal nem gondolja meg magát, végleges a döntése?

„Ha megint kihagynék pár évet, és utána meggondolnám magam, akkor már közel lennék a negyvenhez, ez azért más helyzet, mint az első visszavonulásom idején volt – hangsúlyozta a londoni olimpiai bajnok. – Sportolni lehet és kell továbbra is, de az élsportot befejeztem, az életnek van egy másik útja. Gyakornokként dolgozom a TMC menedzsment irodában, itt hasznosítom azt a tudást, amit a sportpályafutásom során szereztem. Rengeteg embert megismertem, az olimpiai aranyéremig vezető úton az edzőim mellett rengeteg szakember segített, dietetikustól kezdve a fizioterapeutáig fantasztikus szakemberek foglalkoztak velem, mindenki hozzátette a magáét. Ezekkel a nagyon értékes kapcsolatokkal igyekszem segíteni azoknak, akik felkeresnek minket. Bármelyik sportág képviselőjét, de más területekről is várjuk a hozzánk fordulókat. Nagyon érdekes, izgalmas, változatos ez a munka, természetesen ezen a területen is én akarok lenni a legjobb, csak a maximumot tudom elfogadni magamtól.”

Risztov Éva hivatalosan is bejelentette visszavonulását

Publikálás dátuma
2017.02.08. 19:00
Risztov a 2012-es londoni olimpián - Fotó: Clive Rose/Getty Image
Hivatalosan is bejelentette visszavonulását Risztov Éva olimpiai bajnok úszó."Harmincegy éves vagyok, az embernek néha tudnia kell valamit abbahagyni, valahol pedig el kell kezdeni egy civil életet" - mondta a Facebook-oldalán közvetített élő videóban a 2012-es londoni olimpián 10 kilométeren győztes versenyző. 

"Ötéves korom óta azért küzdöttem, hogy olimpiai bajnok legyek. A pályafutásom dimbes-dombos volt, volt hogy magaslatokon, volt hogy mélyponton voltam."

Risztov - akinek visszavonulását délelőtt "szellőztette meg" a Ripost - hozzátette, a sok második hellyel, valamint egy olimpiai negyedik hellyel nem volt elégedett pályafutása első szakaszában, ezért 19 évesen visszavonult, majd 23 éves korában újra kezdte a versenyzést. 2012-ben valóra vált az álma, elmondása szerint élete legszebb napja volt, amikor olimpiai bajnok lett.
Risztov - aki a jövőben a TMC menedzseriroda sport divíziójában dolgozik - 2005-ös első visszavonulásáig kizárólag medencében versenyzett, s nyert három világ- és öt Európa-bajnoki ezüstérmet. Négy évvel később tért vissza, akkor már elsősorban a nyíltvízi úszásra koncentrált, de indult hosszabb medencés számokban is, melynek köszönhetően további egy ezüsttel és egy bronzzal gazdagította Eb-s éremgyűjteményét. A pályája csúcsaként Londonban olimpiai bajnok lett 10 kilométeren, tavaly Rióban címvédőként a 13. helyen ért célba.

Szerző

Hadházy: így lopják a pénzt a sportban

Számos példa mutatja az LMP társelnöke szerint, hogyan lehet a sporton keresztül pénzt lopni. A politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a Magyar Sportmenedzsment Társaság egy általa visszásnak ítélt, 376 millió forintos költéséről számolt be.

Hadházy Ákos ismertette: a 2011-ben, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektorának részvételével megalakult társaság az összegből mintegy 60 millió forintot egy máig nem működő honlap fejlesztésére költött, valamint a szervezet olyan rendezvényeket is feltüntet a projekttel kapcsolatban, amelyek már 2007-ben lezajlottak. 

Emellett tanulmányokat készítettek a pénzből, amelyek újdonságtartalmát Hadházy Ákos megkérdőjelezte, hozzátéve: a tanulmányok írása egy széles körben alkalmazott lopástechnika, amelyet korábban az adóhatóság egy erre kialakított részlege ellenőrzött, később azonban ezt megszüntették. 

Készült tanulmány a többi közt a jó sportgyakorlatok feltérképezéséről - mondta a politikus hozzátéve: ez egy olyan szolnoki gyakorlatot mutatott be, amelyet később az Állami Számvevőszék is visszásnak ítélt. A Rákay Philiphez és Pindroch Szilárdhoz köthető Right Communication Kft. írt a társaságnak Kríziskommunikációs Kézikönyvet, amelynek tartalmát Hadházy Ákos szintén kifogásolta. 

A 4-es metróval kapcsolatos várható kormányzati vizsgálatokra reagálva a politikus a jelenlegi kormány felelősségét vetette fel, feltéve a kérdést: a Miniszterelnökség miért hétévnyi kormányzás után, az elévülési idő miatt sürgetve veszi észre a visszásságokat? Hozzátette: az OLAF-nak kis kapacitása van a vizsgálódásra, szerinte ezt használja ki a mostani kormányzat is.

Szerző
Témák
Hadházy Ákos