Előfizetés

Közös jelöltet indít a baloldal Zuglóban

Publikálás dátuma
2017.02.09. 13:07
A zuglói időközi önkormányzati képviselő-választáson induló Bitskey Bences az őt bemutató sajtótájékoztatón 2017. február 9-én.
Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Összefogás Zuglóért Egyesület Bitskey Bence személyében közös jelöltet indít a zuglói időközi önkormányzati képviselő-választáson - jelentették be csütörtökön sajtótájékoztatón.

Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes elmondta: azért tartanak időközi választást, mert az egy évvel ezelőtt, máig tisztázatlan körülmények között eltűnt MSZP-s önkormányzati képviselőnek, Sápi Attilának a jogszabályok szerint január végén megszűnt a mandátuma.

Szerinte egyébként a Fidesz nyomást gyakorolt a helyi választási bizottság munkájára, ennek hatására tűzték ki április 23-ára az időközi választást, de - jelezte - a határozat állampolgári fellebbezések miatt jelenleg a Fővárosi Ítélőtábla előtt van.

A jelöltről szólva Tóth Csaba elmondta: a 30 éves Bitskey Bence - a nemzet színészének, a néhai Bitskey Tibornak az unokája - Zuglóban született, itt is él, jelenleg az önkormányzat egyik cégénél civil kapcsolatokkal és rendezvényszervezéssel foglalkozik.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere, a Párbeszéd társelnöke azt mondta: a zuglói embereknek az az érdeke, hogy az elmúlt két év békés fejlődését folytatni tudják, és ne forduljanak vissza a "Papcsák-korszak" irányába.

Karácsony Gergely az LMP-nek, a Liberálisoknak és a Civil Zugló Egyesületnek azt üzente: nyitottak arra, hogy előválasztást tartsanak annak érdekében, hogy az időközi választáson valóban csak egy jelölt álljon a Fideszével szemben. Szerinte erre lenne elég idő, hiszen március 6-án indul el a hivatalos jelöltállítás. Az LMP-nek, a Liberálisoknak és a Civil Zugló Egyesületnek kell eldönteni, hogy nekik az a fontos, hogy megmutassák magukat, vagy pedig nem is a Fidesz ellenében indulnak, hanem az ellenzék megosztásáért - mondta.

Kérdésre hozzátette, sajnálja, hogy Együttet nem tudták meggyőzni a közös indulásról. Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke arról beszélt: már 2014-ben is megmutatták Zuglóban, hogy győzni csak együttműködésben lehet és most is ezt tervezik.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke hangsúlyozta: a szocialisták mindent megtesznek a jelölt támogatása érdekében a következő időszakban. Nyerni fogunk, mert nyernünk kell, ez ma Zugló és a magyar emberek érdeke - fogalmazott.

Több mint egy éve a Blikk számolt be Sápi Attila eltűnéséről. A lap szerint a politikust 2016. január 5-én látták utoljára, amikor tréningruhában és kabátban lement vásárolni újpalotai otthonából.

4-es metró - Külföldön is körözik a beruházás exvezérét

Nemzetközi és európai elfogatóparanccsal keresik Gulyás Lászlót, a 4-es metró beruházásáért felelős DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjét - írja a Magyar Nemzet Polt Péter legfőbb ügyész levele alapján.

Polt Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési képviselője írásbeli kérdésére válaszolt, az ellenzéki politikus ugyanis arra volt kíváncsi: miért nem történt érdemi előrelépés az elmúlt hat év során a 4-es metróval kapcsolatos nyomozásban, miközben az Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) rövidebb idő alatt lezárta a saját vizsgálatát.

A legfőbb ügyész közölte, hogy az ügyben először 2009 decemberében indítottak nyomozást, amit három év múlva „részben bűncselekmény, részben bizonyítottság” hiányában megszüntettek. A 2011-ben indított Alstom-nyomozásban három gyanúsítottat múlt októberben kihallgattak.

Polt Péter ugyan nem nevezte meg, hogy ki ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a 4-es metró ügyében, de a Magyar Nemzet úgy véli, hogy Gyulás Lászlóról, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasáról van szó. A Magyar Idők rá is kérdezett az ügyészségnél, hogy kit köröznek, de erre a nyomozás érdekeire tekintettel nem válaszoltak.

A Nemzet szerint Gulyást őrizetbe vették, de előzetes letartóztatását a bíróság elutasította. Az egykori DBR-igazgató külföldre távozott, ezért a fővárosi Alstom-bizottság sem tudta meghallgatni.

Lásd még: 4-es metró - Büntetőeljárás indulhat az OLAF-jelentés alapján

Sándor Mária: soha nem vállalok közösséget a korruptakkal

Publikálás dátuma
2017.02.09. 12:02
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Megjelent a 168 órában az a cikk, amiben Sándor Mária bevallotta, hogy nemrég öngyilkosságot kísérelt meg, de megmentették. A fekete ruhás nővér úgy fogalmazott, hogy ő nem alkalmas vezetőnek. Szerinte a politikusok között mindenki csak a saját pecsenyéjét sütögeti, de ő már csak a forradalomban hisz.

Tegnap pillanatok alatt bejárta az egész sajtót, hogy Sándor Mária nem rég öngyilkosságot kísérelt meg, felvágta az ereit, de megmentették. Szerinte a legtöbben önzők, pont a nyomor miatt amiben élnek. "Nem vagyok alkalmas vezetőnek. Mindenkinek hiszek, aztán rájövök, mások csak saját céljaikra akarnak felhasználni. Azt hittem, az emberek jók. Rájöttem, nem azok. A legtöbben önzők, épp a nyomor miatt, amiben élnek: az állandó nélkülözés, az állandó igazságtalanságok miatt. Csalódtak bennem, csalódtam bennük." - fogalmazott a nővér, akinek nincs munkája, társai elmaradtak mellőle, de ezért csak saját magát hibáztatja. 

"Hittem az emberekben. Ha ajándékot kaptam, szétosztottam. Még virágot sem vittem haza, azt is odaadtam. Aztán ez is lassan elvárássá vált" - mondta Sándor, akinek a leghőbb vágya, hogy dolgozzon, de csak mint segédápoló, ahogy ő mondja: legkisebbként. "Soha a korruptakkal közösséget nem vállalok."

A 168 órának elmondta, az intézményekben, ahova jelentkezett,  már a felvételi beszélgetéseken jelzik neki, hogy nem értenek egyet vele, és aztán nem hívják többet.  Sándor Mária nem ment fel a Tanítanék Mozgalom vasárnapi tüntetésének színpadára, már nem működteti honlapját, egyesületét, nem járja a vidéket.

A nővért elkeserítette, amit látott, miután az egészségüggyel kapcsolatos tüntetések vezéralakjává vált. Szerinte itt mindenkit csak a saját pecsenyéjének a sütögetése érdekli. Hogy bejussanak a Parlamentbe, a fazékhoz, és ezért mindent megtesznek. "Ez nem az én világom. Már csak a forradalomban hiszek" - jelentette ki a fekete ruhás nővér.

A Népszavának csak annyit mondott: "nem így - az öngyilkossági kísérletet középpontba állítva - képzeltem az interjú megjelenését. Lezáró anyagnak szántam, amiben az öngyilkosság a történet része, egy félmondat" - nyilatkozta, hozzátéve: befejezte, most, úgy érzi, tényleg, végleg.

Tavaly áprilisban egy hosszú, szívszorító bejegyzésben Facebook-oldalán egyszer már bejelentette, hogy befejezte. Akkor a Népszabadságnak adott nyilatkozatában is arról beszélt, hogy nem látja értelmét egy olyan küzdelemnek, ahol egyedül mondja a magáét, és azok, akiknek a segítségével elérhetne valamit, nem tesznek semmit, csak kiszolgálják a rendszert. Tanúsítják, hogy működik, miközben mindenki tudja, hogy nem. Aztán mégis csak folytatta.

Szeptemberben még együtt járta az országot Sándor Mária, és a Magyar Egészségügyért Civil Társaság, Varga Andrea szociológus-védőnő, Mendrey László tanár, Kiss László ápoló, az 5.12 Tiszta Egészségügyért Szakszervezet vezetője, Horgas Péter, a Nemzeti Minimum alapítója, Iványi Gábor lelkész, továbbá Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője. Két hónappal később Sándor Mária már ismét arról beszélt: társai elhagyták, egyedül maradt.

Lásd még: Drámai félmondat a Fekete ruhás nővértől