Előfizetés

NOlimpia - LMP-s aktivistákat is igazoltattak a rendőrök

Publikálás dátuma
2017.02.09. 20:47
Népszava fotó/Illusztráció
Rendőrsorfal állta el az Együtt 16. számú választókerületének aláírásgyűjtését a budapesti Határ úti aluljáróban - írtuk szerdán a pártnak, a közösségi portálon megjelentett posztja alapján.  Ma, csütörtökön az LMP-s aktivistáknak lehetett részük hasonló élményben, a 444.hu ovasója küldött a szerkesztőségbe egy fényképet, amin látható, ahogy a rendőrök igazoltatják a momentumos aláírásgyűjtésbe besegítőket. 

Az LMP sajtóosztálya megerősítette: valóban volt igazoltatás, a rendőrök a helyszínen arra hivatkoztak, hogy bejelentést kaptak engedély nélküli aláírásgyűjtésről. Ez komolynak hangzik. Ám az aláírásgyűjtéshez nem kell engedély. 

Ami a szerdai esetet illeti, a rendőrség a police.hu oldalon "határozottan visszautasította a vádakat", mondván: körözött személyről érkezett bejelentés, a fővárosi Határ úti metrómegállóban történt rendőri intézkedésnek "semmilyen köze nem volt az aláírásgyűjtési akcióhoz."

"Utolsó senkiháziak!" - Elszakadt a cérna a politikusnál

Utolsó senkiháziak! Minden, minden és minden kell, mindent lerabolnak! Idősektől, rokkantaktól, kerekesszékes gyerekektől! - írja felindultan a közösségi portálon Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke arra a hírre reagálva, hogy a kastéllyá alakított fóti gyermekváros is Mészáros Lőrincé lehet. 

A szegényektől elveszik, a gazdagoknak odaadják. Igazi keresztényi viselkedés! Pár hete, mikor kidobták a fogyatékos gyerekeket a gyerekotthonból, és találomra széthajigálták őket képzett nevelők nélkül az ország különböző részeire, tagadták, hogy Mészárosé lesz a kastély. Persze, tudtuk. Kevés dolog dühít jobban, mint amikor kiszolgáltatott gyerekeket bántanak, tőlük lopnak. De kamatostul fogunk mindent visszavenni, ezek meg Mészárostól kezdve az utolsó tolvajig a börtönben fognak rohadni hosszú évekig!

A HírTV számolt be arról, hogy a miniszterelnök bizalmasa, a parvenü milliárdos teheti rá a kezét a fóti gyermekvárosra. A helyiek úgy tudják, Felcsút polgármestere a választások után venné meg a 60 holdas ingatlanegyüttest. A Károlyi István Gyermekközpont megszüntetését nemrég a szociális államtitkár jelentette be. Czibere Károly azt mondta: a lakókat három helyre, Hatvanba, Zalaegerszegre és Kalocsára költöztetik. A 39 menekültgyermek helye egyelőre nincs meg. A helyi MSZP és az SOS Gyermek Alapítvány tüntetést tartott a gyermekváros megszüntetése ellen – egyebek mellett azt követelik a városvezetéstől, hogy hozzanak létre egy olyan bizottságot, amely a Károlyi-örökség megőrzéséért harcol. „Itt szállodát akartak építeni. Attól tartunk, ha ez a birtok az oligarchákhoz kerül, akkor a fótiak és az idelátogató emberek elől el lesz zárva, és exkluzív intézménnyé válik, kaszinó vagy szállodaegyüttes lesz belőle, amit mi nem kívánunk Fót központjába” – nyilatkozta Fábry Béla szocialista politikus
OLAF - Mégsem körözik Gulyást, de akkor kit köröznek?

Publikálás dátuma
2017.02.09. 19:16
Népszava fotó/Tóth Gergő
Nemzetközi és európai elfogatóparanccsal keresik Gulyás Lászlót, a 4-es metró beruházásáért felelős DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetőjét - írtuk a Magyar Nemzet alapján, a lap pedig Polt Péter legfőbb ügyész levelére hivatkozott. Igaz, a levélben nem nevezte meg, hogy ki ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a 4-es metró ügyében, de a Magyar Nemzet úgy vélte, hogy Gulyás Lászlóról, Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester egykori bizalmasáról van szó. A Magyar Idők rá is kérdezett az ügyészségnél, hogy kit köröznek, de erre a nyomozás érdekeire tekintettel nem válaszoltak. A Nemzet szerint Gulyást őrizetbe vették, de előzetes letartóztatását a bíróság elutasította. Ám dramaturgiai forulatként csütörtök kora este megérkezett a cáfolat. 

A Fővárosi Törvényszék pontosítása „Alstom-ügyben” 

2017. február 9-én a Magyar Nemzet nyomán a sajtóban megjelentekkel ellentétben a Budai Központi Kerületi Bíróság az „Alstom-ügyben” nem bocsátott ki Gulyás László nevű személy ellen sem nemzetközi, sem európai elfogatóparancsot, és ilyen indítvány nem is érkezett a bírósághoz. A Budai Központi Kerületi Bíróság 2016. október 6-án elutasította annak a férfinak az előzetes letartóztatására irányuló ügyészi indítványt, aki ellen a Központi Nyomozó Főügyészség tartozás fedezete elvonása miatt indított eljárást. A Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság végzését helybenhagyta, így az 2016. október 12-én jogerőre emelkedett. A Központi Nyomozó Főügyészség – az úgynevezett „Alstom-ügyben” - gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást három személy, köztük a fenti ügyben gyanúsított férfi ellen is. Az „Alstom ügyben” az első ügyészi indítvány csak a tartozás fedezetének elvonása miatt indult másik ügyben született elsőfokú döntést követően érkezett a bíróságra. A gyanúsítottal szemben ügyészi indítványra 2017 januárjában mindkét ügyében európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a bíróság.

Maga az érintett, Gulyás László, a DBR Metró Projektigazgatóság volt vezetője az Indexnek csütörtök kora este kijelentette, hogy tévesen azonosították, nem áll körözés alatt, és ráadásul itthon is van, Magyarországon tartózkodik.

Demszky Gábor "tűzbe tenné a kezét" Gulyás Lászlóért. A volt SZDSZ-es főpolgármester csütörtökön az ATV-nek kijelentette, sem neki, sem Gulyásnak nincs köze a 4-es metró körüli visszaélésekhez. Az MTI az atv.hu-ra hivatkozva azt írta: a volt főpolgármester leszögezte, hogy soha semmilyen szabálytalanságot nem tapasztalt a munkájában, sem visszaélésre, sem panaszra okot adó körülmény nem merült fel, "amikor a négyes metró projekt indult, Gulyás László volt az egyetlen a környezetünkben, aki korábban metrót épített, ő volt az első igazgatója a DBR metróprojektnek".  A volt főpolgármester azt is elmondta, hogy bár ő sem bujkál, nem érték el a hatóságok. Az Alstom-ügyben vizsgálódó bizottság meghallgatására pedig azért nem ment el, mert tíz nappal később kapta meg a levelet.