Verekedés az évértékelőn

Publikálás dátuma
2017.02.10. 09:17
Jacob Zuma tartotta évértékelőjét, amikor összeverekedtek a parlamentben. FOTÓ: Justin Sullivan/Getty Images
Ökölharc tört ki Jacob Zuma elnök évértékelő beszéde alatt a dél-afrikai parlamentben, Fokvárosban. 

A radikális Gazdasági Szabadság Pártja (EFF) vörös ingbe öltözött képviselői összecsaptak a biztonsági őrökkel, mígnem végül kivezették őket a teremből. Zuma kétszer is felállt, nekikészülve felszólalásának, de a kiabáló képviselők nem hagyták szóhoz jutni. A parlament előtt hanggránátokkal oszlatta szét a rendőrség a verekedő tömeget.

Jacob Zuma beszédét rendkívüli biztonsági intézkedések közepette rendezték meg. A törvényhozás épületét szögesdróttal vették körül, s megháromszorozták a rendre felügyelő katonák és rendőrök számát. A dél-afrikai államfő utoljára beszélt az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetőjeként, noha államfői megbízatása csak 2019-ben jár le. Korábbi elnöki üzeneteit is tiltakozások szakították félbe, a demonstráló képviselők a korrupcióval és nepotizmussal vádolt politikus lemondását követelték. Az EFF képviselői tegnap „tolvaj, tolvaj!” kiáltásokkal fogadták az államfőt.

Zuma 17 évesen lett az ANC tagja, 2009 óta a Dél-afrikai Köztársaság elnöke. Tavaly az alkotmánybíróság elmarasztalta, amiért jelentős részben közpénzekből újította fel otthonát, építtetett nyaralót és uszodát magánrezidenciáján. A 74 éves, nagy túlélőnek tartott politikus ellen tavaly háromszor nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, ám valamennyi bizalmi szavazást megnyerte. Az ANC elnöki posztjára megbízatása idén decemberben jár le.

Szerző

Trump újabb rabokat küld a guantánamói börtöntáborba?

Publikálás dátuma
2017.02.10. 09:11
A guantánamói börtöntábor. FOTÓ: John Moore/Getty Images
Donald Trump megfogadta, hogy mindent másképp csinál, mint elődje tette. Míg Barack Obama nyolc évig próbálkozott, hogy bezárassa a guantánamói börtöntábort, Trump azon igyekszik, hogy újra feltöltse rabokkal a Kuba szigetén, ám amerikai fennhatóság alatt levő büntető intézményt, amelyet még a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően hoztak létre. 

Ott helyezték el az afganisztáni tálibok és az al-Kaida ellen indított offenzíva során ejtett hadifoglyokat, terroristagyanús személyeket, a 9/11-es terrortámadások egyes kitervelőit. Valaha összesen 175 rabot tartottak a táborban, többségüket hosszú évekig, mindenféle bírói ítélet nélkül. Obama leköszönésekor már csak 26-an raboskodtak Guantánamón, köztük a 9/11-es terrorcsapás fő kiagyalója, Hálid Sejk Mohammed.

Trump azonban úgy gondolja, hogy a táborban tömérdek hely van a „rosszfiúknak”, s már kampányában megígérte, hogy ismét benépesíti a tábort. A NPR rádió értesülése alapján már beiktatása óta dolgozik egy rendeleten, amely jogi alapot teremt rabok új generációjának guantánamói elhelyezésére. Noha a rabok kínzását még a Bush-adminisztráció idejében megtiltották, s a kínzás határát súroló kihallgatási módszereket is törvényen kívül helyezték, Trump kampányában még amellett kardoskodott, hogy a vízbefojtásos kihallgatási technikát is vissza kellene állítani. Védelmi minisztere, valamint a CIA-főnök azonban egyaránt úgy nyilatkozott, nem helyeselnék a kínzás visszaállítását.

 

Szerző

Helikoptert is bevetnek a Tiszán

Publikálás dátuma
2017.02.10. 09:02
Befagyott belvíz Tiszalök határában 2017.február 9-én. MTI Fotó: Balázs Attila
A Tisza egyes szakaszai megközelíthetetlenek, ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetése néhány órán belül helikopterrel indul el, hogy felmérjék a Tiszán beszorult jégtorlasz helyzetét - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője péntek reggel.

Siklós Gabriella kifejtette: a legfrissebb adatok szerint a Tiszán - ahol a felső szakaszokon már harmadfokú az árvízi készültség - Záhonynál csaknem 80 centimétert apadt a víz szintje, és alatta, Tuzsérnál, ahol az éjszaka még áradt, szintén megindult az apadás.

Fényeslitke térségében van viszont egy S-kanyar, ahol beszorult egy jégtorlasz. A vízügyi szakemberek  folyamatosan figyelik, hogy ez a torlasz mennyire duzzasztja vissza a vizet. Itt a reggeli órákban helikopterrel mérik fel a térséget, hogy a szakemberek lássák, hol van a jégtorlasz eleje és vége, majd délelőtt Záhonyban tanácskoznak arról, milyen beavatkozásokra van szükség.

Az OVF szóvivője kiemelte azt is, hogy a Tisza alsóbb szakaszait is folyamatosan figyelik a szakemberek, mert ott is vastag jégtáblák  szorultak be. Tiszadobnál folyamatosan dolgozik egy jégtörő hajópár, hogy megtisztítsák a tiszalöki erőmű térségét. Itt, "nagyon kedvezőtlen esetben" az is előfordulhat, hogy a jégtorlaszok annyira vissszaduzzasztanak az erőmű alá, hogy nem tudják üzemszerűen működtetni a tiszalöki erőművet.

A belvízi helyzet továbbra is az Alföldön a legrosszabb - mondta az OVF szóvivője. Hozzátette, a szolnoki, gyulai, szegedi, debreceni vízügy sok szakaszon első-, illetve másodfokú készültség mellett védekezik.

Szerző