Előfizetés

Tűzhalál a fővárosban - Kihozták a lakót a lángok közül, de már későn

Publikálás dátuma
2017.02.12. 09:09
Illusztráció/Népszava
Nem sikerült újraéleszteni azt az embert, akit a házban lakók kimenekítettek egy kigyulladt családi házból a fővárosban vasárnapra virradóra.

A XVI. kerületi Aulich utcában gyulladtak meg a berendezési tárgyak egy családi ház egyik helyiségében. A lángokat a főváros hivatásos tűzoltói egy vízsugárral rövid időn belül eloltották, majd átszellőztették és átvizsgálták az épületet. Már a tűzoltók kiérkezése előtt a házban lakók kimenekítettek egy embert, de későn, nem sikerült újraéleszteni.

Meghalt Galkó Bence színművész

Életének 64. évében, súlyos betegség után szombaton elhunyt Galkó Bence színművész, a Szegedi Nemzeti Színház tagja. Temetéséről később intézkednek - írja Délmagyar.

A Mesél a bécsi erdő kisszínházi bemutatója előtt lett rosszul, a premieren kollégája ugrott be helyette. Mindenki bízott benne, hogy most is felépül, hiszen sok mindenen keresztülment már, legendás szívóssággal küzdött meg komoly betegségekkel. Bátyja, Balázs példáját követve választotta a színészi pályát, 1970-től Bodnár Sándor szárnyai alatt a Magyar Nemzeti Színház stúdiójában tanult, közben fellépett a Mikroszkóp Színpadon. 1973-tól majd egy évtizedig a kaposvári társulat tagja volt. 1982-ben szerződött Szegedre, ahol nemcsak színészként lépett fel, hanem játékmesteri feladatokat is ellátott és stúdió-előadásokat, városi ünnepségeket is rendezett. 1988-tól négy évnyi miskolci kitérő következett, majd 1992-től mostanáig újra Szegeden játszott. Elsősorban jellegzetes karakterfigurák, kisemberek hiteles megformálójaként őrzi meg a közönség emlékezetében.

Sikeres éjszakai támadás Görz vidékén

Publikálás dátuma
2017.02.11. 09:00

Száz éve, hogy kiújultak a súlyos harcok az olasz fronton. Háború hóban és fagyban

A monarchia vezérkara a sok csatározás után, amelyet a legkegyetlenebb fagyban vittek véghez a monarchia katonái, szombati hivatalos jelentésében komoly, nagyobb vállalkozást, komoly, nagyobb sikert jegyez föl. Szól ez a följegyzés a görzi grófságról, egyelőre még mindig pontosabb helymegjelölés nélkül.

Tudjuk (ezekben a bevezető sorainkban több ízben utaltunk is rá), hogy az olasz harcvidékeken nagy támadásra készülődött föl az egymással szemben álló két hatalmas hadsereg. Közöltünk híreket arról: a monarchia részéről milyen nagy munka folyt itt és olasz források sem tagadták az olasz seregnek az új nagy offenzívára való fölkészültét. A fagy, az időjárás és egyéb körülmények egyelőre akadályozzák az új harcok kifejlődését. Mégis figyelemreméltó, hogy a Höfer-jelentésben (amely a legutóbbi hetekben sokszor csak így számolt be az olasz harci vidékekről: „Nincs újság"), Görz, a görzi grófság, Görz környéke immár harmadszor tér vissza. A január 23-iki jelentés azt tudatta, hogy „Görz közelében portyázó különítményeink elfoglaltak egy ellenséges árkot" — vagy 140 fogollyal, 3 gépfegyverrel; egy hétre rá a január 30-iki jelentés kiemeli, hogy „csapatainknak a görzi grófságban véghez vitt vállalkozásai újra sikeresek voltak.

Kostanjevicánál (Görztöl magától délre vagy tíz kilométerre) volt ez és vagy 150 foglyot, 2 gépfegyvert eredményezett; szünet után most sikeres éjjeli vállalkozást jelent a vezérkar, jelenti több árokrésznek az elfoglalását és jelentheti, hogy az olaszok súlyos, véres veszteséget szenvedtek és hogy ez egy alkalommal 650-nél több olaszt elfogtak és egyéb hadiszerszámon kívül csak géppuskából 10 került a rohamozó máramaros-szigetiek és pólaiak kezére.

Ha más nem is, a szombati jelentésnek az adatai figyelmeztetnek arra, hogy az olasz harctereket fokozott figyelemmel kísérjük.

Népszava 1917. február 11.