Huszonnyolc évre ítéltek egy dzsihadistát Belgiumban

Egy Szíriában elkövetett gyilkosság miatt huszonnyolc év börtönbüntetésre ítéltek egy dzsihadistát hétfőn Belgiumban; helyi sajtóhírek szerint ez az első alkalom, hogy visszatérése után olyan bűncselekményért ítélnek el egy "külföldi harcost", amelyet a hazájától távol követett el.

Az antwerpeni bíróság hétfő délelőtt meghozott ítéletében bűnösnek találta a 24 éves Hakim Elouassakit, aki azzal dicsekedett el telefonon barátnőjének 2013-ban, hogy megölt egy elrabolt síita férfit Szíriában, miután a fogoly családja nem tudta kifizetni a teljes váltságdíjat. A Sharia4Belgium nevű terroristacsoport tagjaként számon tartott fiatalember nem sejtette, hogy telefonhívását lehallgatják, és annak segítségével több társának kilétére és más bűncselekményekre is fény derült.

Elouassaki ügyvédje a védencének felmentését kérte, mondván, hogy nincsen semmi bizonyíték a gyilkosságra, a bíróság azonban nem fogadta el az érvelését és huszonnyolc év börtönbüntetéssel sújtotta a férfit - tudatta a La Libre Belgique című belga napilap.

Hakim Elouassaki azért tért vissza Belgiumba, hogy súlyos, gránátrepeszek ejtette sebeit gyógyíttassa. Hazatérésekor állítólag elismerte a gyilkosságot, később azonban visszavonta vallomását.

Elegendő bizonyíték hiányában viszont az ügy öt másik vádlottját - Houssien Elouassakit, Tarik Taketloune-t, Nabil Azahafot, Zakaria Asbait és Magomed Saralapovot - távollétükben felmentették, őket emberrablással, fogva tartással és gyilkosságokkal vádolták.

A tárgyaláson az ügyészség bemutatta azt a Belgiumban nagy port vert videofelvételt, amelyen állítólag Houssien Elouassaki látható, amint saját kezűleg lefejez egy férfit Szíriában.

Tavaly március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban a hatóságok még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Szerző

"Gyilkos kép" nyerte a World Press Photo fődíját

Publikálás dátuma
2017.02.13. 14:08

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját hétfőn Amszterdamban.

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját hétfőn Amszterdamban. A nyertes fotón az öltönyt és nyakkendőt viselő merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a pillanatokkal korábban agyonlőtt Andrej Karlov nagykövet holtteste felett áll. A tettes felfelé mutat a bal kezével, közben dühödten ordít.

Máté Bence magyar természetfotós a Természet kategóriában a sorozatok között harmadik helyezést ért el. A versenyre 125 ország 5034 fotósa nevezett több mint 80 ezer felvétellel. A zsűri 25 ország 45 fotósát díjazta nyolc kategóriában.

Szerző

Nem tervez minisztercseréket Kern kancellár

Cáfolja az osztrák kormány átalakításáról szóló friss médiatalálgatásokat Christian Kern kancellár - jelentette a Die Presse című osztrák lap hétfőn.

A hétvégén több újság is arról írt, hogy a kancellár jelentős minisztercseréket tervez, és vasárnap a kormány átalakításáról tárgyaltak. Wolfgang Sobotka belügyminisztert például Hans Peter Doskozil védelmi miniszter váltaná fel. Korábban szó esett Sophie Karmasin családügyi, Wolfgang Brandstetter igazságügyi és Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter menesztéséről is.

A Die Presse szerzője szerint Christian Kern korábban elképzelhetőnek tartotta a jelenlegi védelmi miniszter irányításával egy nemzetbiztonsági minisztérium létrehozását. Úgy vélte, hogy Hans Peter Doskozil már most szinte egy második biztonsági tárcát irányít, hiszen a katonák a jövőben teljesen átveszik a rendőrségtől a kiemelt épületek védelmét.

A lap szerint továbbá már a nyáron megtartott Alpbach Európa Fórumon arról lehetett hallani, hogy Kern elégedetlen a májusban kinevezett közlekedési miniszter, Jörg Leichtfried munkájával, mert úgy látja, hogy a tárcavezetőnek nemigen vannak kezdeményezései, és alig szerepel a nyilvánosság előtt.

A nagyobbik kormánykoalíciós erőt, az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ) is vezető Kern azonban a Die Pressének most úgy nyilatkozott, hogy elégedett a miniszterekkel, és visszautasított minden találgatást. Az SPÖ pártigazgatója, Georg Niedermühlbichler szerint pedig kívülről szeretnének bizonytalanságot kelteni a pártban.

A kisebbik koalíciós partner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) szerint az SPÖ szándékos figyelemelterelési manőveréről van szó, és a személyi kérdésekről, elsősorban a néppárti belügyminiszter, Wolfgang Sobotka leváltásáról terjedő híresztelésekkel nyugtalanságot akarnak kelteni az ÖVP-ben.

Ausztriában a soron következő választást 2018 őszén tartják. Egy friss - vasárnap közölt - felmérés szerint továbbra is az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a legnépszerűbb 33 százalékkal, az SPÖ 29, az ÖVP 20 százalékon áll. A legtöbben szabadságpárti-néppárti kormánykoalíciót szeretnének Ausztriában, a jelenlegi szociáldemokrata-néppárti együttműködés nem szerezne többséget, ha most tartanák a választást.

Szerző