Előfizetés

Lezárják a Városház utca környékét

Filmforgatás miatt keddtől csütörtökig lezárják Budapest V. kerületében a Városház utca környékét - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A lezárások keddtől csütörtökig a Bárczy István utcát, szerdán a Városház utca Párizsi utca és Szervita tér közötti szakaszát, csütörtökön pedig a Városház utca Kossuth Lajos utca és Szervita tér közötti szakaszát, valamint a Párizsi utcát érintik. A lezárt szakaszokon ideiglenesen tilos lesz parkolni.

Influenza - Az ingyenes oltóanyag fele fogyott el

Publikálás dátuma
2017.02.13. 13:48
Fotó: Thinkstock
 Az influenza ellen országosan rendelkezésre álló 1,3 millió adag térítésmentes vakcina 51,1 százalékát, 619 820 adagot használták fel január 8-ig - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb információs hetilapjában, az Epinfóban.

Közölték, az elszámolt oltóanyag mennyisége nem éri el az előző szezonban felhasznált 659 675 adagot.

A tájékoztatás szerint a területenkénti megoszlásban az látszik, hogy Budapesten, továbbá Fejér és Pest megyében a háziorvosokhoz eljuttatott oltóanyag több mint 65 százalékát beadták, illetve elszámolták. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében az oltóanyag-felhasználás aránya nem érte el a 40 százalékot.

A 3 év alatti, kockázati csoportba tartozó kisgyermekek számára a rendelkezésre álló négyezer adag vakcinából a népegészségügyi főosztályokhoz beérkezett jelentések szerint 2746 adagot (68,7 százalék) használtak fel. Ebből az oltóanyagból az idei szezonban valamivel többet használtak fel, mint a 2015/2016-os szezonban, akkor 2400 vakcinát adtak be.

Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védőoltásához 1,3 millió adag térítésmentes, influenza elleni oltóanyag állt rendelkezésre.

A térítésmentes oltásra jogosultak köre a tavalyi évhez képest nem változott. A fokozottan veszélyeztetettek közé tartoznak mások mellett a 60 éven felüliek - egészségi állapotuktól függetlenül -, a krónikus légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, továbbá a várandós vagy a gyermekvállalást tervező nők. Ugyancsak ingyenes védőoltás jár az egészségügyi dolgozóknak, az állattenyésztés területén dolgozók több munkakörében, valamint azoknak, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretén belül közvetlen kapcsolatba kerülnek illegális vagy legális bevándorló külföldiekkel.

A múlt héten tetőzött az influenzajárvány, január 30. és február 5. között az előző héthez képest 10 százalékkal kevesebb beteget regisztráltak az országban - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) szerdán közzétett jelentésében.
Az OEK múlt héten közzétett legutóbbi heti jelentése szerint csökkent a betegek száma, az 5. naptári héten összesen mintegy 92 ezer ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz. A kormegoszlás nem változott lényegesen az előző heti adatokhoz képest: az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a 3-5 évesek és a 6-14 évesek között volt a legmagasabb, majd a sorban őket követték a 15 és 34 év közöttiek.

Putyinéknak kompromittáló videójuk lehet Orbánról?

Publikálás dátuma
2017.02.13. 13:23
Fotó: Tóth Gergő
A Lehet Más a Politika (LMP) vezetői, Szél Bernadett és Hadházy Ákos a '90-es évek egyik hírhedt maffiózójának Orbán Viktorra és Pintér Sándorra vonatkozó állításaira kérdeztek rá a belügyminiszternél - írja az Index.

Az LMP-sek február 13-án, hétfőn benyújtott írásbeli kérdésükben hosszasan idéznek a bombagyárosként elhíresült Dietmar Clodo tavalyi vallomásából, illetve egy orosz ellenzéki portál cikkéből – ezek az állítások eddig a magyar médiában ilyen formában még nem jelentek meg, noha közösségi oldalakon már elég intenzíven terjedtek az elmúlt napokban. Ezekre az állításokra ugyanakkor a Clodo által elmondottakon kívül hangsúlyozottan nincs bizonyíték.

Szél és Hadházy a belügyminiszternél többek közt arra kérdeznek rá, van-e tudomása arról, hogy az orosz kormány, illetve titkosszolgálatok birtokába kerülhettek olyan titokban készített videofelvételek, amelyeken maga Pintér, illetve Orbán Viktor készpénzt vesznek át Clodótól. Az ellenzéki politikusok Clodo tavaly nyári írásbeli vallomása mellett a The Insider nevű orosz ellenzéki portál pár napja, Vlagyimir Putyin budapesti látogatása idején megjelent cikkére is hivatkoznak.

A történet ugyanakkor a magyar sajtóban sem teljesen új, Clodo ugyanezeket már 2013-ban elmondta a HVG-nek, a lap azonban nem írta le Orbán Viktor nevét: „Clodo kitért a HVG cikkében az orosz maffia magyarországi helytartójaként említett Szemjon Mogiljeviccsel (Szeva bácsi) való kapcsolatára is, akiről mint barátjáról beszélt. Szeva bácsi az interjú szerint egyszer szívességet kért Clodótól, »hogy hívjak fel egy számot, megmondta, melyik magyar politikusét, hívjam meg az illetőt az otthoni irodámba, és ott adjak át neki egy táskát. Ragaszkodnom kellett ahhoz, hogy a politikus nyissa ki a táskát – nem véletlenül: a könyvtárszobám egyik könyve mögé elrejtett kamerával kellett rögzítenem a történeket. A táskában egymillió német márka volt. 1994-et írtunk.

További részleteket itt olvashat!