Előfizetés

A hitel, a per és a szúrós tekintet

Facebook-bejegyzései miatt rágalmazásért perelte be Müller Tihamért, a Dél-Alföld Otthonvédők civil szervezet vezetőjét Bodócsné dr. Vattay Noémi, a Bajai Járásbíróság bírája. Müller hallgatóságként jár társaival devizahiteles perek nyilvános tárgyalására, jelenlétük zavarja a bíróságokat. A Szegedi Járásbíróság a rágalmazási perben hétfőn elrendelte a civil szervezeti vezető elmeorvosi vizsgálatát.

Tüntetést tartottak hétfő délelőtt a dél-alföldi devizahitel-károsultak a Szegedi Törvényszék épülete előtt. Müller Tihamért, a Dél-Alföld Otthonvédők civil szervezet vezetőjét vádlottként is beidézték az épületbe. Bodócsné dr. Vattay Noémi, a Bajai Járásbíróság bírája jelentette fel, mert szerinte Müller a becsületét csorbító, hamis tényállításokat tett közzé a Facebook-oldalán, amit sokan lájkoltak és megosztottak.

Bár magánvád alapján indult a per, a vádiratot az ügyészség képviselője olvasta fel. E szerint Müller közösségi oldalán olyanokat írt, hogy a bírónő fölkészületlenül ítélkezik, parancsra dolgozik, lefizethető, „együtt dolgozik” egy bajai végrehajtóval, ők ketten a devizahitelesek tönkretevői. Hallgatóként jelen volt a tárgyalóteremben az a bajai özvegyasszony, akinek a tárgyalása elindította az eseményeket. Az asszonynak meghalt a férje, közben a törlesztő részletük 90 ezerről 190 ezerre emelkedett, és az asszony nem tudta fizetni. A bajai bírónő nem függesztette fel a végrehajtásról szóló pert, noha a hitelfelvevőnek még folyt egy másik, az elszámolásról szóló a pere egy budapesti bíróságon. Ha az marad a jogerős ítélet, rövid időn belül kilakoltatták volna, de a Kecskeméti Törvényszék másodfokon felfüggesztette a pert.

Ezek után jelentek meg a becsületcsorbító bejegyzések Müller Facebook-oldalán. Bár a férfi vitatta, hogy ő írta volna azokat, de azt elismerte, hogy egyetért azok tartalmával. Úgy tűnt, a bíróság tényállításnak, és nem véleménynek tekinti ezeket – Müller valószínűleg nem tudta volna minden kétséget kizáróan bizonyítani őket, érdemben nem is próbálkozott ezzel.

Bodócsné dr. Vattay Noémi tanúvallomásában elmondta: rettenetesen nehéz olyan körülmények közt dolgoznia, hogy a vádlott által befolyásolt ügyfelek úgy jelennek meg a tárgyaláson, hogy hallottak a róla szóló rágalmakról. A magas, testes Müller minden devizahiteles tárgyaláson leül a pulpitussal szemben, és „le nem veszi rólam a tekintetét”. A bírónőt rettenetesen megviseli, hogy a vádlott ott ülhet, és ezzel megpróbál rá nyomást gyakorolni, de megteheti, mivel a tárgyalások nyilvánosak.

A már említett rágalmazó tényállításokon kívül a bírónő azt is sérelmezte, hogy Müller – szintén a közösségi oldalán – nyilvános vitára hívta őt ki a deviza-hitelek mibenlétéről. A folytatólagos lejárató tevékenységével kárt, rettenetesen nagy stresszt okoz neki. Müller szerint a bírónő az idézett esetben a fejét lehajtva, senkinek a szemébe nem nézve hirdette ki a kilakoltatást jelentő ítéletét.

Müller Tihamér a hétfői tüntetés részeként egy petíciót kívánt átnyújtani a Szegedi Járásbíróság elnökének. Az iratot végül a sajtóosztály munkatársa vette át. A civil szervezeti vezető később a bíróság előtt, a tüntetésen hangszóróból kiáltotta világgá a petíció fő üzeneteit. Például azt, hogy a Kúria jogegységi döntései nem jogszabályok, és nem írhatnak fölül érvényes jogszabályokat, pláne nem az Európai Bizottság fogyasztóvédelmi rendeletét. A bírák esküjükben tisztességes eljárásra, a jogszabályok betartására tesznek fogadalmat – ezt nem írhatja fölül a Kúria, vagy annak valamelyik vezetője utasítása.

Idézi a petíció azt a tájékoztatót is, amely a Pécsi Ítélőtábla honlapján volt látható, majd eltűnt onnan. 2016. április 8-án a devizahiteles perek eljárásjogi kérdéseiről tartottak konferenciát – az ott elhangzottakat foglalta össze a szöveg. Olyanok vannak benne, hogyan „kell kilőni” a devizahitelesek jogi érveit. „Itt már csak a kegyelemdöfést adjuk meg, vége a történetnek, csak az elszámolást kell elvégezni”. Ez a szöveg a devizahiteleseknek azt a vélelmét támasztja alá, hogy hiába perel bárki a devizakölcsön-szerződések érvénytelenségének ügyében, a bíróságoknak ki van adva, hogy ne ítéljenek a hiteladósok javára.

A Szegedi Járásbíróság hétfőn elrendelte a rágalmazással vádolt Müller Tihamér elmeorvosi vizsgálatát. Az igazságügyi elmeszakértőnek arra kell választ adnia, fennáll-e a vádlott esetében elmebetegség, gyengeelméjűség, vagy tudatzavar. A bíró figyelmeztette a civil szervezet vezetőjét, hogy a vizsgálatnak köteles alávetni magát: ha azon nem jelenik meg, rendőrséggel is elővezettethetik.

Veszély! - Sűrű köd telepedhet a fővárosra és több megyére

Publikálás dátuma
2017.02.13. 20:26
Thinkstock illusztráció
A tartós, sűrű köd miatt Budapestre és tizennégy megyére figyelmeztetést adott ki keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az esti, éjszakai órákban ismét nagyobb területen romlanak a látási viszonyok. Az északkeleti országrész mellett a Duna-Tisza közén, a Dunántúl déli és keleti részén is helyenként sűrű köd képződhet. A ködös, borult területeken néhol hószállingózás, ónos szitálás is kialakulhat. Kedden napközben lassan az ország délkeleti harmada fölé húzódhat vissza a köd és az alacsonyabb szintű felhőzet.

A meteorológiai szolgálat keddre Budapestre és Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyére adta ki a figyelmeztetést.

NOLimpia - Őrült sprint a célszalagig

Sz.P.
Publikálás dátuma
2017.02.13. 19:35
Kovács Gergely, az MKKP vezetője a Blaha Lujza téri standnál - Fotó: Molnár Ádám, Népszava
Információink szerint sikerült összegyűjtenie a Momentum Mozgalomnak (MoMo) az olimpiai népszavazáshoz szükséges, 138 ezer aláírást. Ugyanakkor a szervezet folytatja a gyűjtést, hiszen az aktivisták korábban kijelentették, 180-200 ezer szignót akarnak gyűjteni, hogy biztosan legyen elég hiteles aláírás. A momentumosok egyébként végeztek ellenőrzéseket az íveken és nem találtak nagy számú, szándékosan érvénytelen aláírást.

Az utolsó hivatalos összesítés szerint 110 ezer aláírás gyűlt össze, de ebben még nincsenek benne a múlt héten gyűjtöttek, a mozgalom a pénteki határidőig ugyanis nem akar újabb adatokat közölni. A gyűjtésben segédkező Együtt és a Párbeszéd is a hét második felében adja át az íveket összesítésre, az LMP viszont már a hétvégén átküldte 23 ezer összegyűjtött aláírását. A Momentum beszámolója szerint meglepően sok szignó érkezik be az online letölthető ívekből: "rengeteg önjelölt aktivista van, aki otthon kinyomtatja a lapot, és a szomszédságában is aláírást gyűjt. Erről sajnos külön számunk nincs, és azt sem tudjuk kimutatni, hányan nyomtatták ki az ívet" - számolt be lapunknak Papp Gergő sajtókoordinátor.

Eközben az is kiderült, a fővárosi lakosság több mint 60 százaléka elutasítja az olimpiarendezést, országosan 51 százaléknyian vannak a játékok ellen. Mindez a 24.hu által nyilvánosságra hozott, a Momentum számára készült közvélemény-kutatás eredményeiben áll, ahogyan az is: Budapesten az emberek 79 százaléka akar referendumot, országosan ez az arány 74 százalékos. Ha megtartanák a népszavazást, a budapestiek több mint 85 százaléka voksolna.

Kovács Gergely, az MKKP vezetője a Blaha Lujza téri standnál - Fotó: Molnár Ádám, Népszava

Kovács Gergely, az MKKP vezetője a Blaha Lujza téri standnál - Fotó: Molnár Ádám, Népszava

Mindeközben élesedik a vita a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) sajtótréfája, az olimpiai "Magyar Idők" miatt. "Igazából, ha bíróság elé kerül a dolog, akkor a tárgyalást el kellene napolni 2024-ig, hogy vizsgálható legyen: tényleg valótlanságokat írtunk-e le a Minapi Időkben" - vélekedett Kovács Gergely miután az MKKP tegnap kiosztotta a Magyar Időkre hasonlító újságját, s a kormánylap perrel fenyegette meg a pártot. A Kutyapárt elnöke hozzátette, "egyébként is, lehet, hogy 2024-re már a miénk lesz a Magyar Idők, miért ne adhatnánk ki előbb egy akkori lapszámot". Ugyanakkor nem biztos, hogy eljut az ügy a bíróságra, hiszen másfél éve a párt egy hasonló, álhírekkel teli Magyar Hírlapot adott ki, akkor Széles Gábor lapja is perrel fenyegetett, erről azonban Kovács szerint azóta nem hallottak. "Az ügyvédünk szerint legrosszabb esetben egy egymilliós bírságra számíthatunk. Ezt pillanatok alatt összeadják a támogatók. Mondhatjuk, hogy a párt az ilyen bírságokból él" - mondta az elnök.

Az MKKP 15 ezer példányban kiosztott lapjából megtudni többek között, hogy a túl nehéz olimpiai létesítmények miatt Csepel elsüllyedt, de a rendezéssel keletkezett államadósságra nem lesz gond, mert "Orgoványi Béla" teljes egészében átvállalta. A pártelnök szerint semmilyen atrocitás nem történt a lapok kiosztásakor, "nem jöttek rendőrök, sem dühös nénik, és tudtommal egyetlen passzivistánkat sem gyújtották fel a nap folyamán". A Kutyapárt is szorgosan gyűjti az aláírásokat, Kovács szerint 4 fővárosi standjuk nagyjából 5000 szignót gyűjtött eddig.

Szegeden is kapós volt a Kutyapárt újságja
Szegeden is kiosztottak 500 példányt a Magyar Kétfarkú Kutyapárt olimpiai álhírekkel teli lapjából. A Délmagyar  beszámolója szerint a szegediek egy része mosolyogva lapozgatta az újságot, mások demonstratív módon nagy ívben elkerülték a rikkancsokat, és olyan is akadt, aki miután átlapozta, azt mondta, neki csak a Gyurcsány hiányzik belőle.