Előfizetés

Meghalt Szalay Zoltán fotóriporter

B.GY
Publikálás dátuma
2017.02.14. 12:36
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Életének 82. évében elhunyt Szalay Zoltán, a magyar fotóriporterek doyenje, képszerkesztő - tudatta a család. A közlés szerint Szalay Zoltánt kedden hajnalban otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Szalay Zoltán a Fővárosi Fotó riportosztályánál 1954-ben lett fotós. Később dolgozott fotóriporterként a Rádióújságnál, a Tükörnél, képszerkesztőként, rovatvezetőként a Magyar Hírlapnál, a Kurírnál és a Blikknél is. 1995-től szabadúszó fotóriporterként tevékenykedett. Oktatott a MÚOSZ Bálint György Újságíró Iskolában és a Kaposvári Egyetemen is. A Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás szellemi atyja, ötletgazdája és harminc éven át - kisebb megszakítással - a kiállítások rendezője volt. Kiemelkedő tehetségét számos hazai és külföldi kiállításon bizonyíthatta. Munkásságát elismerték egyebek mellett Táncsics Mihály-díjjal (2000), Pulitzer-emlékdíjjal (2000), a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével (2008).

Göncz Árpád az Ilyenek voltunk című Szalay-album bevezetőjében így írt: „Jó, ha tudjuk: ezeknek a képeknek nem csupán a nézői vagyunk, nem csak a tárgyai vagyunk, hanem az alkotói is. Mint az életünknek, ami megfoszthatatlanul a mienk.”

- Fura tiltások, fura korlátok nehezítik a közlést az újságíró és a fotós számára. Részben a politikusok húzzák meg ezeket a határokat, részben az újságok számára túlélést jelentő hirdetők. Szóval a sajtó sohasem lehet teljesen szabad, de lehet kemény, kritikus hangú, és olykor még a történelmet is befolyásolhatja. Gondoljunk csak a Watergate-botrányra – válaszolta a közlési határokat feszegető kérdésére a Népszabadságnak, két évvel ezelőtt adott interjújában. - Ezért nem lennék fotóművész, miképpen, erkölcsi okokból paparazzi sem. A fotóművészetnek van persze létjogosultsága, csupán nem szeretem, mint uralkodó irányzatot. Szerintem jó képet csinálni maga a művészet. Én mindig azt mondtam: Nézz, láss, gondolkodj, majd exponálj. És akkor jó kép születik.

Szalay Zoltán számára mindig a jó kép volt a legfontosabb, ennek rendelt alá mindent. Csak ez számított. Komoly szakmai tudása mély emberismerettel párosult. Halálával a hazai fotóstársadalom elvesztette egyik iskolateremtő mentorát, a fotóriporterek közösségének elismert és sokak által kedvelt tagját. Hiányát ma még fel sem tudjuk fogni.

Hargitay és Güttler is lemondott

Az utóbbi napokban a Magyar Úszó Szövetség négy elnökségi tagja adta be a lemondását - tudta meg a Blikk.

Amióta januárban MÚSZ-elnökké választották Bienerth Gusztávot, már hatan álltak fel az elnökségből. Első körben Sass Katalin és a korábbi szövetségi kapitány, Kiss László távozott, majd a napokban négyen követték őket: dr. Tóth Ákos, Vizi Csaba, a korábbi olimpiai ezüstérmes Güttler Károly és a volt szövetségi kapitány Hargitay András.

 Az üres helyeket a Blikk információi szerint az április 30-i közgyűlésen fogják betölteni.

Gyárfás marad a vizes vb szervezőbizottságában

Publikálás dátuma
2017.02.14. 09:37
FOTÓ: Molnár Ádám
Gyárfás Tamás tagja marad július 14-én kezdődő magyarországi vizes világbajnokság szervezőbizottságának. Az erről született kormányhatározatot Orbán Viktor miniszterelnök írta alá. A Nemzeti Sport internetes kiadása múlt pénteken arról írt, hogy Gyárfás elveszítette társelnöki pozícióját és testületi tagságát is, a helyére pedig Bienerth Gusztáv, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) január 8-án megválasztott új elnöke került.

Ezzel szemben a valóságban annyi történt, hogy a szervezőbizottságon belül megszűnt a társelnöki pozíció. Eddig Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter és Gyárfás látták el ezt a feladatot. Gyárfás azonban nem került ki a bizottságból, a MÚSZ előző elnöke, a Nemzetközi Szövetség (FINA) alelnöke testületi tagként továbbra is aktívan részt vesz a vb előkészítésében. Bienerth viszont nem került be a szervezőbizottságba, hanem meghívottként lehet ott az üléseken, véleményezheti a döntéseket, tanácsokat adhat.

Lapunk szerette volna megkérdezni Gyárfás Tamást, de a FINA alelnöke Rómába utazott az európai szövetség (LEN) ülésére, ahonnan Dubajba megy, a helyi szövetség tisztújító közgyűlésén az új vezetők megválasztását kell ellenőriznie.

Bienerth elől menekülnek
Az utóbbi napokban a Magyar Úszó Szövetség négy elnökségi tagja adta be a lemondását. Amióta januárban MÚSZ-elnökké választották Bienerth Gusztávot, már hatan álltak fel az elnökségből.
Első körben Sass Katalin és a korábbi szövetségi kapitány, Kiss László távozott, majd a napokban a Blikk információja szerint négyen követték őket: dr. Tóth Ákos, Vizi Csaba, a korábbi olimpiai ezüstérmes Güttler Károly és a volt szövetségi kapitány Hargitay András.
Az üres helyeket az április 30-i közgyűlésen fogják betölteni, ahol az alapszabály módosítása és az éves beszámoló elfogadása mellett hat elnökségi tag megválasztása is szerepel majd a napirendi pontok között.