Babos Tímea Safarovával indul

Publikálás dátuma
2017.02.15. 06:52
Lucie Safarova Fotó: Getty Images/Clive Brunskill
A Magyar Tenisz Szövetség bejelentette, a női világranglistán jelenleg 33. helyen szereplő Babos Tímea a cseh Lucie Safarovával indul párosban jövő héten a budapesti, 226 750 dollár összdíjazású női keménypályás tenisztornán.

Az esemény helyszíne a BOK (azaz a régi Syma) Csarnok lesz. A párosban nemrég Australian Open-bajnok korábban már játszott Babos oldalán, legemlékezetesebb közös szereplésük a 2014-es sydneyi volt, ahol meg is nyerték a tornát. A cseh játékos eddig hét egyéni és 12 páros trófeát gyűjtött, párosban pedig négy Grand Slam-címet ünnepelhetett.

Szerző

Egyelőre nem térhet haza az Újpest

Továbbra sincs megállapodás az Újpest FC labdarúgóklub, illetve az anyaegyesület UTE között, így jelen állás szerint a lila-fehérek Kecskeméten játsszák majd hazai bajnoki mérkőzéseiket.

Gyarmati Eszter, az Újpest FC ügyvezetője az M4 Sport televíziós csatornán arról beszélt, hogy a Szusza Ferenc Stadion vagyonkezelői jogával rendelkező UTE-val egyelőre még nem sikerült megállapodni a hosszútávú használattal kapcsolatban. Hangsúlyozta, a felek között az alapellentétet jelenleg a Megyeri út felőli fejépület jelenti, ott ugyanis a futballklub rehabilitációs központot szeretne létrehozni, az egyesület pedig „kocsmában, szülői váróban gondolkodik."

Ugyanakkor a Markovits László, a Vasas klubelnöke a hétvégén jelentette be, hogy az új Illovszky Stadion átadásáig a piros-kékek bérlőként a Szusza Ferenc Stadionban rendezik majd hazai mérkőzéseiket, Gyarmati Eszter azonban leszögezte, az angyalföldiekkel ellentétben ők nem vendégek szeretnének lenni, hanem hosszútávú megoldást keresnek. A Magyar Labdarúgó Szövetség várhatóan ma tart majd pályabejárást a Szusza Ferenc Stadionban, s csak ezt követően dől el véglegesen, hogy élvonalbeli mérkőzésekre alkalmas-e a létesítmény.

Az OTP Bank Ligában az Újpest szombaton a Videoton, majd egy héttel később a Haladás vendége lesz, legközelebb március 4-én az ősi rivális Ferencvárost fogadhatná otthonában.

 Az UTE lemond a fejépületről
Őze István klubelnök szerint az UTE lemondott a Szusza Ferenc Stadion fejépületének használatáról, így megkezdődött a tárgyalás az újpesti labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság és a létesítmény jelenlegi vagyonkezelője és üzemeltetője, a Nemzeti Sportközpontok között.
„Az anyaegyesület a szurkolók érdekében mondott le a fejépület használatáról, hogy az együttes tavasszal már valóban hazai pályán fogadhassa ellenfeleit, így például legközelebb március 4-én az ősi rivális Ferencvárost" - mondta az MTI-nek a sportvezető, aki erről a tegnap délutáni tárgyaláson állapodott meg.
Őze arról is beszámolt, hogy az UTE megállapodást kötött a magyar szövetséggel (MLSZ), eszerint vállalja a stadion biztonsági rendszerének helyretételét és pótlását 7,4 millió forint értékben, hogy a szerdai pályabejáráson az MLSZ illetékesei élvonalbeli mérkőzések rendezésére alkalmasnak találják a létesítményt.

Szerző

Rg - Túlárazott Európa-bajnokság

Publikálás dátuma
2017.02.15. 06:50
Kuszák a szálak a budapesti Európa-bajnokság előtt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A valós költségeknél nagyobb kerettel rendezik meg május 19-21. között a budapesti Papp László Sportarénában a ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságot. A Népszava úgy tudja, a 250-300 millió forintból lebonyolítható eseményre 600 milliós garanciát vállalt a kormány. Az ok kézenfekvő: a legjobb magyar sportolók edzője Deutsch-Lazsányi Erika, Deutsch Tamás fideszes politikus felesége.

Egymást követik az események a magyar ritmikus gimnasztikában, az elmúlt években a sportághoz hozzátartozik a feszültség, a belső harcok. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2016. február 16-án rendkívüli közgyűlésen váltották le Korom Norbert elnököt – és távozott az elnökség is -, akivel szemben az volt az egyik fő kifogás, hogy sportági vezetőként szinte kizárólag az akkori legjobb magyar sportoló, Vass Dóra menedzselésével foglalkozott. A kiemelt támogatás azonban nem térült meg, a versenyző ugyanis nem jutott ki a riói nyári olimpiára.

Az új irányító Körmendy-Ékes Judit lett, aki „természetesen” szintén kötődik a kormánypárthoz, az 1994-es választási kampányban a Fidesz szóvivője volt, később a párt média- és PR-ügyekkel foglalkozó tanácsadója lett, 2000-ben a parlament megválasztotta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének is.

Ebben a beosztásában tett 2000-es nyilatkozata – „az új média szinte egyáltalán nem kínál valóban újszerű tartalmat, és igazán hasznos információkból is keveset szolgáltat, az emberek többsége csupán pornóképek nézegetésére használja” – komoly indulatokat kavart, rengeteg támadást kapott ezért a mondatért. Sportági szövetségi elnökként átlátható gazdálkodást és azt ígérte, hogy az állami támogatások felosztásánál előtérbe kerülnek a szakmai szempontok. A klubok szerint azonban ez nem történt meg, Ugrai Emőke titkárságvezetőnek több évtizedes munkaviszony után mondtak fel.

Az Eb előkészületeiről az egyesületek alig kapnak információt, bár a rajtig már alig három hónap van hátra, nehezményezik, hogy a sajtóban nem sok hír jelenik meg a versenyről, ellentétben a vizes világbajnoksággal, amely júliusban lesz, mégis sokkal több róla az információ. Voltak egyesületek, melyek szerettek volna ismét összehívatni egy rendkívüli közgyűlést (az előző elnököt olyan rendkívüli közgyűlésen váltották le, melyet 14 klub kezdeményezésére rendeztek), de úgy ítélték meg, semmi garancia sincs arra, hogy egy új elnökkel javulna a helyzet, ráadásul visszatartó erőt jelentenek a jelenlegi vezető nagyon jó politikai kapcsolatai is.

Lapunk próbálta megkérdezni a szövetséget az Eb pénzügyi hátteréről, arról, hogyan számol el a szervezet a lebonyolításra kapott, túlzottnak tűnő állami támogatással, ám a szervezet a szervezőbizottsághoz irányított minket, ahonnan írásban elküldött kérdéseinkre eddig nem kaptunk választ.

A legnagyobb klub, az MTK elnöke Deutsch Tamás, fideszes politikus. A fővárosi klubnak azt követően lett rg-szakosztálya, hogy Deutsch került 2010-ben az egyesület élére. A szakosztály 2011-ben csatlakozott a kék-fehér klubhoz, előtte a Csata Diáksport Egyesület keretein belül működött. Vezetőedzője Deutsch-Lazsányi Erika, akit a sportágon belül az egyik legjobb hazai trénernek tartanak, tudását senki sem vitatja, viszont a klubok úgy gondolják, nem került volna a többiekhez képest kiemelten jó helyzetbe a szakosztály, ahol dolgozik, ha a szakember nem lenne a politikus felesége. Az MTK versenyzői készülnek a legjobb körülmények között, a klub bárkit le tud igazolni, akit szeretne.

Eb másodszor Budapesten
Magyarország 1999 után másodszor rendezhet ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságot. az Aréna befogadóképessége a teljes 12 500 főről 4000 főre csökken. Ennek oka, hogy ritmikus gimnasztikában minden nagy eseményen kötelező a versenyszőnyeg mellett létrehozni egy leválasztott felkészülési és várakozózónát, a tornászok itt várják a szólítást. Ez minden csarnokban jócskán korlátozza a nézőtéri helyek számát. Az Eb edzéshelyszíne a BOK-csarnok (volt SYMA-csarnok) lesz.
A kontinensviadalon szokás szerint junior és felnőtt versenyt is tartanak, a korábbi évekhez képest változik a lebonyolítás. A felnőttek között egyéni szerenkénti versenyt, a junioroknál kéziszercsapat-versenyt rendeznek, és egy teljesen új kategóriában (csapatverseny, melybe a felnőtt és junior eredmények is beszámítanak) is győztest hirdetnek.
A küldöttségeknek a nemzetisport.hu szerint 2017. február 17-ig kell leadni az Európai Torna Szövetségnek az első regisztrációkat, április 21-ig pedig a végleges névsorokat.
Szerző