Imámokat gyanúsítanak kémkedéssel Németországban

Házkutatást tartottak szerdán Németországban muzulmán hitszónokoknál - imámoknál -, akiket kémkedéssel gyanúsítanak a tavalyi törökországi puccskísérlettel összefüggésben.

A német szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék-Pfalz tartományban razziáztak, négy muzulmán egyházi személy lakását kutatták át.

Azzal gyanúsítják őket, hogy adatokat gyűjtöttek az amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen vallási mozgalmának híveiről, és kémkedésük eredményéről jelentést tettek a kölni török főkonzulátusnak. Jogsértő tevékenységük alapja a török vallásügyi hivatal (Diyanet) tavaly szeptember 20-án kiadott rendelkezése, amelyben Fethullah Gülent nevezték meg a július 15-én történt erőszakos hatalomátvételi kísérlet felelősének.

A gyanúsítottak a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) nevű szervezethez tartoznak, amely mintegy 900 németországi muzulmán közösséget fog össze és szoros kapcsolatban áll a Diyanettel. Az imámokat is a Diyanet küldi Németországba, fizetésüket Törökországból kapják.

A DITIB-et régóta és széles körben bírálják a német nyilvánosságban, a kritika szerint a szervezet tevékenységében összemosódik a politika és a vallásos kultúra, és Ankara irányítása alatt fő feladata az iszlám egy konzervatív szunnita válfajából és a török nyelvből álló "pántörök" önazonosság, identitás terjesztése és erősítése, illetve Recep Tayyip Erdogan török elnök és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) támogatása.

A szövetségi legfőbb ügyészség eljárásával kapcsolatban az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány a közelmúltban jelezte is, hogy felszámolja az együttműködést a DITIB-bel, ha nem függetlenedik Ankarától és nem tárja fel a lehető legnagyobb alapossággal a kémkedési, adatgyűjtési botrányt.

A DITIB elismerte, hogy imámok adatokat gyűjtöttek Gülen-hívek ellen, de hangsúlyozta, hogy ezért a Diyanet felelős. Állásfoglalása szerint a "sajnálatos" esetek egy félreértés, "működési zavar" következményei: az imámok egy olyan Diyanet-rendelkezés alapján "lépték túl hatáskörüket", amely nem vonatkozik az európai országokra.

A 82,8 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muzulmán él, túlnyomórészt szunnita törökök, a legtöbben Észak-Rajna-Vesztfáliában laknak.

Szerző

Sztrájk! - Elöntheti a szemét Budapestet

Publikálás dátuma
2017.02.15. 11:04
A héten még dolgoznak FOTÓ: Vajda József
Szemetes sztrájk lesz február 20-án Budapesten, műszakkezdéstől este 18 óráig lehet a munkabeszüntetés - erről értesítette lapunkat a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000) Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél (FKF) működő alapszervezete. Az elégséges szolgáltatások tárgyában indított bírósági eljárás keretében jelölték meg ezt a napot. Az FKF 2800 dolgozója közül 2100 tagja az alapszervezetnek.

Ha a jövő hétfői munkabeszüntetést követően sem születik meg a bérmegállapodás, akkor február 27-én sztrájkot indítanak határozatlan időre, illetve a megállapodás megkötéséig.

Egyébként a HVDSZ 2000 Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél (FKF) működő alapszervezete 2016. december 15-én kollektív munkaügyi vita keretében folytatta a bértárgyalásokat az FKF Zrt.-vel. A szakszervezet 2016-tal kezdődően, 2018-ig 30 százalékos bértömeg növelést követel a munkáltatótól, míg az FKF 4 százalékos emelést helyezett kilátásba a munkavállalóknak. Az idei követelésnél figyelembe vették a 2016. utolsó negyedévében végrehajtott, 4,3 százalékos alapbéremelés 2017-re áthúzódó hatását, valamint az idei első negyedévben végrehajtani tervezett rendkívüli jutalom kifizetését. Az érdekképviselet arra is tekintettel volt, hogy 2016-ban az FKF-nél a 2 százalékos létszámcsökkenés ellenére csaknem 5 százalékkal nőtt a ledolgozott munkaidő.

A cégnél évek óta nem volt érdemi bérfejlesztés, és egyre nagyobb a munkaerőhiány. A munkavállalóknak ráadásul az eddigieknél rosszabb munkakörülmények, munkabiztonság mellett kell dolgozniuk, amit a munkabaleseti statisztikák is alátámasztanak. 2013 és 2015 között 40 százalékkal nőtt a munkabalesetek száma. A szakszervezet azért fordult a bírósághoz az elégséges szolgáltatások ügyében, mert a munkáltatóval nem sikerült megállapodni, a tárgyalások elakadtak, és a munkáltató nem adott érdemi választ. Ennek ellenére továbbra is szorgalmazza a tárgyalóasztalnál történő érdemi egyeztetést, és azt, hogy február végéig szülessen meg a bérmegállapodás.

Szerző

A Valentin-napi mészárlás

Publikálás dátuma
2017.02.15. 11:00

a chicagói szeszcsempészek hírhedt leszámolásának is évfordulója volt

Mint rendőrök falhoz állítottak és szitává lőttek hat embert. Egy alkoholcsempész-bandának a város északi részében, egy garázsban lévő tanyájára, egy, csoport férfi nyomult, be, akik rendőröknek mondották magukat és a helyiségben talált férfiakat egy hátsó szobába terelték, majd a fal mentén fölállították s fegyverekkel és gépfegyverekkel lelőtték őket.

A megtámadottak közül hat meghalt, kettő súlyosan megsebesült. A gyilkosok két teherautón érkeztek. Egy szomszédasszony, aki nyilván az egyedüli volt, aki a lövöldözést hallotta, értesítette a rendőrséget. A rendőrök megtalálták a hat áldozatnak golyóktól valósággal szitává lőtt holttestét. A rendőrség véleménye szerint ez a gyilkosság egy konkurens csempész-banda bosszúműve, amely tanácskozásra összejött ellenfeleit módon egyszerre akarta kiirtani.

A gyilkosok autón menekültek el és eddig semmi nyomuk sincsen.

Népszava 1929. február 15.

Szerző