Orbán miatt jött Pharaon

A kormány minimum a 2018-as választásokig titkolózna a Pharaon-ügyről, de azon leszek, hogy a nyilvánosság megismerhesse ezeket a dokumentumokat - nyilatkozta a Népszavának Demeter Márta, miután betekinthetett az időközben elhunyt szaúdi olajmilliárdos, Ghaith Pharaon vízumigénylésével kapcsolatos iratokba. Erre egyébként minden országgyűlési képviselőknek ügytől függetlenül van lehetősége. Az MSZP kiugrott politikusa szerint, amikor 2014 őszén Bejrútban, a néhai körözött olajmilliárdos schengeni vízumért folyamodott, az illetékesek pontosan tudták, hogy Orbán Viktorral fog találkozni.

Demeter szerint az ügyintézéskor rögzített adatokban fel is tüntették, Pharaon a tiszteletbeli jordán konzul, Zaid Naffa által szervezett rendezvényen találkozik a kormányfővel. Nem véletlen futottak össze a díszvacsorán, ha ez a vízum igénylésekor hivatkozási alap volt - fogalmazott a parlamenti képviselő, hozzátéve: ez újabb bizonyítéka, hogy politikai körökből érkező elvárásra állami szervek működtek közre egy nemzetközi bűnöző beutazásában.

Lázár János korábban azt mondta, hogy Pharaon 2014. október 1-én és október 24-én igényelt C típusú schengeni vízumot Magyarországtól. Kérelmét feltöltötték a schengeni rendszerbe, külön tagállami konzultációkat is folytattak, egyik európai ország sem emelt kifogást. A miniszter azt nem említette, hogy Pharaon azért kérte a vízumot, hogy Orbánnal találkozzon. Demeter egyébként az általa megismert dokumentumokról másolatokat kért, de "a külügy három lépcsőben is megtagadta ezt". Azonban az üggyel részletesen foglalkozó Indexnek érdemben nem cáfolták a Demeter által elmondottakat.

A miniszterelnök tavaly október 24-én a parlamentben az egész ügyet egy szövetséges ország "titkosszolgálati játszmájának", a körözött szaúdi olajmágnást pedig professzornak nevezte, akivel egy díszvacsorán már személyesen is találkozott. A vacsorát az a jordán konzulátus adta, amelynek címére évekig voltak bejegyezve Pharaon cégei, hiszen Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja volt korábbi kézbesítési megbízottjuk.

Szerző
2017.02.15 19:36

Nem a multiknak, a rezsim oligarchiáinak ajándékoz dolgozó robotokat a kormány az MSZP szerint

Publikálás dátuma
2018.12.13 13:39
Tóth Bertalan felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén december 2018. december 10-én
Fotó: MTI/ Máthé Zoltán
Május elsejéig munkások, civilek és szakszervezetek segítségével újraírja a Munka törvénykönyvét az ellenzéki párt.
Visszautasítja Kövér László és a fideszes képviselők fenyegetéseit Tóth Bertalan. Az MSZP elnöke szerint a hatalomnak semmi oka, hogy toroljon, ugyanis a szocialista képviselők békés módon protestáltak egy embertelen törvény ellen. És, nyomatékosított Tóth Bertalan, semmi értelme fű alatt arról pletykálni, hogy ezt az egész felfordulást az MSZP szervezte, mert ő pártelnökként büszkén vállalja: igen, a szocialisták kezdeményezték a parlamenti obstrukciót, amihez végül minden ellenzéki párt csatlakozott.
És Tóth Bertalan szeretné, ha ez az egység nem repedne meg, és az összes ellenzéki párt vállvetve küzdene a rabszolgatörvény megsemmisítésért. Ami egyébként is érvénytelen közjogilag, hiszen egy házszabály-ellenes eljárás keretében fogadta el a fideszes többség. Emlékeztetőül: a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely értelmezésében minden a lehető legjogszerűbb volt. Csakhogy, figyelmeztetett Tóth Bertalan, a Kövér-féle Házvezetés által az új képviselőknek kiadott tájékoztató cáfolja Gulyás Gergelyt.
A dokumentum úgy fogalmaz, hogy szavazni, felszólásra jelentkezni és felszólalni csak a kártya behelyezése után lehet. Illetve azt is rögzíti, hogy jelenlét ellenőrzés és szavazás szempontjából csak az számít jelenlevőnek, aki a saját ülőhelyén a kártyáját behelyezte (enélkül a gép nem fogadja el a gombnyomást) és gombot is nyomott.
minden megyeszékhelyen legyen egy munkásparlament, amin dolgozók, szakszervezetek és civilek vesznek részt – a cél, hogy május elsejére összeálljon egy olyan új Munkatörvénykönyv, amit a dolgozók alkalmazottak írnak.
Hogy miért olyan fontos a Fidesz számára ez a törvény, miszerint súlyos népszerűségvesztést is hajlandó kockáztatni, arra Tóth Bertalan szerint egyértelmű a válasz: saját holdudvara érdekeit szolgálja ki. A Fidesz oligarchái akarnak rabszolgát csinálni saját alkalmazottaikból, hiszen a súlyos munkaerő-hiánnyal küzdő építőiparban, mezőgazdaságban és vendéglátóiparban vannak érdekeltségei többek között Mészáros Lőrincnek, Tiborcz Istvánnak és Garancsi Istvánnak. A dolgozók százreinek helyzetén csak az segíthet, ha újraírják a Munka törvénykönyvét. Így május elejéig  az MSZP minden megyeszékhelyen megszervez egy munkásparlamentet, amin, amin melósok, szakszervezetek és civilek vesznek részt – a cél, hogy május elsejére összeálljon egy olyan új Munkatörvénykönyv, amit a dolgozók alkalmazottak írnak.
2018.12.13 13:39
Frissítve: 2018.12.13 13:44

Sertéspestis – Fertőzött vaddisznókat találtak Tiszavasvári külterületén

Publikálás dátuma
2018.12.13 13:20
Illusztráció
Fotó: AFP/
A járványügyi helyzet elemzése folyamatban van, a fertőzött terület növelésére egyelőre nincs szükség.
Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található – közölte a Nébih a honlapján.   A szakemberek folyamatosan elemzik a járványügyi helyzetet annak érdekében, hogy szükség esetén azonnal meghozhassák a hatékony védő intézkedéseket. Az újabb esetek miatt a járványügyi helyzet elemzése folyamatban van, a fertőzött terület növelésére azonban egyelőre nincs szükség.
2018.12.13 13:20