Orbán miatt jött Pharaon

A kormány minimum a 2018-as választásokig titkolózna a Pharaon-ügyről, de azon leszek, hogy a nyilvánosság megismerhesse ezeket a dokumentumokat - nyilatkozta a Népszavának Demeter Márta, miután betekinthetett az időközben elhunyt szaúdi olajmilliárdos, Ghaith Pharaon vízumigénylésével kapcsolatos iratokba. Erre egyébként minden országgyűlési képviselőknek ügytől függetlenül van lehetősége. Az MSZP kiugrott politikusa szerint, amikor 2014 őszén Bejrútban, a néhai körözött olajmilliárdos schengeni vízumért folyamodott, az illetékesek pontosan tudták, hogy Orbán Viktorral fog találkozni.

Demeter szerint az ügyintézéskor rögzített adatokban fel is tüntették, Pharaon a tiszteletbeli jordán konzul, Zaid Naffa által szervezett rendezvényen találkozik a kormányfővel. Nem véletlen futottak össze a díszvacsorán, ha ez a vízum igénylésekor hivatkozási alap volt - fogalmazott a parlamenti képviselő, hozzátéve: ez újabb bizonyítéka, hogy politikai körökből érkező elvárásra állami szervek működtek közre egy nemzetközi bűnöző beutazásában.

Lázár János korábban azt mondta, hogy Pharaon 2014. október 1-én és október 24-én igényelt C típusú schengeni vízumot Magyarországtól. Kérelmét feltöltötték a schengeni rendszerbe, külön tagállami konzultációkat is folytattak, egyik európai ország sem emelt kifogást. A miniszter azt nem említette, hogy Pharaon azért kérte a vízumot, hogy Orbánnal találkozzon. Demeter egyébként az általa megismert dokumentumokról másolatokat kért, de "a külügy három lépcsőben is megtagadta ezt". Azonban az üggyel részletesen foglalkozó Indexnek érdemben nem cáfolták a Demeter által elmondottakat.

A miniszterelnök tavaly október 24-én a parlamentben az egész ügyet egy szövetséges ország "titkosszolgálati játszmájának", a körözött szaúdi olajmágnást pedig professzornak nevezte, akivel egy díszvacsorán már személyesen is találkozott. A vacsorát az a jordán konzulátus adta, amelynek címére évekig voltak bejegyezve Pharaon cégei, hiszen Zaid Naffa, Jordánia tiszteletbeli konzulja volt korábbi kézbesítési megbízottjuk.

Szerző

Szigetvári Zsolt hegymászó halt meg pénteken a Tátrában

Publikálás dátuma
2019.02.23 17:35

Fotó: Shutterstock
A férfi hegymászó edzőként végzett a Testnevelési Egyetemen.
Szigetvári Zsoltról a mászócsapata emlékezett meg a közösségi oldalán. Lapunk is megírta: egy magyar turistacsoportot elsodort a lavina kétezer méteren a Magas-Tátrában, a kis-tarpataki-völgyben, a hótömeg két embert temetett maga alá, egyikük életét pedig már nem lehetett megmenteni. 
A 48 évesen elhunyt férfi 2001-ben csatlakozott az Excelsior nevű csapathoz. A tanfolyamok elvégzése után 2004-től vált alapfokú segédoktatóvá. Később kijárva az oktatói lépcsőket és elvégezve a Testnevelési Egyetem hegymászó sportedző szakát, vált az egyesület alpesi oktatójává - idézte a megemlékező sorokat a hvg.hu.

Ötszázalékos béremelést ajánl a BKV a szakszervezetnek

Publikálás dátuma
2019.02.23 17:00
FOTÓ: Szalmás Péter
Az 5 százalékból hármat a fővárosi önkormányzat, kettőt a vállalat állna.
Ötszázalékos béremelést tervez ajánlani a BKV a bértárgyalás következő fordulóján a szakszervezeteknek - tudta meg a hvg.hu vállalati forrásból. Az 5 százalékból hármat a főváros, kettőt a cég állna. A cégvezetés eddig nem tett konkrét ajánlatot, illetve a szekszervezetek közül is csak egy, az Egységes Közlekedési Szakszervezet mondott konkrét számot: ők 15 százalékos emelést akarnak elérni. A bértárgyalás következő fordulója február 27-én vagy 28-án lesz.  A hírportál forrásai szerint az 5 százalékos ajánlat nagyon alacsony, szinte biztosra vehető, hogy ha végül ekkora lesz az emelés mértéke, sok dolgozó fog úgy dönteni, hogy inkább máshol folytatja. A munkaerőhiány a járművezetők és a karbantartók körében is jelentős, így ezekről a területekről könnyen mozdulhatnak a munkavállalók máshova, illetve nehéz lenne őket pótolni.