Szanyi Tibor;goj motorosok;Levelezés;Levelezés;

2017-02-15 23:10:00

Döntöttek a Szanyi kontra gój motorosok ügyében

"Pirruszi győzelmet arattak a gój motorosok" a Szanyi Tibor elleni személyiségi jogi perben - írja a Hír Tv. Míg a szocialista EP-képviselőnek 100 ezer forintot kell fizetnie, addig Mészáros Imrééknek a 125 ezer forintos perköltséget kell megtéríteniük, így a szervezet többet bukott, mint nyert az ügyön.

A bírósághoz azután fordult az egyesület, miután Szanyi Tibor az Európai Parlament pénzén vendégül látta őket Brüsszelben egy fogadás miatt. Amikor kiderült, hogy a vendéglátást nem ő, hanem az Európai Parlament állta, Szanyi Tibor "becsmérlően" nyilatkozott a gój motorosokról egy hírportálon, a bíróság szerint azonban a politikus csak a véleményét fogalmazta meg, míg az egyesület közszereplőnek számít, amelynek el kell viselnie a kritikát.

„A véleménynyilvánítás szabadsága a közélet eseményeivel kapcsolatosan éppen azt szolgálja, hogy megismerhetők legyenek bizonyos tények, a már megismert tények megtárgyalhatók legyenek, és ezek mentén a köz számára megfelelő információk megszerzése érdekében pedig közbeszéd alakuljon ki ezekről. Jelen esetben is ez történt a felperesi egyesület tevékenysége alapján fejtette ki az alperes a véleményét, és ez a vélemény képezi az oltalom tárgyát, nem pedig a valós tartalma annak, tehát a véleménynyilvánítás élvezi az alkotmányos védelmet” – idézi a Hír TV Kisbán Tamást, a Fővárosi Ítélőtábla tanácselnökét.

"Nem (!) nyilatkoztam róluk becsmérlően! Egész pontosan épp az volt a per tárgya, hogy becsméreltem-e őket, amiről a bíróság kimondta, hogy nem - reagált lapunknak Szanyi Tibor. Szavaimat véleménynek ítélte, amelyek nem gázoltak senki becsületébe. A bíróság az ellenem indított 10 kereseti pontból 9-et elutasított, s egyedül abban marasztalt el, hogy a Gój Motorosokat a Fidesz motorosklubjának neveztem, s ez a bíróság szerint nem lett bizonyítva. Magyarul a pert 9:1 arányban megnyertem. Ennélfogva hiába ír bárki mást, ezt semmiképp nem lehet a gójmotorosok “pirruszi győzelmének” tekinteni. Konkrétan el lettek verve - tette hozzá a szocialista EP-képviselő.