Lebuktak a cégtemető működtetői

Országszerte 86 csődközeli helyzetben lévő vállalkozást tüntetett el a hatóságok, illetve a hitelezők elől az a 38 ember, akik ellen sikkasztás, költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Heves Megyei Főügyészség.

Szalóki Zoltán megyei főügyész közleményében azt írta: a vádirat szerint a másodrendű vádlott 2006-tól különböző tartozásokat felhalmozó gazdasági társaságok jogellenes adásvételének közvetítésével foglalkozott. Egyebek mellett újsághirdetéseket adott fel, majd a nála jelentkező eladók számára "vevőket" szerzett, akik hajlandóak voltak a gazdasági társaságokat a nevükre venni.

A másodrendű vádlott - többnyire a harmadrendű vádlott közreműködésével - olyan embereket toborzott vevőnek, akik néhány ezer forintért aláírták a cégátruházáshoz szükséges okiratokat. Ilyen volt az elsőrendű vádlott is. A jól szervezett, fiktív cégátruházásokat két ügyvéd is segítette, ők az ügy ötöd-, illetve hatodrendű vádlottjai.

A névleges vevők nem fizettek az eladóknak az üzletrészekért, sőt az eladók adtak át többnyire 150 és 300 ezer forint közötti összeget a másodrendű vádlottnak közvetítői díjként. Ő ebből a pénzből fizette ki a közreműködőit, míg a nincstelen "vevők" általában 5 és 20 ezer forint közötti összeget kaptak. A nevükre vett, anyagilag kiüresedett vállalkozásoktól a fennálló tartozásokat azután lehetetlen volt behajtani.

A főügyészség a cégtemető működtetésében vezető szerepet játszó másodrendű vádlottat 77 rendbeli, a harmadrendű vádlottat 56 rendbeli, az ügyvédeket 25 rendbeli, illetve 14 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettével, továbbá - ezekkel halmazatban - több rendbeli sikkasztás és költségvetési csalás bűntettével vádolja. Az érintett cégvezetők ellen szintén részben közbizalom elleni, részben vagyon elleni, részben a költségvetést károsító bűncselekmények elkövetése a vád.

A másodrendű vádlott ellen az ügyészség fiktív munkaerő-kölcsönzések miatt korábban már vádat emelt az Egri Törvényszék előtt, ahol a büntetőeljárás már folyamatban van 132 vádlottal szemben - jegyezte meg a főügyész.

Az ügyészség a legsúlyosabb bűncselekmények gyanúsítottjaival szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Szerző

Tiszai árhullám - Kiskörénél jár a jégtömeg (fotók)

Publikálás dátuma
2017.02.16. 11:48
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Megindult a kiskörei tározóban Tiszanána-Dinnyéshát térségében a feltorlódott jég csütörtök reggel. A torlasz előtt megindult mintegy 800 méter hosszú, százszázalékos jégzaljással vonuló jégtömeg áthaladt a kiskörei vízlépcsőn, elérte a Kisköre és Tiszaroff közötti folyószakaszt - közölte a  Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig).

A tájékoztatás szerint a Kötivizig szerdán duzzasztással megemelte a vízszintet, így megközelítően 24 óráig sikerült helyben tartani a felső folyószakaszról érkező torlaszt Tiszaderzs magasságában, ennek egy része mintegy 3 hektáron befordult a tározó területére. A jégtömegben nagy mennyiségű elszabadult úszómű és roncs található - közölték.

A Tiszacsegén elsodródott komp szerdán késő délután a Sarudi-medencébe sodródott ki. A torlasz megindulása vagy további apadása esetén a medencébe kiúszott jégtömeg - és vele együtt a komp is - visszasodródhat a főmederbe.

A duzzasztást csütörtök reggel a Kötivizig megszüntette. Az igazgatóság fokozott figyelőszolgálattal követi a jég vonulását a Kisköre alatti szakaszokon is.

A tájékoztatás szerint a Tiszán Kisköre alatt is több helyen megindult a korábban összetorlódott jég, de továbbra is van olyan szakasz, ahol állójég található a folyón.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az M4-es autópálya tiszai keresztezésében lévő munkaterületen - felkészülve a vízlépcsőn történő jégátvezetés következtében kialakuló jégzajlásra - az úszó létesítmények a rögzítését megerősítették, folyamatos helyszíni felügyelet biztosítása mellett.
A szükséges beavatkozások és a megerősített figyelőszolgálat felállítása érdekében az igazgatóság szerda déltől a Kisköre alatti folyószakaszra Csongrádig harmadfokú jeges árvízvédelmi készültséget, a Kisköre alatti árvízvédelmi fővédvonalakra - a Tisza jobb partján Kiskörétől Tószegig, a bal parton Pusztataskonytól Cibakházáig - a jég észlelése és nyomon követése érdekében harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendel el.

A jégvédekezés időszakára a kiskörei vízlépcső üzemi hídját lezárták a közforgalom elől, kizárólag szolgálati célú járművek közlekedése engedélyezett.

A Közép-Tiszán továbbra is pontszerű másodfokú jeges árvízvédekezési készültség helyszíne az épülő M4-es autóút tiszai kereszteződésében lévő munkaterület.

MTI Fotó: Ruzsa István

MTI Fotó: Ruzsa István

Szerző

Kiderült,mennyit kaszáltak az ünnepi Erzsébet-utalványokon

Publikálás dátuma
2017.02.16. 11:25
FOTÓ: Molnár Ádám
Orbán Viktor 2016. november 29-én jelentette be, hogy a nyugdíjasok 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra. Mivel 2,7 millió nyugdíjas van, ez 27 milliárd forint kiadás az államnak - kezdi a számolást az Átlátszó Blog.

Négy darab 2 000 és két darab 1 000 forint értékű utalvány volt a borítékban a miniszterelnök levele mellett. Az utalványok normál esetben 300, 400, 500, 600 és 1 000 forintos címletekben kaphatók, vagyis a 2 000 forintosok egyedileg, direkt a nyugdíjasok miatt készültek. Az utalványokat kibocsátó, állami tulajdonú Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. (EUF) honlapja szerint van lehetőség egyedi címletek legyártására, de ezek többe kerülnek. Kettő helyett öt százalék szolgáltatási díjat kell értük fizetni.

Az Átlátszó szerette volna megtudni, hogy miért volt szükség egyedi címletekre, és mennyi bevételre tett szert az EUF a nyugdíjasok utalványából, ezért közadatigénylésben kérte ki a Magyar Államkincstártól (MÁK) a kapcsolódó dokumentumokat.

Az nem derült ki az anyagból, hogy mennyi szolgáltatási díjat fizetett a MÁK az EUF-nek az utalványokért, ezért egy újabb közadatigénylésben kikérték az Államkincstártól az EUF által kiállított díjbekérőt. Ez gyakorlatilag egy számla, ami alapján a MÁK fizetett az utalványokért.

Ebből már egyértelmű lett, hogy nem kellett emelt összegű, 5 százalékos szolgáltatási díjat fizetni az egyedi címletekért. A 27 milliárd forint értékű utalványokon azért így is elég sokat, egész pontosan nettó 540 millió forintot kaszált az EUF.

Részleteket itt talál!

Szerző