Trump újabb veresége

Publikálás dátuma
2017.02.17. 06:31
A gyorséttermeknél Puzder kinevezése ellen, a 15 dolláros minimálbérért tüntettek FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JEFF CURRY
Nehézkesen alakul az új amerikai kabinet, Donald Trump ellentmondásos jelöltjeit szinte teljes demokrata elutasítás mellett hagyja jóvá a washingtoni szenátus. Trump tegnap újabb veszteséget szenvedett: visszalépett a munkaügyi tárca élére jelölt Andrew Puzder, mivel világossá vált, hogy jelölése elbukott volna a szenátusi szavazáson.

Már Betsy DeVos oktatási miniszter kinevezését is alig sikerült elfogadtatni, a milliárdosnőt nem csupán a demokrata szenátorok ítélték alkalmatlannak, de két republikánus szenátor is ellene szavazott. Mivel a szenátusban 52-48 az állás a republikánusok javára, így – a kormányalakítások történetében először – Mike Pence alelnök, a szenátus elnöke voksa kellett ahhoz, hogy DeVos kinevezését áterőszakolják.

A munkaügyi tárca élére jelölt Andrew Puzder személye azonban a republikánusoknál is kiverte a biztosítékot. A főként Kaliforniában és a nyugati parton elterjedt CKE gyorsétteremlánc (Hardee’s, Carl’s Jr.) vezetője több területen is támadhatónak bizonyult. Meghallgatásán élesen ellenezte a minimálbér emelését, éttermeiben rendkívül alacsony bérért foglalkoztatta alkalmazottjait, akik közül többen elfogadhatatlan bánásmódra, szexuális zaklatásra panaszkodtak az elmúlt hetekben benyújtott beadványaikban.

Kiderült az is, hogy felesége korábban illegális bevándorlót alkalmazott házvezetőnőként, aki után nem fizettek adót, csak utólag, amikor rákényszerültek. Hasonló ok miatt az előző kormányok több miniszterjelöltje bukott el. Az utolsó csepp azonban az volt a pohárban, amikor az is kipattant, hogy Puzder egykor bántalmazta a feleségét, s az asszony 1987-ben Oprah Winfrey showjában tálalt ki a családon belüli erőszakról. Utóbb állítólag megbánta, hogy kamerák elé állt és visszavonta állításait.

Kezdetben csak két republikánus szenátor, Susan Collins és Lisa Murkowski ellenezte a kinevezést, de az Oprah-felvétel megtekintése után már heten jelezték, hogy nemmel szavaznak. Puzder visszalépését üdvözölték a demokrata szenátorok. Patty Murray, az egészségügyi, oktatási, munkaügyi bizottságának rangidős demokrata szenátora közölte: „Kezdettől látszott, hogy Puzder kivételesen alkalmatlan a munkaügyi tárca vezetésére.” Elizabeth Warren a Twitteren élesebben fogalmazott. „Aki nem bírja a hőséget, menjen ki a konyhából!” – írta.

Trump kabinetjének eddig 9 tagját erősítették meg, sok kinevezés jóváhagyása november vége óta húzódik. A legnagyobb támogatottsággal, 98 vokssal James Mattis védelmi miniszter jelölését erősítették meg. John Kelly volt tábornok, a belbiztonsági minisztérium élén 88 voksot kapott. A CIA-igazgatót, Mike Pompeót néhány demokrata szenátor is támogatta. DeVos 51-50 szavazataránnyal viszont éppen csak átment. A többi szavazás pártvonalak mentén zajlott. Nem csupán a miniszterekkel van gond, az alacsonyabb szintű posztok jelentős részét emiatt még nem is töltötték be.

Hadakozás a hírszerzéssel
Robert Harward nyugalmazott altengernagyot kérte fel Trump a menesztett nemzetbiztonsági tanácsadó, Michael Flynn helyére. A 60 éves volt kommandós (Navy SEAL) korábban a védelmi miniszter, James Mattis helyetteseként dolgozott. Szolgált Irakban és Afganisztánban, George W. Bush hivatali idejében a nemzetbiztonsági tanács terrorizmus ügyében illetékes stratégiai igazgatója volt. A poszt nincs szenátusi jóváhagyáshoz kötve.
Noha Sean Spicer fehér házi szóvivő azt mondta, Trump bizalma megingott nemzetbiztonsági tanácsadójában, s azért mondott fel neki, az elnök Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott szerdai sajtóértekezletén védelmébe vette Flynnt, mondván, „csodálatos ember", akinek a hazug média és a szégyenletes hírszerzési kiszivárogtatások miatt kellett távoznia. A nemzeti hírszerzési igazgató tegnap cáfolta azokat a híreket, hogy a hírszerzés információkat tart vissza az elnöktől.

Szerző

Az FBI információkat tart vissza Trump elől?

A The Wall Street Journal információi szerint az amerikai hírszerző közösség információkat tart vissza Donald Trump elnök elől.

A lap meg nem nevezett korábbi és jelenlegi hírszerzési tisztségviselőkre hivatkozva azt állítja, hogy "érzékeny információkat" nem közölnek Donald Trumppal, és ennek oka a hírszerzői közösség bizalmatlansága az elnök iránt. A The Wall Street Journal forrásai szerint a hírszerzői közösség állítólag attól tart, hogy a bizalmas információk kikerülhetnek Trump környezetéből. A lap hozzáteszi: az információk visszatartása az elnök és a hírszerzői közösségek között kialakult mély bizalmatlanságot tükrözi, ami részben az elnök csapata és az orosz kormány közötti  feltételezett kapcsolatok, részben pedig Trumpnak a hírszerzői közösség iránti kritikus megnyilvánulásai miatt alakult ki. 

A republikánusokhoz közelállónak tartott The Wall Street Journalnak mind a Fehér Ház, mind az Országos Hírszerzési Igazgatóság hivatala kategorikusan cáfolta az információk visszatartásáról szóló állításokat. 

Szerdán Donald Trump Twitter-bejegyzésben kárhoztatta a hírszerzést és a sajtóban megjelenő információkat, azt állítva, hogy Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó lemondásáért ők a felelősek. A hírszerzés "úgy osztogatja az információkat, mint a cukorkát" - írta az elnök, s a kiszivárogtatást nevezte az "igazi botránynak". Az elnök még a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján is kitért erre, s miközben dicsérte a lemondott nemzetbiztonsági tanácsadót, leszögezte, hogy a hírszerzés a felelős dokumentumok és információk kiszivárgásáért. "Ez bűncselekmény" - hangoztatta Trump. 

Közben a Fox televízió egyik műsorában arról folyt a vita, hogy vajon a hírszerzés nem szándékosan szivárogtat-e ki információkat, hogy aláássa Donald Trump elnöki tevékenységét.  A televízió megszólaltatta Steve King iowai republikánus képviselőt is, aki leszögezte:  egyesek - akár a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), akár a hírszerzés berkeiből - szándékosan szivárogtatnak ki információkat a The New York Timesnak és a The Washington Postnak. A republikánus politikus hangsúlyozta, hogy most a politikai baloldalon olyan elméleteket, feltevéseket hangoztatnak, amelyek híreszteléseken alapulnak, hiszen konkrét tények, adatok ezeket nem támasztják alá. 

Trump elnök csütörtökön délelőtt Twitter-bejegyzésben üzent a kiszivárogtatóknak. "A kiszivárogtatás -  még a titkos információk törvénytelen kiszivárogtatása is -  évek óta nagy probléma Washingtonban. A kudarcos New York Timesnak  - és másoknak is -  bocsánatot kell kérniük"  -írta az elnök, majd a kiszivárogtatókra utalva hozzátette: "elcsípjük őket".

Szerző

Trump bejelentette új jelöltjét

Publikálás dátuma
2017.02.16. 20:57
FOTÓ: Getty Images
Alexander Acostát jelöli a munkaügyi minisztérium élére a jelöltségétől visszalépett Andrew Puzner helyett - jelentette be csütörtöki sajtóértekezletén Donald Trump amerikai elnök.  

Alexander Acosta a floridai nemzetközi egyetem jogi karának dékánja, korábban az Szakszervezeti Kapcsolatok Országos Tanácsának elnökségi tagja, azt megelőzően pedig George W. Bush kormányában az igazságügyi minisztérium államtitkára volt. Ha a szenátus megszavazza őt, ő lesz a Trump-kabinet első spanyolajkú tagja. Andrew Puzner szerdán jelentette be, hogy lemond miniszter-jelöltségéről, mert több republikánus szenátor jelezte, nem szavazza meg őt. Puzner egy gyorsétterm-láncolat elnök-vezérigazgatója volt.

Szerző
Témák
Donald Trump