Előfizetés

A birkakérdés

Visszatértünk Horváth G.György írásával (február 11.) a társadalom-lélektan pszeudo-tudományához. Amit leszűr "népünk" leírásával, azt egy az egyben el lehet mondani a britektől: bizonytalanságtól való félelem, erős individualizmus, és így tovább. Ha elég általánosságot sorolunk fel, mindenki ráismer saját magára. Minden nép történetében vannak megalkuvó és forradalmi szakaszok, nem látok tudományos alapot, következetességet az ilyen általánosításokban. Nem beszélve arról, hogy leveszi a felelősséget rólunk: a nép hibája ha – nevezzük nevén – hülye, és nem ismeri a mi nyilvánvalóan helyes álláspontunkat... Pedig sajnos, a mi felelősségünk. Igaz, a demokrácia elapadásával, a média konzervatív kisajátításával ez egyre nehezebb, nem beszélve arról hogy a frusztrált, a "létező demokráciában" csalódott embereket könnyebb irracionális, hazug érzelmi alapon meggyőzni, mint kutatásra, kritikus gondolkodásra ösztönözni. Pláne amikor semmi újat nem tálalunk, emberarcú kapitalizmust már többször ígérgettek nekik.

Amit elértek szociális-egészségügyi-oktatási-gyarapodási téren, azt vesztik el sorjában. Nem vagyunk korántsem egyedül és nem annyira egyediek, mint mi képzeljük - alig van olyan hely szerencsétlen földtekénken, ahol nem tör szédületesen előre a gyűlöletgerjesztő demagógia.

Molnár Ferenc leszármazottai a nézőtéren

Publikálás dátuma
2017.02.17. 06:49
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Molnár Ferenc unokája, Sárközi Mátyás Londonban élő író, és a dédunoka, Lukin Ágnes televíziós rendező is megnézte Az üvegcipő próbáját a József Attila Színházban.

A három felvonásos vígjátékot Huszti Péter rendezi, főbb szerepekben Nemcsák Károly, Létay Dóra, Fekete Réka Thália lesz látható. A produkciót február 25-én mutatják be.

Ki követi Rakovszky Zsuzsát és Bartis Attilát?

Másodszor adják át idén a Libri irodalmi és közönségdíjat. 

A magánalapítású elismerésről öttagú zsűri - Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia - dönt, a közönség pedig március 20-tól voksolhat a kitüntetésre, amelyet május közepén adnak át. Ebben az évben 35 kiadó összesen 132 kötetét tartalmazó listára szavaz a felkért 88 fős, közéleti személyiségekből álló bizottság.

Tavaly a szakmai zsűri Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verseskötetét, a közönség pedig Bartis Attila A vége című regényét díjazta.