"Súlyosan el fogok gondolkodni" - Tarlós visszavonhatja az olimpiai pályázatot

Publikálás dátuma
2017.02.17. 14:08
Korábbi felvétel. Fotó: Molnár Ádám
"Ha összegyűl a megfelelő számú aláírás az olimpiai népszavazás kiírásához, akkor személy szerint erősen el fogok gondolkozni, hogy vissza kell-e vonni a pályázatot - nyilatkozta Tarlós István főpolgármester péntek délelőtt a Fővárosi Városházán tartott sajtótájékoztatóján.

Arra a kérdésre, hogy ez konkrétan azt jelenti, hogy Tarlós István így is fog dönteni, azaz ilyen esetben biztosan visszavonul-e a Főváros az olimpiai pályázat mögül, arról Tarlós megismételte: "Súlyosan el fogok gondolkodni".

Azt ugyanakkor lapunk kérdésére Tarlós István megígérte: amennyiben összegyűl a szükséges számú aláírás, úgy ő mindent meg fog tenni, hogy minél gyorsabban kiírják a népszavazást.

266 ezer aláírás gyűlt össze
266 151 aláírás gyűlt össze – jelentették be kora délután a Momentum Mozgalom képviselői. Túlteljesítették a tervet: az olimpia megrendezéséről szóló népszavazáshoz 138 ezer érvényes aláírásra van szükség.

"Ugyan a döntéseket a Választási Bizottság hozza meg, ám oda fogok figyelni rá, hogy minden zökkenőmentesen menjen. Ha mégis olyant tapasztalok, hogy elakad a választással kapcsolatos ügyintézés, akkor politikusként meg fogok szólalni. Ha pedig "lesz népszavazás, akkor az eredményt messzemenőkig tiszteletben fogom tartani."

"Én ugyan nem javaslom, hogy aláírják az olimpiaellenes népszavazás íveit, mert úgy gondolom, hogy a város fejlesztésének biztosan jót tenne az olimpia. Ám egykor én is vezettem népszavazást és el tudom fogadni, hogy vannak párhuzamos igazságok."

Tarlós István ugyanakkor a fővárosi ellenzéket kárhoztatta azért, hogy másfél éve még megszavazták az olimpiát.

"Hamarabb kellett volna népszavazni. Akik ma elkezdték verni a dobokat, azok másfél éve még erősen megszavazták az olimpiát. Hogy a fenében van ez? " - tette fel a kérdést Tarlós.

Tarlós szerint sima árulás, hogy az ellenzék kihátrált az olimpia mögül. Szerinte annyi történt, hogy megjelentek "fiatalok" - Tarlós a Momentum Mozgalmat illette ezzel a jelzővel - , akik azt is bejelentették, hogy pártot alapítanak. Ettől az 1-2 százalékos ellenzéki pártok "bepánikoltak" - utalt Tarlós arra, hogy számos ellenzéki párt is beszállt az aláírásgyűjtésbe.

"Ha egyszer valaki letette a voksát, akkor azt be kell tartani" - hangoztatta a főpolgármester - "A pesti grundokon annak idején azt biztosan nem lehetett csinálni, aki ilyent tett, annak repült a sapkája is utána".

Tarlós szólt arról, hogy korábban ő is fenntartásokat fogalmazott meg az olimpiával kapcsolatban. Mint emlékezetes, 2014-ben még úgy fogalmazott, hogy "nem életszerű felvetni a 2024-es Budapesti olimpia rendezését."

"Én is fenntartásokat fogalmaztam meg 2014-ben" - mondta most Tarlós István, aki ezt azzal kommentálta, hogy ezt még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság „AGENDA 2020” programjának elfogadása előtt mondta.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 2014 decemberi közgyűlésén elfogadott Agenda nyomán jóval olcsóbbá vált a téli és nyári olimpiák rendezése, Tarlós szerint pedig az Agenda "jelentősen változtatott a feltételrendszeren".

Orbán rögtön másra mutogat
Óva intette az olimpiával kapcsolatos reagálásoktól a kormánypárti képviselőket a miniszterelnök a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén. Orbán Viktor a hvg.hu értesülése szerint azt mondta: nem a kormány vagy a Fidesz, hanem Budapest ügye az olimpia, a Momentum Mozgalom és az ellenzék pedig Los Angeles és Párizs ügynökeként árulta el a budapestieket.
Ha végül is lesz miről beszélni (vagyis összegyűlt a kellő számú szignó), akkor Orbán Viktor szerint az ellenzék szavahihetetlenségére kell majd kihegyezni a megszólalásokat, vagyis arra, hogy a kormány annak idején azért állt az olimpiai kezdeményezés mögé, mert a főváros az ellenzéki pártokat is beleértve támogatta a pályázat benyújtását, az ellenzék azonban kihátrált ebből és emiatt megfosztja egy álom beteljesedésétől a budapestieket.Juhász: Gratulálok a Momentum Mozgalomnak! - Videó

Publikálás dátuma
2017.02.17. 13:40
FOTÓ: Tóth Gergő
A közpénzből fenntartott MTI tendenciózusan hallgatja el az Együtt híreit. 

Az Együtt 10487 darab aláírással járult hozzá a sikerhez - írja a Facebook bejegyzésében Juhász Péter az Együtt elnöke, mejd így folytatja:

Nem, több mint valamennyivel, és nem majdnem annyival, hanem pontosan 10487-tel.
Hogy erről kevesebbet hallottál, az annak is köszönhető, hogy a közpénzből fenntartott MTI tendenciózusan hallgatja el az Együtt híreit. Nem számolt be az aláírások átadásáról sem, ahogy sajtótájékoztatóinkra is csak hébe-hóba tévednek el, ahol elmondjuk, hogy Rogán bűnöző Orbán bűnszövetkezetében.

Szerző

Bombát találtak a II. kerületben

Kiürítik a Gül Baba utca egy szakaszát a főváros II. kerületében, mert második világháborús bombát találtak pénteken késő délelőtt a Mecset utcában, a mecset felújítása közben - közölte a honvédség tűzszerész ezredének ügyeletes parancsnoka.

A munkálatok közben egy 50 kilogrammos magyar rombolóbomba került elő a földből. A kiürítés és a területzár a Gül Baba utca 1. és 15. számú ingatlanjai közötti szakaszt érinti - közölte Bogdán Krisztián.

A rendelkezés nyomán két lakóház három lakójának kellett elhagynia az otthonát arra az időre, amíg a tűzszerészek el nem szállítják a robbanótestet megsemmisítésre - mondta az őrnagy.

Szerző