Előfizetés

LMP: Orbán a perifériára sodorja Magyarországot

Az LMP európai parlamenti képviselője szerint a magyar kormány hiába követel nagyobb szuverenitást az Európai Unióban, ezzel csak azt éri el, hogy a közösség magországai Magyarország nélkül valósítják meg a szorosabb integrációt, így a két- vagy többsebességes Európában a perifériára szorulunk. 

Meszerics Tamás pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az unió belső reformját érintő, a héten az Európai Parlament által tárgyalt állásfoglalásokra hívta fel a figyelmet, amelyek szerinte azt tükrözik: "a kétsebességes Európa nem lesz, hanem van".

Miközben a reformtervek is arra irányulnak, hogy egyes kihívások a gazdasági válságtól a migrációig komolyabb európai együttműködést igényelnek, a visegrádi országokon belül a magyar és a lengyel kormány egyre inkább azt hangoztatja: a nemzetállamoknak vissza kell adni bizonyos jogosultságokat - ismertette az LMP politikusa, aki azonban esélytelennek látja, hogy ez megvalósuljon.

Szerinte a nyugat-európai országok válasza ehelyett az lesz, hogy a szorosabb együttműködésből kihagyják az ellenlábas országokat, ez két- vagy többsebességes Európát eredményez, amelyben Magyarország kimarad a fontosabb döntések meghozatalából. Példaként az európai pénzügyminiszteri poszt létrehozatalát hozta, amelynek betöltője ránk nézve is jelentős hatású döntéseket hozhat majd anélkül, hogy arra Magyarországnak hatása lenne.

Meszerics Tamás kijelentette: ahelyett, hogy Orbán Viktor "kétes értékű prófétai szerepet" venne magára, inkább arról kellene beszélni, Magyarország milyen feltételekkel venne részt ebben az európai együttműködésben.

NOlimpia - Orbán rögtön másra mutogat

Publikálás dátuma
2017.02.17. 14:44
FOTÓ: Tóth Gergő
Óva intette az olimpiával kapcsolatos reagálásoktól a kormánypárti képviselőket a miniszterelnök a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén. Orbán Viktor a hvg.hu értesülése szerint azt mondta: nem a kormány vagy a Fidesz, hanem Budapest ügye az olimpia, a Momentum Mozgalom és az ellenzék pedig Los Angeles és Párizs ügynökeként árulta el a budapestieket - írja a hvg.hu.

Nem a Fidesznek, vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia a Momentum Mozgalom olimpiaellenes aláírásgyűjtésére, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre – figyelmeztette Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP képviselőit a kormánypártok visegrádi évadnyitó frakcióülésén elmondott helyzetértékelésében.

A miniszterelnök emiatt arra kérte a képviselőket, hogy a párt nevében ne kommentálják se az aláírásgyűjtést, se az esetleges népszavazást.

Ha végül is lesz miről beszélni (vagyis összegyűlt a kellő számú szignó), akkor Orbán Viktor szerint az ellenzék szavahihetetlenségére kell majd kihegyezni a megszólalásokat, vagyis arra, hogy a kormány annak idején azért állt az olimpiai kezdeményezés mögé, mert a főváros az ellenzéki pártokat is beleértve támogatta a pályázat benyújtását, az ellenzék azonban kihátrált ebből és emiatt megfosztja egy álom beteljesedésétől a budapestieket.

Részleteket itt talál!

NOlimpia - 266 ezer aláírás gyűlt össze

Publikálás dátuma
2017.02.17. 14:31

266 151 aláírás gyűlt össze – jelentették be kora délután a Momentum Mozgalom képviselői. Túlteljesítették a tervet: az olimpia megrendezéséről szóló népszavazáshoz 138 ezer érvényes aláírásra van szükség. Tarlós István megpendítette, hogy visszavonhatják az olimpiai pályázatot - Orbán Viktor rögtön másra mutogat.  

Még pénteken is gőzerővel folyt az aláírásgyűjtés Budapest közterein. Bőven volt értelme: rengetegen döntöttek úgy, hogy az utolsó órákban írják alá az olimpia megrendezése elleni népszavazási ívet.

A terézvárosi Rózsa utcában, a referendumot kezdeményező Momentum Mozgalom kampánybázisán késő délelőtt is lázasan számolgatták a véghajrában befutó aláírásokat. Az íveket dobozokban, autóval szállították át a Fővárosi Választási Irodához, ahol bejelentették: 266 151 aláírás gyűlt össze.

Tekintettel arra, hogy a népszavazás megtartásához 138 ezer aláírás kell, minden további nélkül kijelenthető: a kezdeményezés sikeres volt.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy mégsem lesz népszavazás. Tarlós István főpolgármester megpendítette ugyanis, ha kellően sok aláírás jön össze, akkor elképzelhető, hogy visszavonják az olimpiai pályázatot.

Arra a kérdésre, hogy ez konkrétan azt jelenti, hogy Tarlós István így is fog dönteni, azaz ilyen esetben biztosan visszavonul-e a Főváros az olimpiai pályázat mögül, arról Tarlós megismételte: "Súlyosan el fogok gondolkodni".

Azt ugyanakkor lapunk kérdésére Tarlós István megígérte: amennyiben összegyűl a szükséges számú aláírás, úgy ő mindent meg fog tenni, hogy minél gyorsabban kiírják a népszavazást.

"Én ugyan nem javaslom, hogy aláírják az olimpiaellenes népszavazás íveit, mert úgy gondolom, hogy a város fejlesztésének biztosan jót tenne az olimpia. Ám egykor én is vezettem népszavazást és el tudom fogadni, hogy vannak párhuzamos igazságok."

Tarlós István ugyanakkor a fővárosi ellenzéket kárhoztatta azért, hogy másfél éve még megszavazták az olimpiát.

Orbán rögtön másra mutogat
Óva intette az olimpiával kapcsolatos reagálásoktól a kormánypárti képviselőket a miniszterelnök a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén. Orbán Viktor a hvg.hu értesülése szerint azt mondta: nem a kormány vagy a Fidesz, hanem Budapest ügye az olimpia, a Momentum Mozgalom és az ellenzék pedig Los Angeles és Párizs ügynökeként árulta el a budapestieket.
Ha végül is lesz miről beszélni (vagyis összegyűlt a kellő számú szignó), akkor Orbán Viktor szerint az ellenzék szavahihetetlenségére kell majd kihegyezni a megszólalásokat, vagyis arra, hogy a kormány annak idején azért állt az olimpiai kezdeményezés mögé, mert a főváros az ellenzéki pártokat is beleértve támogatta a pályázat benyújtását, az ellenzék azonban kihátrált ebből és emiatt megfosztja egy álom beteljesedésétől a budapestieket.