Új megbízást kapott a kirúgott kormánymegbízott

Publikálás dátuma
2017.02.17. 19:10
Forrás: Facebook/Róbert Gajda
Nem hagyták az út szélén a kirúgott Békés megyei kormánymegbízottat. 

Gajda Róbertet Lázár János javaslatára két hete a miniszterelnök mentette fel, az Index most azt írta: a továbbiakban az erdélyi gazdaságfejlesztési program végrehajtásáért felel majd. Gajda életrajza szerint rajztanár, hitoktató és néprajzos, kinevezését ugyanakkor azzal indokolta a Külügyminisztérium, hogy korábbi gyulai városvezetőként és Békés megyei vezetőként jó kapcsolatai vannak a Békés megyével is határos területeken.

Szerző

Bomba a II. kerületben - Megsemmisítették

Elszállították és megsemmisítették a délelőtt II. kerületben talált világháborús bombát - tájékoztatott a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének parancsnoka péntek délután.

Csurgó Attila elmondta: a Mecset utcában felújítási munkálatok közben egy második világháborús magyar 50 kilogrammos rombolóbombát azonosítottak a tűzszerészek. A robbanótestet a helyszínről a Magyar Honvédség központi robbantási területére szállították, ahol délután meg is semmisítették. A környéken átmenetileg területzárásra is szükség volt, de mostanra feloldották a korlátozást, a lakók visszatérhettek otthonukba.

Szerző

Tarolt a Momentum, menekülne a Fidesz

Publikálás dátuma
2017.02.17. 18:07
Fotók: Tóth Gergő
Messze túlteljesítve a tervet több mint negyedmillió – egész pontosan: 266 ezer 151 – aláírást gyűjtött össze a Momentum Mozgalom. A kampány az utolsó órákban is gőzerővel folyt Budapest utcáin, ekkora sikerre a mozgalom sem számított. A szervezet vezetője szerint gyávaság és árulás lenne a Fidesz részéről, ha megpróbálná ellehetetleníteni az olimpiáról szóló népszavazást, vagy visszavonná a pályázatot.  

Tudja, milyenek vagyunk... Mindent a végére halasztunk, minden határidőt lekésünk. Látott már olyan rendezvényt Magyarországon, ami pontosan elkezdődött?" – a magyar néplélek rejtelmeivel magyarázta péntek délelőtt az LMP aktivistája a Jászai Mari téren, miért van az, hogy sokan az egyhónapos népszavazási kampány utolsó napján írják alá az ívet.

Az ökopárt standjánál ugyanis reggel nyolc óra óta egymást érték az emberek. Fiatalok, középkorúak, idősek váltogatták egymást. Miért vártak az utolsó napig? – kérdezgettük az aláíróktól. „Nonstop dolgozom, nem értem rá. Most szerencsém van, a fogászattól jövök" – nevetett egy fiatal nő, jelezve, hogy a szerencse is relatív fogalom. „Gyengélkedtem, és eddig valahogy nem vettem észre, hogy itt is alá lehet írni" – ezt már egy önmagát „öreglányként" definiáló, jó kedélyű 77 éves asszony mondta. Mellékesen felajánlotta, hogy szívesen elmeséli a Fidesznek, milyen nagy a különbség az anyagi jólétről áradozó kormánypropaganda és a valóság között.

A népszavazást kezdeményező Momentum Mozgalom öt helyszínre települt ki. A Blaha Lujza tér aluljárójában, az egyik oszlop tövében furulyázó fekete szakállas férfi némi apró reményében a Volt egyszer egy Vadnyugat zenéjével szórakoztatta a járókelőket. „Máskor a Honfoglalás megy" – tájékoztatott a szomszédban lévő momentumos pultnál álldogáló önkéntes. A közelmúltban bőségesen volt alkalma meg- és kiismerni a nem túl széles repertoárt.

A Blahánál is szépen gyűltek a szignók. Akadt, aki direkt az olimpia elleni népszavazás kedvéért sietett beszerezni a budapesti lakcímkártyát. „Friss, meleg" – ezekkel a szavakkal mutatta be igazolványát. Egy fiatal kénytelen volt várni az aláírással: előző nap töltötte be 18-ik életévét.

Néhány perc leforgása alatt ketten hoztak kitöltött íveket. Ugyanez a jelenet ismétlődött a Nyugati tér aluljárójában, ahol kisebb sorok is kialakultak. „Beteg volt a gyerek, aztán a szmog miatt nem mentünk az utcára" – számolt be egy babakocsit toló édesanya arról, miért csak a kampány véghajrájában írta alá a kezdeményezést.

A terézvárosi Rózsa utcában, a Momentum Mozgalom bázisán egymásra tett, asztalként szolgáló raklapokon szortírozták az aktivisták az utolsó órákban érkező íveket. Volt munkájuk bőven. Végül 31 dobozban vitték az aláírásokat a Városház utcába, a Fővárosi Választási Irodához. Az eseményt elsöprő sajtóérdeklődés kísérte, lépni is alig lehetett a rengeteg kamerától és újságírótól.

Fotó: Szergej Maskarov

Fotó: Szergej Maskarov

Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke bejelentette, hogy – Budapest történetének egyik leginkább felemelőnek nevezett időszaka után – 266 ezer 151, tehát több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze. A szimpatizánsok üdvrivalgásban és tapsban törtek ki. A népszavazás kiírásához 138 ezer aláírásra van szükség.

Az aláírások megszámolására és hitelesítésére 45 nap áll a választási iroda, illetve a választási bizottság rendelkezésre, a mozgalom ezt a másfél hónapot országjárásra használja fel. A momentumosok minden megyeszékhelyre elmennek. Szeretnék megismerni a helyi problémákat, kialakítani a „cselekvés helyi köreit".

Ne hagyjuk magunkat eltiporni, nem szabad félni! – üzente a választópolgároknak Fekete-Győr András. Üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Fidesznek és Tarlós István főpolgármesternek is, aki megpendítette, hogy – amennyiben kellően sok lesz az aláírás – Budapest lemond a rendezésről. A mozgalom elnöke szerint óriási mulasztás volt, hogy nem kérdezték meg az embereket arról, akarnak-e olimpiát. A Fidesz részéről gyávaság és árulás lenne, ha a népszavazást megpróbálná ellehetetleníteni, vagy visszavonná a pályázatot.

„Ezek az aláírások jelentik az új kezdetet!" – váltott némiképp patetikus stílusra Fekete-Győr András, és kiadta a jelszót: foglalkozzunk a közös problémákkal, fogjunk össze, csatlakozzatok hozzánk! 

Soproni Tamás, a mozgalom alelnöke a Népszavának nyilatkozva elmondta, hogy a kampány kezdetekor – bármennyire is reménykedett a társaság abban, hogy összejön a 138 ezer – a maga részéről már 100 ezer aláírással is elégedett lett volna. Ilyen hatalmas sikerre végképp nem számított, ahogyan valószínűleg mások sem.

Kampányzáró rendezvényüket a momentumosok péntek este aktivisták részvételével, zárt körben tartják egy VIII. kerületi szórakozóhelyen. A civil mozgalom vezetői korábban már bejelentették, hogy a szervezet párttá alakul. Hivatalosan erről a március 5-re összehívott közgyűlésük dönt, de – Soproni Tamás szerint – az eredményt borítékolni lehet.

Szerző