Kitiltanák egy egyetemről a dalai lámát

Publikálás dátuma
2017.02.18. 10:04
FOTÓ: Takashi Aoyama/Getty Images
A kaliforniai San Diego egyetemén tanuló kínai diákok tiltakoznak, mert meghívták a dalai lámát a júniusi diplomaosztó ünnepségre. 

Az egyetem vezetősége közleményben jelentette be a meghívást, tudatva hogy a 81 éves, Nobel-békedíjas vallási vezető beszédet is mond majd, amelyben "a világegyetemért érzett felelősség és az emberiség szolgálata" fontosságáról szól majd. 

A meghívás felháborodást váltott ki az egyetemen tanuló kínai diákok körében, szerintük ugyanis a száműzetésben élő tibeti spirituális vezető "elnyomó figura", aki "azzal fenyeget, hogy megosztja az egységes Kínát". A diákok egy csoportja találkozót kért az egyetem rektorától, hogy próbáljon egyeztetni a vallási vezető beszédéről. Közben az egyetem lapjában cikk jelent meg a meghívás ellen, az egyik közösségi oldalon pedig egyre-másra jelennek meg kínai diákok hozzászólásai, és mindannyian a dalai láma ellen érvelnek. Van, aki szerint a meghívás nem felel meg a "politikai korrektség" elvének, más arról ír, hogy az egyetem e döntésével "nem mutat tiszteletet" kínai diákjai iránt. Többen pedig úgy vélekednek, hogy éppen az egyetem által hirdetett sokszínűség kerül veszélybe, mert a dalai láma majd politikai véleményt is közöl, és ezzel az intézmény is elkötelezi magát az ő álláspontja mellett. 

"A dalai láma nemcsak egyszerű vallási vezető, hanem politikai menekült is, aki hosszú idő óta elkötelezte magát az anyaország megosztása és a nemzeti egység lerombolása mellett" - hozta nyilvánosságra közleményét pénteken a Kínai Diákok és Oktatók Szövetsége, amely a San Diegóban tanuló kínai egyetemisták egyik szervezete. Az egyetem azonnal kommünikét tett közzé, amelyben leszögezi, hogy szó sem lehet a dalai láma meghívásának visszavonásáról, és hangsúlyozza, hogy az egyetem mindig is a nyílt viták és eszmecserék fóruma volt. Az ünnepség jó alkalom lesz arra, hogy a diplomások és családjaik meghallgassák "az elmélyülés és az együttérzés" üzenetét - írták. 

A Kaliforniai Egyetemen - amelynek egyik kampusza San Diegóban van - 3500 kínai diák tanul, valamennyien teljes tandíjat fizetnek.  Kommentárok emlékeztetnek rá, hogy 2008-ban a Londoni Egyetemnek bocsánatot kellett kérnie a kínai kormánytól, mert díszdoktorrá avatta a dalai lámát.

Szerző

Trump rendeletét támadja fél Amerika

Több mint háromtucat amerikai város közös ügyvédet bízott meg, hogy nyújtson be folyamodványt az illetékes szövetségi bírósághoz a Donald Trump elnök bevándorlási rendeletét felfüggesztő bírói döntés érvényben tartására.  

Több város - köztük Philadelphia, New York, Chicago, Minneapolis, San Francisco, Oakland, Los Angeles - Zachary Cartert, New York város főjogászát bízta meg a folyamodvány benyújtásával. 

Carter és főtanácsadója, Susan Greenberg a petícióban azzal érvel, hogy a hét, muzulmán többségű országot érintő átmeneti beutazási tilalom kárt okoz az amerikai városok gazdasági és kulturális életének, sőt, a városok biztonsági helyzetét is rontja, gyengítve a városvezetők terrorellenes erőfeszítéseit. A többi között azt is leszögezik, hogy a csak pár napig érvényben volt elnöki rendelet "diákokat hozott nehéz helyzetbe, családokat szakított szét, utazásokat és kereskedelmi tevékenységet állított le, félelmet keltett a lakosok és a látogatók körében, valamint a türelmetlenség és bizalmatlanság üzenetét közvetítette". A beadványban leírtak szerint "az idegengyűlölet és a vallási türelmetlenség különösen ártalmas azoknak a városoknak, ahol türelemre és befogadásra építkeznek". A dokumentum példaként New York városát hozza fel, ahol nyolcmillió lakos közül mintegy három millióan külföldön születtek. A városban, becslések szerint, 27 ezer olyan ember él, aki az elnöki rendeletben megnevezett hét ország valamelyikéből származik. 

A folyamodványt pénteken nyújtották be. Kedden tartja ugyanis a meghallgatást az a seattle-i fellebbviteli bíróság, amely dönt arról, hogy érvényben hagyja-e az elnöki rendelet felfüggesztését, vagy sem. 

A vitatott elnöki rendeletet január 27-én adta ki Donald Trump, ám egy seattle-i bíró felfüggesztette, majd egy fellebbviteli bíróság érvényben hagyta a felfüggesztést. A kormányzat azonban nem fordul további fellebbezési kérelemmel a legfelsőbb bírósághoz. Trump elnök csütörtöki sajtókonferenciáján bejelentette: a jövő héten új rendeletet tesz közzé a beutazások szabályozására.

Szerző

Felminősítette Putyin országát a Moody's

Publikálás dátuma
2017.02.18. 09:32
FOTÓ: Getty Images
Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról a "Ba1" szintű - a befektetési ajánlású kategória alsó határától egy fokozattal elmaradó - orosz államkötvény-besorolás kilátását a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal a véleményével indokolta a péntek éjjel Londonban bejelentett döntést, hogy az orosz kormány középtávú államháztartási konszolidációs stratégiája várhatóan csökkenti az orosz költségvetés függőségét a nyersolaj- és földgázbevételektől.

A Moody's kiemelte azt is, hogy megkezdődött az orosz gazdaság kilábalása a csaknem két éve tartó recesszióból. E két tényező együtt enyhítette azokat a lefelé ható kockázatokat, amelyeket a Moody's tavaly áprilisban, az orosz osztályzati kilátás negatívra rontásának idején észlelt - áll a hitelminősítő indoklásában.

A Moody's szerint az orosz kormány által a tavalyi év végén felélesztett három évre szóló költségvetési keretprogram - az első középtávú államháztartási terv azóta, hogy az eredetileg 2015-2017-re meghirdetett konszolidációs programot az olajárak összeomlása irreálissá tette - nagyratörő költségvetési konszolidációs stratégiát tartalmaz, konzervatív kiadási és bevételi előrejelzésekkel.

A program alapján a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 2017 és 2019 között évente hozzávetőleg egy százalékponttal csökken, kordában tartva az államadósság növekedését. A Moody' megítélése szerint ezek az új konszolidációs célok elérhetők, jelentős részben azért, mert az orosz kormány a terv elkészítéséhez megfelelő mértékben konzervatív bevételi és olajár-előrejelzéseket használt.

A hitelminősítő az orosz osztályzati kilátás javításának makrogazdasági indokai között kiemelte, hogy az orosz gazdaság a tavalyi negyedik negyedévben kikerült a csaknem kétévi recesszióból. A rubel árfolyam-lebegtetése hatékony eszköznek bizonyult a sokkok kivédésére az elmúlt két évben, enyhítve a cserearány-romlás hatásait, különösen a nyersanyag-exportőrök és a kormány számára, amelynek bevételeiből még mindig 36 százalékkal részesednek a nyersolaj- és a földgázszektorból befolyó adók - áll a Moody's elemzésében. A hitelminősítő szerint azonban a fordulat ellenére az orosz gazdaság potenciális növekedési üteme továbbra is meglehetősen gyenge a hasonló bevételi szintű más gazdaságokhoz mérve, és ez a tényező változatlanul terheli az orosz államadós-besorolást.

A Moody's várakozása szerint az orosz gazdaság potenciális növekedési üteme nem haladja meg a 1,5-2 százalékot, tekintettel a jelentős arányú szegénység kezelésére alkalmas szerkezeti reformok hiányára, a munkaképes korú lakosság lélekszámának csökkenésére és a beruházásokat hátráltató számos tényezőre.

A hitelminősítő szerint mindemellett jelentős geopolitikai kockázatok is terhelik az orosz hitelképességet, elsősorban az ukrajnai konfliktus, valamint Oroszország bekapcsolódása a szíriai háborúba. Tavaly októberben egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings is stabilra javította az addigi negatívról Oroszország államadós-osztályzatának kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Oroszország koherens és hiteles gazdaságpolitikai válaszlépésekkel reagált a nyersolaj meredek árzuhanására.

A Fitch a befektetési ajánlású kategória alapszintjén, "BBB mínusz" besorolással tartja nyilván a hosszú futamidejű orosz szuverén adósságot, egyedüliként a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül. A Standard & Poor's és a Moody's egyaránt már két éve átsorolta az orosz szuverén besorolást a befektetésre már nem ajánlott sávba. Tavaly ősszel azonban a Standard & Poor's is stabilra javította az orosz deviza-államadósság "BB plusz" minősítésének kilátását az addigi negatívról, szintén levéve ezzel Oroszország további leminősítését a napirendről.

Szerző