Előfizetés

Súlyos büntetés vár a TV2-re

Publikálás dátuma
2017.02.18. 11:04
Olvasónk felvétele
Totálisan sérti a versenyjogot az, hogy a TV2 "Magyarország legjobb híradójaként" reklámozza plakátjain a február 24-étől megújuló Tényeket, ezzel pedig Andy Vajna csatornája akár százmilliós versenyhivatali büntetést kockáztat. 

A versenyjog ugyanis tiltja az ilyen jellegű reklámokat: termékek, szolgáltatások összehasonlításának mindig konkrét termékek, szolgáltatások között kell fennállnia, és mérhető, számszerű eredményeken kell alapulnia - ismertette Polyák Gábor. A Mérték Médiaelemző Műhely vezetője szerint a TV2 állíthatja, hogy az övék minden más híradónál jobb, ám ez csak akkor nem jogsértő, ha legalább nézettségi számokkal igazolni tudja, hogy a legnézettebb. "De a híradók esetében nagyon nehéz olyan mutatót találni, amitől az egyik valóban a legjobb lesz, hiszen ez jelentős részben a nézők szubjektív megítélése". Polyák emlékeztetett, például sampongyártót büntetett már meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ilyen reklám miatt, és a TV2-nek is jó esélye van erre.

Olvasónk felvétele

Forrás: Fekete Norbert/Facebook

Vajna tévéje egyébként gyakorta fittyet hány a szabályokra. Lapunk is foglalkozott vele, hogy bár a Fővárosi Torvényszék kimondta: a TV2-csoport Chili TV nevű csatornája összetéveszthető a konkurens AMC Paprika TV-jével, Vajnáék az azonnal végrehajtandó ideiglenes bírósági döntés ellenér sem váltottak nevet - holott ebben az esetben még az sem mentesíti őket ez alól, hogy fellebbeznek.

Ugyanígy a bíróság által kötelezett helyreigazításokat sem közölték le, amiért a Tényekben a bírósági ítélet szerint valótlanul mosták össze Juhász Pétert a Prisztás-gyilkosság miatt elítélt Portik Tamással. Holott az Együtt elnöke számos pert nyert ez ügyben, összesen tizenkét alkalommal kellene "Magyarország legjobb híradójának" lehoznia a helyreigazításokat, de ezt Vajnáék nem teszik meg. "Valótlanul állították, hogy közöm lenne Portik Tamáshoz, hiszen nem én, hanem Rogán Antal üzletelt velük - ez utóbbit is bíróság állapította meg, hogy tényekkel alátámasztható" - mondta Juhász, hozzátéve, hogy végrehajtást kér a csatorna ellen. Ezt követően pedig jobb híján, maga olvasta be a Tényekben kötelezően leadandó szöveget a Facebook-videóban.

A KDNP-s ifielnök nyílt levélben ment neki az ELTE-nek

Publikálás dátuma
2017.02.18. 10:40
Nacsa Lőrinc, az IKSZ elnöke Forrás: Facebook
Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke nyílt levélben fordult az ELTE rektorához, miután "megdöbbenéssel értesült" arról, hogy a Dr. Mezey Barna által vezetett intézmény is elindítja a gender studies-t, azaz a társadalmi nemek tanulmánya szakot. A KDNP ifjúsági tagozata arra kérte a rektort, hogy ehelyett inkább egy demográfiai intézetet, egy családüggyel foglalkozó tanszéket állítson fel.

"Önök, a vezetőség úgy döntöttek, hogy a magyar társadalom számára semmilyen haszonnal nem bíró, egy politikai korrektségtől megfojtott, tudománynak álcázott, félrecsúszott témával szeretnének foglalkozni mesterképzés keretében. Nem gondoljuk, hogy Magyarország megengedheti magának azt a luxust, amit néhány skandináv ország, hogy közéleti témái legfontosabbja a mellékhelységek jelzései, illetve, hogy minél több semleges játékot, tankönyvet állítsanak elő, nehogy véletlenül befolyásolják a kisfiúk és kislányok saját nemükhöz való tartozását. Szögezzük le, hogy biológiai nemek vannak, nem társadalmiak, így az elnevezés is megtévesztő, hamis" - írja a nyílt levélben Nacsa, majd úgy folytatja:

Önök tévedésben vannak, amikor azt gondolják, hogy ezen szak elindításával jót tesznek Magyarországnak. Ön a rektori köszöntőjében azt írja: „Célunk nem lehet kevesebb, mint a kiválóság fenntartása az egyetemen, és ezzel a magyar nemzet jövőbeli lehetőségeinek javítása.” Fel kell hívnunk a figyelmét, miszerint ezzel a tanulmánnyal semmiben nem segítik nemzetünk felemelkedését, sőt rombolják azt az értékközpontú gondolkodást, ami a közép-európai országokban még jelen van - írta az IKSZ elnöke, arra kérve a rektort, hogy a gender szakra szánt pénzzel, erőforrással inkább egy demográfiai intézetet, egy családüggyel foglalkozó tanszéket állítson fel, de semmiképp ne ugyanazokkal az oktatókkal és olvasmánylistával, mint a gender studies esetében.

"Hisszük, hogy Magyarország jövője a családok és a fiatalok kezében van, ezért őket kell támogatni, az ő problémáikkal kell foglalkozni. Ez az Ön, mint Magyarország legrégebbi egyeteme vezetőjének felelőssége is, hiszen eddig csak Soros György magánegyetemén volt megtalálható hasonló nonszensz őrültség" - fogalmazott a nyílt levélben a KDNP ifjúsági tagozatának elnöke.

"Árulás és gyávaság", amit Orbán és Tarlós megpendített

Soproni Tamás, a Momentum alelnöke a 266 ezer 151 aláírás leadása után az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozta, hogy árulás és gyávaság, amit Orbán és Tarlós máris megpendített, vagyis hogy visszavonnák az olimpiai pályázatot.

Fekete-Győr András, a civil szervezet elnöke már tegnap az aláírások leadásakor üzent Orbán Viktor miniszterelnöknek, a Fidesznek és Tarlós István főpolgármesternek: óriási mulasztás volt, hogy nem kérdezték meg az embereket arról, akarnak-e olimpiát. Most pedig - tette hozzá - a Fidesz részéről már gyávaság és árulás lenne, ha a népszavazást megpróbálná ellehetetleníteni, vagy visszavonná a pályázatot.

Soproni Tamás az Egyenes beszédben azt mondta: hatalmas siker a társadalomnak, hogy kifejezte a véleményét. Most jön a Momentum projekt igazán nehéz része, 45 napon belül végig járjuk az országot, létrehozzuk a cselekvés kis köreit, olyan embereket keresünk, akik felülemelkednek a megosztottságon, és leülnek egymással” – mondta a Momentum alelnöke, aki szerint árulás és gyávaság, amit Orbán és Tarlós máris megpendített, mármint, hogy visszakoznának az olimpiai pályázattól. „Mi azt szeretjük, ha vita van. A Fidesz a saját támogatóit árulja el azzal, ha visszavonulnak” – vélekedett. Szerinte az átlag politizáló polgár már nagyon unja azt a politikai pocsolyát nézni, amiben Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc küzd egymással. Úgy tekintenek erre a meccsre, "hogy fiúk, húzzatok már el innen". A Momentum bízik abban, hogy ez 2018-ban megtörténik.

„Tanultunk a Fidesz hibájából és nem fogjuk megengedni, hogy annyira centralizált legyen a párt, hogy a döntések a végén ellenőrizhetetlenné váljanak. És tanultunk az LMP hibájából is, a bázis demokrácia sem lehet parttalan” – fogalmazott Soproni, hozzátéve: olyan Magyarországot akarnak, amelyben az ügyekbe a civileknek is van beleszólásuk. Új erő kell a politikában, amely képes a politikai elittel szemben kiállni. "Az a célunk, hogy Magyarország jobb hely legyen” – idézte a mozgalom alelnökét az atv.hu.

Korántsem véletlen, hogy a Momentum Mozgalom elnöke és alelnöke pénteken már a Fidesz és a kormány hátrálásról beszélt. Világossá vált ugyanis, hogy a kormánypárt elkezdte a fővárosra tolni az ügyet. Elsőként Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető pendítette meg még csütörtökön, hogy a pályázatot Budapest adta be, így sem a kormánynak, sem a Fidesz frakciónak nincs ráhatása az ügyre. A Népszava szerette volna megtudni, hogy Orbán Viktor mit gondol a sikeres aláírásgyűjtésről, de a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan nem válaszolt megkeresésünkre. A hvg.hu pénteki információ szerint azonban a Fidesz frakcióülésén, zárt ajtók mögött Orbán azt mondta: "nem a Fidesznek vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre." Minderre pénteken Kósa ismét ráerősített: "egyértelműen a fővárosnál pattog a labda", "nem mi vagyunk az urai az ügynek", hiszen a játékok megrendezésére a főváros jelentkezett. Mindez persze csak formailag igaz, hiszen a Fidesz, a kormány és maga a miniszerelnök is mindvégig saját ügyként menedzselte a pályázatot.

A kormányzat rapid álláspont-váltására gyorsan reagált, Tarlós István is. A főpolgármester előbb azt mondta: "ha összegyűlt a megfelelő számú aláírás az olimpiai népszavazás kiírásához, akkor személy szerint erősen el fogok gondolkozni, hogy vissza kell-e vonni a pályázatot." Lásd még: Budapesti olimpia - Közel a visszalépés