NOlimpia - Leállított minden kifizetést a Budapest 2024

Publikálás dátuma
2017.02.18. 15:40
Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke átadja az aláírásokat a Fővárosi Választási Iroda épületében. MTI Fotó: Bruzák No
Ahogy az várható volt, a kormánypárti politikusok - többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője - után úgy tűnik, hogy a Momentum Mozgalom 266 ezer leadott aláírása után a  Budapest 2024 olimpiai pályázat vezetése is kihátrálna a fővárosi szervezés mögül. Szerintük ugyanis az olimpiaellenes aláírásgyűjtés hatására jelentősen csökkentek Magyarország esélyei, így amíg nem derül ki, hogy az olimpia megbomlott támogatása újra egységes lehet-e, addig felfüggesztenek minden kifizetést és megrendelést - derül ki a vezetőség közleményéből.

"Az elmúlt hetekben egy közös nemzeti ügyből pártpolitikai vita lett. Felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység, márpedig egységes politikai és közösségi támogatás nélkül Budapestnek nincs esélye olimpiát nyerni a világ legnagyobb és leggazdagabb városai közé tartozó Párizzsal és Los Angelesszel szemben" - írták közleményükben, ami azért érdekes, mert egészen a Momentum Mozgalom tegnap az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében leadott 266 151 darab aláírásáig a pályázat vezetése pont azt hangsúlyozta, hogy Magyarország még soha nem állt ilyen közel ahhoz, hogy olimpiát rendezhessen. Sőt: kézzelfogható közelségbe került, hogy Budapest lehessen a házigazdája az első közép-európai olimpiának.

Ehhez képest a magyar kandidálás vezetése szerint most arra van szükség, hogy a főváros, a Magyar Olimpiai Bizottság és az állam képviselői haladéktalanul áttekintsék a budapesti pályázat esélyeit, illetve megvizsgálják, helyreállítható-e a pályázat egységes támogatottsága. "Ha ez az egység nem áll helyre rövid időn belül, Budapestnek nincs esélye legyőzni Franciaország fővárosát és Amerika egyik legnagyobb városát. Mindaddig, amíg nem derül ki egyértelműen, hogy helyreállítható-e a budapesti olimpia egységes támogatottsága, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. felfüggeszti a megkötött szerződéseket, új megrendelést nem ad ki, és nem használja fel a pályázatra elkülönített költségvetést" - áll a közleményben, amelyből kiderül, hogy a kétéves pályázati folyamat háromnegyede már eltelt, ugyanakkor a teljes pályázati költségvetésnek a felét kellett csak felhasználni.

Tegnap Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, majd Soproni Tamás, a szervezet alelnöke nem véletlenül beszélt a Fidesz és a kormány hátrálásáról. Világossá vált ugyanis, hogy a kormánypárt elkezdte a fővárosra tolni az ügyet. Elsőként Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető pendítette meg még csütörtökön, hogy a pályázatot Budapest adta be, így sem a kormánynak, sem a Fidesz frakciónak nincs ráhatása az ügyre.

A Népszava szerette volna megtudni, hogy Orbán Viktor mit gondol a sikeres aláírásgyűjtésről, de a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan nem válaszolt megkeresésünkre. A hvg.hu pénteki információ szerint azonban a Fidesz frakcióülésén, zárt ajtók mögött Orbán azt mondta: "nem a Fidesznek vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre." Minderre pénteken Kósa ismét ráerősített: "egyértelműen a fővárosnál pattog a labda", "nem mi vagyunk az urai az ügynek", hiszen a játékok megrendezésére a főváros jelentkezett. Mindez persze csak formailag igaz, hiszen a Fidesz, a kormány és maga a miniszerelnök is mindvégig saját ügyként menedzselte a pályázatot.

A kormányzat rapid álláspont-váltására gyorsan reagált, Tarlós István is. A főpolgármester előbb azt mondta: "ha összegyűlt a megfelelő számú aláírás az olimpiai népszavazás kiírásához, akkor személy szerint erősen el fogok gondolkozni, hogy vissza kell-e vonni a pályázatot." Lásd még: Budapesti olimpia - Közel a visszalépés

"Árulás és gyávaság" lenne a visszalépés
Soproni Tamás, a Momentum alelnöke a 266 ezer 151 aláírás leadása után az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozta, hogy árulás és gyávaság, amit Orbán és Tarlós máris megpendített, vagyis hogy visszavonnák az olimpiai pályázatot. 
Soproni Tamás azt mondta:. „Mi azt szeretjük, ha vita van. A Fidesz a saját támogatóit árulja el azzal, ha visszavonulnak” – vélekedett. Szerinte az átlag politizáló polgár már nagyon unja azt a politikai pocsolyát nézni, amiben Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc küzd egymással. Úgy tekintenek erre a meccsre, "hogy fiúk, húzzatok már el innen". A Momentum bízik abban, hogy ez 2018-ban megtörténik.
„Tanultunk a Fidesz hibájából és nem fogjuk megengedni, hogy annyira centralizált legyen a párt, hogy a döntések a végén ellenőrizhetetlenné váljanak. És tanultunk az LMP hibájából is, a bázis demokrácia sem lehet parttalan” – fogalmazott Soproni, hozzátéve: olyan Magyarországot akarnak, amelyben az ügyekbe a civileknek is van beleszólásuk. Új erő kell a politikában, amely képes a politikai elittel szemben kiállni. "Az a célunk, hogy Magyarország jobb hely legyen” – idézte a mozgalom alelnökét az atv.hu.

 

A 2024-es ötkarikás játékokért Budapest, Párizs és Los Angeles verseng, a győztest szeptember 13-án hirdetik ki Limában.

Szerző
Frissítve: 2017.02.18. 20:46

Budapestnek adná az olimpiára szánt pénzt az LMP

Mivel az ország GDP-jének negyven százalékát a budapestiek termelik és a főváros adósságállománya 2020-ra eléri a 160 milliárd forintot, az olimpiarendezésre szánt pénz nagy részét a fővárosra kell fordítani - mondta Csárdi Antal, LMP fővárosi közgyűlési képviselője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus a Fővárosi Választási Bizottságnak pénteken leadott 266 ezer, az olimpiarendezést ellenző aláírást úgy értékelte: Budapest megmutatta, hogy nem lehet a várost, az országot a fővárosiak feje felett kormányozni. Egyértelművé vált, hogy a budapestiek nem olimpiát, hanem egy működő várost akarnak: megtisztított járdákat, európai színvonalú kórházakat - mondta.

Miközben az ország GDP-jének 40 százalékát Budapest termeli, a főváros gazdálkodási önállósága teljesen megszűnt: minden felújítás, beruházás csak a kormány hivatalos vagy nem hivatalos jóváhagyásával lehetséges - jelentette ki. A főváros költségvetését 30 százalékos deficittel tervezték, emellett adósságállománya 2020-ra az olimpiától teljesen függetlenül eléri a 167 milliárd forintot - mondta, hozzátéve, hogy ezért az olimpiarendezésre szánt háromezer milliárd forint nagy részének a fővárosi költségvetésben van a helye

Arra a kérdésre, hogy az LMP a pályázat visszavonása vagy a népszavazás mellett van-e, Csárdi Antal azt felelte: bár a cél szempontjából - hogy ne pazaroljon el az ország ezer milliárdokat egy egyhónapos sporteseményre - mindegy, szerinte a kormánytól úgy lenne illendő és tisztességes, ha tiszteletben tartaná a választói akaratot. A budapestiek aláírásukkal ugyanis sem igent, sem nemet nem mondtak az olimpiára, azt közölték, népszavazást akarnak az ügyben - mondta. Hozzátette: ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés kap egy a pályázat visszavonásáról szóló javaslatot.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta, hogy a közgyűlés jövő heti napirendjén szerepel az OLAF-jelentéssel kapcsolatos fővárosi vizsgálóbizottság létrehozása, amelyet támogat. "Minden eszközt meg kell ragadni, hogy tisztázzuk ezt a szégyenteljes korrupciós ügyet" - fűzte hozzá.

Az MSZP-s Botka László baloldali összefogást szorgalmazó szavait Csárdi Antal úgy kommentálta: az LMP egyik kongresszusi határozata arról szól, hogy a párt nem köt választási szövetséget jelenlegi parlamenti pártokkal. Nem lát semmilyen okot arra, hogy ezt felül kellene vizsgálniuk - jelentette ki.

Szerző

NOlimpia - "Orbán Viktor elcseszte"

Publikálás dátuma
2017.02.18. 14:57
MTI Fotó: Mohai Balázs
Vona Gábor szombati sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Jobbik nyolc évben maximálná, hogy valaki miniszterelnök lehessen Magyarországon. A szélsőjobboldali politikust az olimpiáról szóló népszavazás aláírásgyűjtéséről is kérdezték, mire Vona annyit mondott, hogy Orbán Viktor "elcseszte".

A pártelnök előbbi javaslatát azzal magyarázta, hogy két ciklus alatt fennáll a veszélye a kiégésnek, "a hatalomba való görcsös kapaszkodásnak" és a személyiségjegyek torzulásának. Most ezt látja az országban - jegyezte meg, egyfajta önkorlátozás igényét megfogalmazva. Mint mondta, pártja kormányra kerülése esetén bevezetnék a két ciklusra szóló korlátot. Ennek pozitív hatásai közé sorolta az egészséges versenyt, szerinte ugyanis ma "talpnyalóverseny zajlik", a talpnyalás "precizitása" az előrejutás feltétele. A teljesítménykényszert a hatalom bebetonozása helyett az ország felvirágoztatására helyeznék át, a politikai kultúra részévé tennék az önmérsékletet és frissé, demokratikussá, az emberek számára inspirálóbbá tennék a közéletet - fejtette ki. Vona Gábor szerint Orbán Viktor személyes tulajdonaként tekint az országra. Az országot a korrupció "nyers, maffiaszerű burjánzása" jellemzi - vélekedett a Jobbik elnöke.

A politikust kérdezték az olimpiáról szóló népszavazás aláírásgyűjtéséről. Úgy fogalmazott: "Orbán Viktor elcseszte ezt a dolgot", pártpolitikai kérdés lett belőle.  Vona Gábor ugyanakkor azt is megfogalmazta, hogy továbbra is olimpiapártiak, az ország megérdemli és meg is tudná rendezni azt, de nem így. A Momentum mozgalommal kapcsolatban azt mondta, meggyőződése, hogy még ők is szeretnének egy olimpiát. Hozzátette: megfordult a társadalmi hangulat és még a Fidesz szavazóbázisában is elbizonytalanodtak.

Vonát kérdezték arról is, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem elindítaná a társadalmi nemek tanulmánya szakot. Azt felelte: nagyon nem örül neki, egy felesleges megfelelési kényszernek, lobbinak tulajdonítja a dolgot. Kérdezték a nagybörzsönyi alapszervezet feloszlatásáról is, erre azt válaszolta, hogy a pártigazgató foglalkozik az üggyel, jövő héten konzultálnak erről. Tartja azt az álláspontját, hogy a Jobbik a legegységesebb párt - jelentette ki.

Megkérdezték arról is, hogy az MSZP-frakcióból kilépett Demeter Márta - miután betekintett az azóta már meghalt Ghaith Pharaon szaúdi üzletember vízumigénylésével kapcsolatos dokumentumokba - az Indexnek azt mondta: a Pharaon vízumügyintézése során rögzített adatokban fel van tüntetve, hogy az üzletember Magyarországon a miniszterelnökkel találkozik majd. Úgy reagált: el tudja képzelni, hogy ez volt a kérelemben, és felvetődik, hogy "a kormányfő családja gazdasági kapcsolatba került egy terrorizmust támogató emberrel". Arra a felvetésre, miszerint decemberben a jobbikos Gyöngyösi Márton is betekintett ugyanezen dokumentumokba, de nem számolt be hasonlóról, azt felelte, az ő érdeklődését is felkeltette a kérdés, meg fogja kérdezni párttársát.

Szerző