NOlimpia - Leállított minden kifizetést a Budapest 2024

Publikálás dátuma
2017.02.18 15:40
Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke átadja az aláírásokat a Fővárosi Választási Iroda épületében. MTI Fotó: Bruzák No
Ahogy az várható volt, a kormánypárti politikusok - többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője - után úgy tűnik, hogy a Momentum Mozgalom 266 ezer leadott aláírása után a  Budapest 2024 olimpiai pályázat vezetése is kihátrálna a fővárosi szervezés mögül. Szerintük ugyanis az olimpiaellenes aláírásgyűjtés hatására jelentősen csökkentek Magyarország esélyei, így amíg nem derül ki, hogy az olimpia megbomlott támogatása újra egységes lehet-e, addig felfüggesztenek minden kifizetést és megrendelést - derül ki a vezetőség közleményéből.

"Az elmúlt hetekben egy közös nemzeti ügyből pártpolitikai vita lett. Felbomlott a magyar olimpiát támogató politikai egység, márpedig egységes politikai és közösségi támogatás nélkül Budapestnek nincs esélye olimpiát nyerni a világ legnagyobb és leggazdagabb városai közé tartozó Párizzsal és Los Angelesszel szemben" - írták közleményükben, ami azért érdekes, mert egészen a Momentum Mozgalom tegnap az olimpiarendezéssel kapcsolatos népszavazás érdekében leadott 266 151 darab aláírásáig a pályázat vezetése pont azt hangsúlyozta, hogy Magyarország még soha nem állt ilyen közel ahhoz, hogy olimpiát rendezhessen. Sőt: kézzelfogható közelségbe került, hogy Budapest lehessen a házigazdája az első közép-európai olimpiának.

Ehhez képest a magyar kandidálás vezetése szerint most arra van szükség, hogy a főváros, a Magyar Olimpiai Bizottság és az állam képviselői haladéktalanul áttekintsék a budapesti pályázat esélyeit, illetve megvizsgálják, helyreállítható-e a pályázat egységes támogatottsága. "Ha ez az egység nem áll helyre rövid időn belül, Budapestnek nincs esélye legyőzni Franciaország fővárosát és Amerika egyik legnagyobb városát. Mindaddig, amíg nem derül ki egyértelműen, hogy helyreállítható-e a budapesti olimpia egységes támogatottsága, a Budapest 2024 Nonprofit Zrt. felfüggeszti a megkötött szerződéseket, új megrendelést nem ad ki, és nem használja fel a pályázatra elkülönített költségvetést" - áll a közleményben, amelyből kiderül, hogy a kétéves pályázati folyamat háromnegyede már eltelt, ugyanakkor a teljes pályázati költségvetésnek a felét kellett csak felhasználni.

Tegnap Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke, majd Soproni Tamás, a szervezet alelnöke nem véletlenül beszélt a Fidesz és a kormány hátrálásáról. Világossá vált ugyanis, hogy a kormánypárt elkezdte a fővárosra tolni az ügyet. Elsőként Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető pendítette meg még csütörtökön, hogy a pályázatot Budapest adta be, így sem a kormánynak, sem a Fidesz frakciónak nincs ráhatása az ügyre.

A Népszava szerette volna megtudni, hogy Orbán Viktor mit gondol a sikeres aláírásgyűjtésről, de a kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan nem válaszolt megkeresésünkre. A hvg.hu pénteki információ szerint azonban a Fidesz frakcióülésén, zárt ajtók mögött Orbán azt mondta: "nem a Fidesznek vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre." Minderre pénteken Kósa ismét ráerősített: "egyértelműen a fővárosnál pattog a labda", "nem mi vagyunk az urai az ügynek", hiszen a játékok megrendezésére a főváros jelentkezett. Mindez persze csak formailag igaz, hiszen a Fidesz, a kormány és maga a miniszerelnök is mindvégig saját ügyként menedzselte a pályázatot.

A kormányzat rapid álláspont-váltására gyorsan reagált, Tarlós István is. A főpolgármester előbb azt mondta: "ha összegyűlt a megfelelő számú aláírás az olimpiai népszavazás kiírásához, akkor személy szerint erősen el fogok gondolkozni, hogy vissza kell-e vonni a pályázatot." Lásd még: Budapesti olimpia - Közel a visszalépés

"Árulás és gyávaság" lenne a visszalépés
Soproni Tamás, a Momentum alelnöke a 266 ezer 151 aláírás leadása után az ATV Egyenes beszéd című műsorában nyilatkozta, hogy árulás és gyávaság, amit Orbán és Tarlós máris megpendített, vagyis hogy visszavonnák az olimpiai pályázatot. 
Soproni Tamás azt mondta:. „Mi azt szeretjük, ha vita van. A Fidesz a saját támogatóit árulja el azzal, ha visszavonulnak” – vélekedett. Szerinte az átlag politizáló polgár már nagyon unja azt a politikai pocsolyát nézni, amiben Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc küzd egymással. Úgy tekintenek erre a meccsre, "hogy fiúk, húzzatok már el innen". A Momentum bízik abban, hogy ez 2018-ban megtörténik.
„Tanultunk a Fidesz hibájából és nem fogjuk megengedni, hogy annyira centralizált legyen a párt, hogy a döntések a végén ellenőrizhetetlenné váljanak. És tanultunk az LMP hibájából is, a bázis demokrácia sem lehet parttalan” – fogalmazott Soproni, hozzátéve: olyan Magyarországot akarnak, amelyben az ügyekbe a civileknek is van beleszólásuk. Új erő kell a politikában, amely képes a politikai elittel szemben kiállni. "Az a célunk, hogy Magyarország jobb hely legyen” – idézte a mozgalom alelnökét az atv.hu.

 

A 2024-es ötkarikás játékokért Budapest, Párizs és Los Angeles verseng, a győztest szeptember 13-án hirdetik ki Limában.

Szerző
Frissítve: 2017.02.18 20:46

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, az LMP és a DK listáját az EP-választásra

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:21

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Összegyűjtötték a szükséges 20 ezer érvényes ajánlást, a korábban nyilvántartásba vett Jobbikhoz, Fidesz-KDNP-hez, Momentumhoz és a Mi Hazánk Mozgalomhoz hasonlóan.
Nyilvántartásba vette az MSZP-Párbeszéd Magyarországért, a Lehet Más a Politika (LMP) és a Demokratikus Koalíció (DK) listáját a május 26-ai európai parlamenti (EP-) választásra pénteken a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A bejelentések megfeleltek a feltételeknek és a pártok összegyűjtötték a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást.
  • Az MSZP-Párbeszéd 48 nevet tartalmazó listáját Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és frakcióvezetője vezeti.
  • Az LMP 28 névből álló listájának élén Vágó Gábor korábbi országgyűlési képviselő szerepel.
  • A DK 36 nevet felsoroló listáját Dobrev Klára, a párt alapító tagja vezeti.
Az NVB korábban már nyilvántartásba vette a Jobbik, a Fidesz-KDNP, a Momentum Mozgalom és a Mi Hazánk Mozgalom listáját.
A választáson indulni szándékozó pártoknak április 23-án 16 óráig kell leadniuk az összegyűjtött 20 ezer érvényes ajánlást és bejelenteniük a listájukat. A listán legfeljebb háromszor annyi, azaz 63 jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, de a szavazólapra csak az első öt jelölt neve kerül fel. A jelöltek sorrendjét a párt határozza meg. A lista bejelentése után a sorrendet nem lehet módosítani, nem lehet a listára új nevet felvenni, és nem lehet róla levenni sem. Ha valamelyik jelölt a listáról kiesik - mert elveszíti választójogát vagy írásban lemond a jelölésről -, helyére a listán soron következő lép. A listát és az azon szereplő jelölteket az NVB legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon veszi nyilvántartásba.

Nem sokon múlt, hogy fedélzetén 50 kiló kokainnal vágjon a tengernek a montenegrói haditengerészet kiképzőhajója

Publikálás dátuma
2019.04.19 17:06

Valaki megsúgta a katonai rendészeknek, hol keressék a milliárd forintnyi drogot.
50 kilogramm kokaint foglalt le a montenegrói katonai rendészet az ország haditengerészetének Jadran nevű, kiképzésre használt vitorlásán, írja a Reuters. Az elképesztő mennyiségű, akár több milliárd forintot is érő kábítószert mindössze néhány órával azelőtt foglalták le, hogy a Jadran tanulókkal a fedélzetén kihajózott volna.
A hatóságok közleménye szerint egy tipp nyomán találtak a kokainra, az eset kapcsán pedig még senkit sem vettek őrizetbe. Az ügyben folyik a nyomozás.
Frissítve: 2019.04.19 20:14