"Ne lőj!" - Tüntettek a Kossuth téren (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.02.18. 17:56

Ne lőjétek le a kutyáinkat! címmel tartottak tiltakozó flashmobot a hatályos vadászati törvény és a napokban történt kutyakilövés miatt a Parlament előtt, a Kossuth téren.

A demonstráción többen "Ne lőj!" feliratú táblákat tartottak. A flashmob szervezője Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért (PM) szakpolitikusa volt, aki Facebook-oldalán azt írta: "együtt tiltakozunk az ellen, hogy a vadászok csak úgy kilőhessék jóhiszemű gazdáik közeléből a kutyákat! A Párbeszéd szerint a sokadik ilyen eset után az egész szabályozást újra kell gondolni, ezért törvénymódosító javaslatot is benyújtunk. Nyilvánvaló, hogy a kutyatartókra is vonatkoznak szabályok, de ne legyen fontosabb a vadászok érdeke társállataink életénél!" - figyelmeztetett a PM politikusa.

A tüntetés Facebook-oldalán emlékeztettek, hogy pár nappal ezelőtt egy vadász ismét lelőtt egy kutyát. Az állat és gazdája Budapest közigazgatási határán belül, a mátyásföldi repülőtér mellett sétáltak. A megölt kutya és gazdája tizenkét éve járnak arra, lovarda és kutyaiskola működik a természetvédelmi területnek nyilvánított vidéken - írták. Nem először fordul elő, hogy vadászok gazdájukkal sétáló kutyákat lőnek le. Elég volt a következmények nélküli gyilkolásból! Az elővigyázatosság és a védelem nem csak a vadállománynak, hanem a társállatoknak is jár - hívták fel a figyelmet a közösségi oldalon.

Szerző
Frissítve: 2017.02.18. 18:07

A Szovjetunióba elhurcoltakra emlékező szobrot avattak Pécsett

A Szovjetunióba elhurcoltaknak emléket állító domborművet avattak több mint száz ember részvételével szombat délután Pécsett.

A vasútállomás szomszédságában felállított, Trischler Ferenc szobrászművész által tervezett, csaknem egy méter széles, bronzból készült emlékmű leleplezése előtt mondott beszédében Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár felidézte: csaknem 700 ezer magyar állampolgárt, köztük jórészt civileket hurcoltak el származási és osztályalapon a Szovjetunióba 1944-45-ben és az azt követő években.

A politikus hangsúlyozta, hogy a Gulag-Gupvi táborokban folyt "alulmúlhatatlan mélységű terror" célja a második világháború után újonnan formálódó közép-kelet-európai államok kommunista diktatúráinak "rémtettekkel történő karbantartása" volt.

Szerző

Botka László: Magyarország legyen a magyaroké, és ne a Mészárosoké!

Publikálás dátuma
2017.02.18. 16:03
Molnár Gyuláék változást akarnak. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Új esély - ez szerepel az MSZP  "Magyarországról" című országértékelő rendezvényének szónoki pulpitusán, ahol először Molnár Gyula szólalt fel szombaton délután három órától. A szocialista párt elnöke azt hangsúlyozta, hogy készen állnak a kormányváltásra, az őt követő Botka László miniszterelnök-jelölt pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a döbbenetes társadalmi egyenlőtlenségek miatt igazi baloldali fordulatra van szükség. Szeged szocialista polgármestere beszédében az egyenlő, igazságosabb és felemelkedő Magyarország megvalósítását nevezte leghatározottabb céljának. Botka László beszédének teljes szövege itt érhető el!

Az MSZP országértékelőjét a párt élőben közvetítette Facebook-oldalán, az alábbi videóra kattintva visszanézheti az országértékelőt!

Molnár Gyula a Szabad Sajtó Alapítvány rendezvényén hangsúlyozta, hogy az MSZP győzelemre készül. "Nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a pártnak a kilencedik elnöke lehetek" - jelentette ki Molnár, aki a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése kapcsán köszönetet mondott a NOlimpia-kampányban résztvevőknek. A pártelnök arra figyelmeztetett, hogy Budapest nem készült fel a 2024-es olimpiára.

Molnár Gyuláék változást akarnak. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Molnár Gyuláék változást akarnak. FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava

Az MSZP elnöke szerint 2017 a megoldások éve lesz. "Magyarországon fellendülés az, ha Orbán Viktor veszíti el a munkáját, mi ezen fogunk dolgozni  - ígérte Molnár, aki megköszönte Botka Lászlónak, hogy ilyen körülmények között is bevállalta a miniszterelnök-jelöltséget. Szerinte bármikor legyen a választás, készen állnak arra, hogy leváltsák az Orbán-kormányt, mert a Fidesz leváltható, Magyarország pedig megjavítható.

Botka László beszédében a társadalmi egyenlőtlenségekre hívta fel a figyelmet. Mint mondta: "Magyarországon emberek tömege képtelen megéli a fizetéséből, négy millióan élnek a létminimum alatt, a kórházi várólisták már hosszabbak, mint az Árpád-híd". Szerinte a többségnek elege lett abból, hogy a hangjuk nem ér el a Parlamentig, ezért azt hitték, hogy egy erős kezű vezető biztos megoldást jelent. Mint mondta, a korábbi baloldali politika azért bukott meg, mert naivan elhitték, hogy a modernizációnak nem lesznek vesztesei, a populista politikusok pedig felismerték és kihasználták az emberek elégedetlenségét. 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje azt is elmondta, le kell vonni a következtetéseket a korábbi baloldali és liberális kormányzás balfogásaiból, mert szerinte  a jobboldali populizmus a baloldali kormányzás terméke, és csak az állhat ki hiteles programmal, aki levonta ezt a következtetést. Bár Botka nem mondta ki Gyurcsány Ferenc nevét, úgy fogalmazott, hogy a baloldal legmegosztóbb politikusának ki kell kerülnie a politikából.

Gyurcsány: én Botkának is helyet adnék
Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Facebookon reagált Botka László beszédére. Bejegyzésében azt írta: "a választók eldöntik, hogy kinek van helye a demokratikus magyar közéletben. Én, választóként Botkának is helyet adnék. Sőt, sok sikert kívánok neki."

 

MTI Fotó: Mohai Balázs

MTI Fotó: Mohai Balázs

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az egészségügy és az oktatás siralmas helyzetéről is beszélt, ami szerinte döbbenetes képet mutat a magyar valóságról. "A kisnyugdíjasok többsége nyomorog, a napi betevőt is alig tudják előteremteni, a közmunkaprogramból esély sincs kitörni. Ma Magyarországon minden harmadik gyermek szegény vagy kirekesztett családban nő fel. Több mint fél millió honfitársunk hagyta el az országot. Nem erre adott felhatalmazást a magyar társadalom sem 2010-ben, sem 2014-ben" - hívta fel a figyelmet a politikus.

"Igazi baloldali fordulatra van szükség" - figyelmeztetett Botka. Hangsúlyozta: visszatért az "urambátyám-világ", egyes emberekre próbálják áthárítani a felelősséget, de aki lenézi, megveti az ország embereit, az nem méltó az ország vezetésére. "Mi a baloldalon egészen máshogy gondolkodunk. Nemet mondunk Orbán kasztrendszerére, ahhoz, hogy az ország előre, és ne visszafelé induljon, a jövőben mindent máshogy kell csinálnunk" - ígérte. Szerinte ha a Fidesz marad hatalmon, akkor még inkább elözönli majd az utcákat a bűnözés, elviselhetetlenebb lesz az egészségügy, elzárulnak az utak a felemelkedés lehetősége előtt. Ők viszont az erős középosztályra támaszkodnának, így javulhatna az életminőség-és az élettartam, nem kellene azon aggódni, hogy a gyermekeink tisztességesen tudnak-e majd boldogulni.

"Én a sikeres Magyarországban hiszek, ennek megvalósítása a lehatározottabb szándékom" - jelentette ki Botka. Szerinte Magyarország változásért kiált, a szavazók azt akarják, hogy olyan vezetők vegyék át az irányítást, akik  nem taposnak a kisemberek fejére, és kihúzzák a gödörből az országot, akiknek elveik vannak és az erkölcsi iránytűjüket nem a pénz mozgatja. Az MSZP programja szerint mindenki egyformán értékes tagja a nemzetnek, aki Magyarországon akar boldogulni, és fontos számára a magyarság felemelkedése, az jó magyar hazafi - hangsúlyozta.

"Mi nem leszünk Putyin legvidámabb barakkja, Magyarország az unió büszke tagja" - mondta Botka, hozzátéve: látjuk Brüsszel hibáit, az óriási bürokráciát, az emberektől eltávolodó döntéshozatalt, de tudjuk, hogy a magyaroknak az EU-n kívül nincs jövő. Mint mondta, Magyarország kiáll nyugati szövetségesei mellett. Az EU-t nem bomlasztani kell, hanem megerősíteni – tette hozzá.

Kitért az egészségügy helyzetére, ahol a jövedelem függvénye most az, hogy ki milyen ellátáshoz jut. Az oktatásról azt mondta: a tanárok és diákok terheit csökkenteni kell, és több pénzt kell rá költeni. Kiemelte, hogy kormányra kerülve az egészségügy és az oktatás rendbetételével kezdenék a munkát, amire szerinte az oligarchák megadóztatásával, a korrupció megzabolázásával  lehet forrást teremteni.

"Hajrá Magyarország, hajrá demokraták!" - zárta beszédét Botka László az Orbán Viktoréhoz hasonló felkiáltással, ami a szocialisták kormányfő-jelöltjének szájából mégis egészen máshogy hangzott.

Botka nem akar együtt dolgozni Gyurcsánnyal
Botka László korábban a 24.hu-nak adott interjúban saját mostani szerepvállalásáról úgy fogalmazott, "ökörség" az a sajtóban terjedő hír, hogy a jelöltséget csak médiahekknek szánja. "Mi a lópikulának csinálnék én médiahekket" - tette fel a kérdést, hozzátéve: tovább is húzhatta volna "az MSZP örök ígérete" szerepet, kényelmesen elmondhatta volna Szegedről is, hogy mit gondol a világról, de inkább felvette a kesztyűt, mert hisz abban, hogy nem biztos a bukás 2018-ban. Ahogy hisz abban, hogy a most még mellé nem álló ellenzéki pártok, mint az LMP vagy az Együtt is támogatni fogja, még akkor is, ha utóbbi ötletét, az előválasztást nem tartja jónak. Botkát egyébként a Baloldali Önkormányzatok Közössége (BÖK), így több mint harminc polgármester is támogatásáról biztosította. Megismételte azonban, a DK elnökével nem akar együtt dolgozni. "Nincs Gyurcsány-fóbiám, a személyes véleményem jobb róla, mint az átlagválasztóé, de ettől még tény, hogy az Orbán leváltásához szükséges többség nem szedhető össze, míg Gyurcsány a bal egyik vezetője. Csak akkor hisznek nekünk az emberek, ha garanciát adunk rá, hogy nem a 2010 előtti kormányzás hoznánk vissza" - fogalmazott Botka.

 

Lásd még: Botka: Orbánnak és Gyurcsánynak is távoznia kell a közéletből

Szerző
Frissítve: 2017.02.18. 19:48