Előfizetés

Elnökválasztás Ecuadorban - Kitoloncolhatják a WikiLeaks alapítóját

Elnökválasztást tartanak ma Ecuadorban, a 15,7 milliós lakosságú dél-amerikai országban egyben a 137 tagú nemzetgyűlést is megújítják. 

Rafael Correa, a 2007 óta hivatalban lévő, baloldali populista államfő 2006-ban a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank befolyása ellen kampányolva győzött a választáson. 2009-ben új alkotmányt fogadtak el, s az elnököt is újraválasztották, majd a politikusnak 2013-ban harmadszor is sikerült győznie. Correa idejében az ország Venezuela és Kuba szövetségese lett, a 2013-ban elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnökkel a XXI. századi bolívari szocializmus építését tűzték ki célul. Correa hivatali idejében a gazdaság fejlődött, s jelentősen sikerült csökkenteni a szegénységet, az elmúlt évben azonban 1,7 százalékkal visszaesett a növekedés.

A Correa által támogatott utódjelölt, a 63 éves Lenín Moreno, az eddigi alelnök a voksok 30-35 százalékára számíthat a felmérések szerint. Az ecuadori ellenzék rendkívül megosztott, hét jelöltet állítottak, közülük a 61 éves, konzervatív Guillermo Lasso a legesélyesebb, de legfeljebb 20 százalékot érhet el. Várhatóan így az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerül győznie, hisz ehhez a voksok 40 százalékának megszerzése mellett az is szükséges lenne, hogy az éllovas legalább 10 százalékkal előzze meg legközelebbi vetélytársát. A második fordulót április 2-ra tervezik.

Ha a konzervatív jelölt győz Ecuadorban, akkor Argentína és Brazília után egy újabb dél-amerikai állam fordul el a szocialista irányvonaltól. Lasso esetleges győzelmének érdekes következménye lehet: a politikus közölte, hogy amennyiben ő lesz Ecuador új elnöke, akkor kitessékeli a londoni ecuadori nagykövetségről a Wikileaks alapítóját, az ausztrál Julian Assange-t, aki a Correa elnök által garantált menedékjog révén már több mint négy éve él a követség egyik kis szobájában.

Elhunyt a terrorista sejk a börtönben

Egy amerikai szövetségi börtönben elhunyt a a „vak sejkként” emlegetett Omar Abdel-Rahman, akit a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) elleni 1993-as bombamerénylet szervezésében való összeesküvéséért, s terrortámadások tervezéséért életfogytiglanra ítéltek. 

A 78 éves sejk cukorbetegségben és koszorúér-szűkületben szenvedett, s természetes halállal halt meg – közölte az észak-karolinai Butnerben lévő szövetségi börtön szóvivője, Greg Norton. A börtön, ahol Rahmant hét évig tartották fogva, a sejk Egyiptomban élő fiát, Ammart értesítette apja haláláról. Rahman lánya, Asmaa pedig arab nyelvű Twitter-üzenetekben tette közzé a hírt.

Az egyiptomi születésű hitszónok a muszlim radikálisok egyik szellemi vezetőjének számított az 1980-as, 1990-es években. Rahman, aki a cukorbetegség miatt gyerekkorában veszítette el látását, 1990-ben emigrált Egyiptomból az Egyesült Államokba, ahol New Jersey államban, egy mecsetben kezdett oktatni. Tanítványai követték el 1993-ban a WTC egyik mélygarázsában a bombamerényletet, az autóba rejtett pokolgép hat ember halálát okozta. Ez volt az első iszlamista támadás a Világkereskedelmi Központ ellen. 2001. szeptember 11-én az al-Kaida öngyilkos terroristái eltérített utasszállító gépeket vezettek az ikertornyokba, s a felhőkarcolók összeomlottak.

Eltűnt a diákjával viszonyt folytatott volt KDNP-s politikus

Körmenden mindenki tényként beszél a volt alpolgármester és tanítványa viszonyáról, de csak nagyon kevesen mernek a nyilvánosság előtt is megszólalni az ügyben. Az ATV riportjából azért így is kiderült, hogy Szabó Ferenc volt KDNP-s politikus a botrány kirobbanása után szabadságot vett ki, azóta nem is látták.

Az atv.hu helyszínre érkező munkatársa először a lemondott alpolgármester édesanyjánál kereste Szabót, de a nő csak széttárta a karját, amikor azt mondták, nem találják a férfit. Szerinte nem a fia, hanem a tanítvány tehet a viszonyról, ugyanis a diáklány volt az, aki addig üldözte szerelmével a politikust, amíg nem született pár "helytelen levélváltás".

Az iskolában is azt mesélték, hogy „szaftos” Facebook-os levelezésük buktatta le őket. A diákok szerint már tavaly tavasszal az egész iskola a volt alpolgármester és a lány kapcsolatáról beszélt, ekkor döntöttek úgy a szülők, hogy kiveszik gyereküket a napköziből, hogy kevesebbet találkozzon Szabóval.

Sem a diáklány, sem a szülei nem akartak nyilatkozni, az apa egy hete viszont azt mondta, hogy a nyugat.hu cikke nagyjából fedi a valóságot, de majd a rendőrség a végére jár az ügynek, amivel azért sem akar foglalkozni, mert politikai vonzata is van.

A család egyik barátja arról mesélt a portálnak, hogy semmi előzménye nem volt a kapcsolatnak, a lány kiváló tanuló, szülei jól szituáltak, akik kemény dolgoznak a gyerekeikért, Szabóról viszont azt mondta az egyébként visszafogottan nyilatkozó, udvarias férfi, hogy "egy szemétláda."

„Az erkölcsi értékítélete mindenkinek ugyanaz, de rettenetesen félnek az emberek az itteni hatalomtól” - nyilatkozta az ATV forrása arra utalva, hogy a szülők próbáltak segítséget kérni a város polgármesterénél és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál, de nem jártak sikerrel, ezért tettek feljelentést. A helyiek tisztában vannak vele, hogy aki szembeszáll a városvezetéssel, azt „könyörtelenül kicsinálják”. Éppen ezért, bár a helyieknek megvolt a véleménye a városatya kapcsolatáról, senki sem akarta kockáztatni a karrierjét.

A teljes riportot ide kattintva olvashatja el!

Szabó Ferencről február elején derült ki, hogy azért mondott le alpolgármesteri pozíciójáról Körmenden, mert a KNDP 56 éves helyi politikusa évek óta viszonyt folytatott egy 16 éves diáklánnyal, akinek a szülei rendőrségi feljelentést is tettek az ügyben. A botrány kirobbanása után Szabó a KDNP-ből is kilépett. A lemondott alpolgármester ellen február közepén indítottak nyomozást kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Független képviselőként továbbra is megtartja mandátumát
Szabó Ferenc, a városi önkormányzat sajtóreferensén keresztül a hét elején juttatott el nyilatkozatot, amelyben azt írta:
"Az ügyemben a vizsgálat folyamatban van, aminek ideje alatt nem kívánok arról nyilatkozni. Az alpolgármesteri lemondásommal is segíteni szeretném, hogy a kérdés mielőbb tisztázódjon. Önkormányzati képviselői mandátumomat megtartom. Tetteimért mindig felelősséget vállaltam, a jövőben is ezt kívánom tenni."