Előfizetés

Hatalmas létszámhiány a BKV-nál

Villamosvezetőknél már százas nagyságrendű létszámhiányról van szó. A járművezetőknél még túlórával tudják kezelni a helyzetet, de közeledik a metrópótlás, és ha az elvándorlást nem állítjuk meg, illetve plusz munkaerőt nem fog tudni a BKV felvenni, akkor itt is előfordulhat, hogy százas nagyságrendű járművezetői létszámhiánnyal kell a metrópótlást megoldani" - nyilatkozta Nemes Gábor az InfoRádióban. 

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint ha az állami és önkormányzati cégek között nagy különbségek vannak a bérfejlesztésben, az nemcsak hogy diszkriminatív, de a munkavállalók elvándorlását is felerősíti az állami cégek irányába.

A szakszervezet már korábban is jelezte, hogy míg az állami cégek dolgozói akár 30 százalékos béremelést is kaphatnak, az önkormányzati vállalatoknál nulla, legfeljebb 2-3 százalékos emelésre számíthatnak. A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő BKV-nál is ez a helyzet, Nemes szerint a cég eddig nulla százalékos ajánlattal állt elő. "Mi 2017-re 15 százalékot határoztunk meg, de nem zárkózunk el attól, hogy amit a kormány is megfogalmazott az állami cégekre vonatkozóan, akár a több évre meghatározott 30 százalékos célt is el tudjuk fogadni bizonyos feltételekkel" - mondta.

Az érdekvédő emlékeztetett: korábban Lázár János kancelláriaminiszter utalt arra, hogy ha Tarlós István főpolgármester segítséget kérne, elképzelhető lenne az állami részvétel. A szakszervezet hétfőn fel is szólította Tarlóst, éljen Lázár ajánlatával.

Olimpia - Mégsem békemenetel a CÖF

Publikálás dátuma
2017.02.21. 09:25
Egy, a magyar szíveket megdobogtató békemenet 2013-ból - Népszava fotó
Tömegesen kap olyan üzeneteket a Civil Összefogás Fórum (CÖF), hogy a budapestieknek csak a töredéke ellenzi az olimpiai pályázatot - nyilatkozta Csizmadia László a Magyar Időknek.

 A kormánypárti szervezet vezetője a kormánypárti napilapnak kifejtette: úgy látja, nem "külső erők" lehetetlenítették el Budapest pályázatát, szerinte "belső árulás" történt.

Korábban Stefka István, a Pesti Srácok lapigazgatója is hasonlóképp nyilatkozott, amikor egy kerekasztal-beszélgetésen a 444.hu tudósítása szerint azt mondta: az olimpiaellenes aláírásgyűjtés "Magyarország elleni kampány". Mint mondta, akár egy újabb Békemenetre is szükség lehet. "Méghozzá olyan Békemenetre, ami végleg elveszi a kedvüket ettől az egész Magyarország elleni kampányolástól" - fogalmazott, miután hülyének nevezte a népszavazási kedvezményezés több mint 266 ezer aláíróját.

Ám Csizmadia, a Békemenetek főszervezője a kormány napilapjának leszögezte: bár "az erkölcsi megvetés óriási", nincs szükség újabb Békemenetre, nem szabad a "felhergelt tömegeket" az utcára vinni.

A CÖF és a törvénysértés
A Civil Összefogásnak nevezett Fidesz-segédszervezet évek óta törvénysértésben él – a civil törvény szerint a nonprofit szervezetek nem folytathatnak párt érdekében végzett tevékenységet –, ám talán ennél is súlyosabb baj, hogy egyáltalán nem tud elszámolni a gazdálkodásával - írtuk február 18-i, Orbán háborúja Brüsszellel - Jaj a nem fideszes civileknek c. cikkünkben.  A CÖF visszatérően olyan szervezeteket tüntet fel támogatóként, amelyek mit sem tudnak arról, hogy Orbán civiljeit támogatnák. Tavaly épp így járt például a Magyar Pumi Klub és a református zsinati iroda is. Vagyis ha a kormánypárt olyan szervezetet keres, amelyik annak ellenére is beleszól a politikába, hogy nem szavazott rá senki, és tisztázatlan eredetű pénzeket költ politikai célokra, különösebb kutakodás nélkül is rábukkanhatna a Fidesz-közeli CÖF-re. 

Trump kinevezte Flynn utódát

Donald Trump megtalálta új nemzetbiztonsági tanácsadóját: az 54 éves H.R. McMaster altábornagyot nevezte ki tegnap a kétes orosz kapcsolatai, s Mike Pence alelnök félrevezetése miatt a minap leváltott Michael Flynn helyére. 

Az amerikai elnök floridai rezidenciáján, Mar-a-Lagóban jelentette be a döntését. A hosszú hétvégén négy jelöltet is meghallgatott, miután első választottja, Robert Harward altengernagy, a haditengerészet egykori kommandósa elhárította a felkérést. Ugyancsak nemet mondott David Petraeus, volt iraki és afganisztáni főparancsnok, egykori CIA-igazgató. Trump ezután John Boltonnal, Bush egykori ENSZ-nagykövetével is tárgyalt, a héjának tartott Boltont ugyan kevesen kedvelték, de komoly kormányzati tapasztalattal rendelkezett.

Herbert Raymond McMaster maga is szolgált az iraki és az afganisztáni fronton, Trump úgy mutatta be, mint rendkívül tehetséges és rendkívül tapasztalt embert, aki nagy tiszteletnek örvend a fegyveres erőknél. Az altábornagyot kiváló katonai stratégának tartják, a Time magazin 2014-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta. Az új nemzetbiztonsági tanácsadónak nem lesz könnyű dolga, hiszen egy kaotikus fehér házi stábhoz csatlakozik. Nem tudni, hogy McMaster a nemzetbiztonsági tanács összetételét illetően támasztott-e feltételeket.

Az előzőleg felkért Bob Harward azért nem vállalta a fontos állást, mivel Trumptól nem kapott szabad kezet arra, hogy maga állíthassa össze csapatát. Az elnök a nemzetbiztonsági tanács tagjai közé a Breitbart szélsőjobboldali portál volt főnökét, legellentmondásosabb tanácsadóját, Steve Bannont is delegálta. McMaster arról is híres, hogy mindig megmondja a véleményét, azok közé a katonák közé tartozott, aki bírálták George W. Bush iraki háborúját.