Előfizetés

Jordán Tamás: ideje száműzni a politikát a színházból

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2017.02.21. 19:45
Fotó: Szalmás Péter
Jordán Tamás harmadik ciklusát kezdené a szombathelyi színház élén. Egyetlen vetélytársa Dér András hétfőn visszalépett a jelentkezéstől, botrányos körülményeket emlegetve. Jordán bízik a társulatában, a rendezőiben, szerinte beérett az elmúlt évek munkája, ezért folytatná. A szakmai bizottsági ülésen azonban egyetértés helyett patthelyzet alakult ki, négyen Jordán mellett voksoltak, négyen pedig új pályázatot szeretnének, mivel Dér pályázata akarata ellenére kiszivárgott, a képviselő-testület március 2-án dönt. Jordán Tamást többek közt a pályázatában szereplő Alföldi Róbertről is kérdeztük.

- Úgy látszik, hogy önt kísérti a múlt, hiszen öt évvel ezelőtt Koltay Gábor vonta vissza az utolsó pillanatban a direktori pályázatát. Most pedig Dér András filmrendező, aki botrányos körülményeket emleget. Úgy látszik, nem érdemes önnel szemben pályázni, mert hazai pályán „bedarálja” az ellenfelét.

- Egyrészt nem vagyok az a bedarálós, másrészt, ha már botrányos körülményeket emleget valaki, érdemes tudni, hogy az én Adél lányom és Dér András fia, Zsolt együtt játszanak a Katona József Színházban. Jóban vannak, Adél tehetségesnek tartja Zsoltot, jó kollégák. Mondtam neki, hogy eszébe se jusson ezentúl másként viselkedni vele. Ahhoz, hogy az apák mit csinálnak, az ő kapcsolatuknak nincs semmi köze. Nem lehet, hogy az apák tettei befolyásolják a másik generációt. Én egyébként semmilyen botrányban nem vettem részt, találkoztam korábban Andrással, beszélgettünk, még a Merlinből ismerjük egymást.

- Olvasta a pályázatát?

- Igen, mivel megjelent az interneten, sokféle színháznak van létjogosultsága, tehát bizonyára annak is, amit András leírt, de az sok tekintetben teljesen más, mint amit én leírtam. Én azt hiszem, nem fogok megváltozni és ez igaz a társulatra és a rendezőkre is.

- Az elmúlt hetekben főként a szombathelyi társulat részéről egyértelműen megfogalmazódott, hogy ragaszkodnak önhöz. Lájkokat gyűjtöttek, képeslapokat posztoltak. Bánfalvi Eszter képeslapján ez áll: „a lélek csak akkor öregszik, ha a földön járnak a vágyai, szárnyatlanul.” Az ön vágyai ezek szerint még a föld felett járnak, hiszen harmadszor pályázott a szombathelyi színház élére?

- Azt hiszem, a földön járnak, de nem szárnyatlanul. Jól érzem magam Szombathelyen, úgy gondolom jó, ami a színházban történik, nem látom okát, hogy abbahagyjam.

- A pályázatában egy külön bekezdésben a saját életkorával is foglalkozik. Miért tartotta ezt fontosnak. 

- Ha én benn ülnék egy kuratóriumban, biztos, hogy megkérdezném, miért pályázik egy hetvennégy éves ember egy színház vezetésére. Igyekeztem a kérdés elé vágni.

- Nem is gondolt arra, hogy nem pályázik?

- Igazából nem. Szombathelyen remek társulat és rendezőgárda jött össze. Jónak tartom az irányt, amerre megyünk.

- Tíz évvel ezelőtt szinte a semmiből indította el a szombathelyi színházat, lett saját épület, társulat, repertoár. Mára beérett az a munka, amit elkezdetek?

- A színházat 2007 október elsejétől jegyezték be, de mi onnan számítjuk a színház önálló életét, amire a régi épület átépítése elkészült. Ez 2009 januárjában történt meg. Az új épületet pedig hat éve adták át. Ez is jelentős időnek számít, aminek valóban beérett a termése és úgy gondolom érdemes folytatni ezt az utat. A társulat nagyon együtt van.

- Az elmúlt időszakban több szakmai díjat is kaptak? Ez számít a mérlegkészítésnél? 

- Díjat jó kapni, valamilyen elismerést jelent, ez a színház büszkesége.

- Az elmúlt tíz évben mi jelentette a legnagyobb nehézséget?   

- Először elég nehéz volt meggyőzni a helyi döntéshozókat, és a helyi értelmiség egy részét, hogy Szombathelynek igenis kell, hogy önálló színháza legyen. Akkor még egy hetvenhatezres városban, csupán ezren jártak színházba. Aztán gyakorlatilag fel kellett nevelnünk a saját közönségünket. Aki szereti Mozartot, nem biztos, hogy első hallásra megbarátkozik Eötvös Péter muzsikájával.

- Elég erős a rendezői csapat, ez hogy jött létre?

- Elsősorban a személyes barátságaimnak köszönhetően. Alföldi Róbert, Béres Attila, Horgas Ádám, Mohácsi János, Lukáts Andor, Réthly Attila, Valló Péter, azt hiszem mind rangos, jegyzett nevek. Mind jól ismerik a társulatot, egy nyelven beszélnek velük.  Az említett rendezők és a társulat együtt ma már azt hiszem, nyugodtan állítható, hogy egy igényes, szellemi műhelyet is alkotnak.

- Az első pályázatában azt ígérte, hogy önnek és a társulat tagjainak is szombathelyiekké kell válniuk. Teljesítették ezt az ígéretüket?

- Nagyon is, mindannyian Szombathelyen élünk. Kiss Mari szabadidejében a piacot járja, Trokán Péter a zuhanyhíradó adásait hallgatja az uszodában. Van olyan is, aki velem egy időben érkezett a városban, de már házat épített és gyerekei is születtek. Komolyan integrálódtunk Szombathelyre.

- Néhány éve távozott Szombathelyről Dömötör Tamás főrendező, akinek komoly érdemei voltak abban, hogy létrejött a szombathelyi színház. Akkor mindketten bevállalták, hogy ízlésbeli ellentét miatt nem tudtak tovább együtt dolgozni. Ilyen szakítások szükségszerűek?

- Nem feltétlenül szükségesek. De a kollégáimmal együtt megértettük Dömötör Tamás indokait, aki az alternatív színházi világ szerelemese, hogy nem látja a jövőjét egy hagyományos, bérletrendszerben működő színházban.

- Milyen új törekvések fogalmazódnak meg a pályázatában?

- Szombathely is szeretne 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lenni. Ehhez kapcsolódóan találtuk ki, hogy mivel Pécsnek 15 európai testvérvárosa van, velük  kialakítunk, a Nemzetiben a megyejárás példájára működő együttműködést. Másrészt szeretnénk megszólítani a régióban lévő színházakat is. Már kaptunk visszajelzést Varsóból, Pozsonyból, Belgrádból, azt kértük elsőre, hogy mindenhonnan küldjenek három kortárs dráma szinopszisát angolul. 2018 júniusában elhívnánk a szerzőket Szombathelyre és elsőként egy konferenciát rendeznénk, ez egy első lépése lenne egy majdani szombathelyi régiós kortárs drámafesztiválnak.

- A fiatalok megszólításáról is ír a pályázatában.

- Igen, tervezünk egy előadást Miből lesz a cserebogár címmel, amelyet utaztatnánk is, például környező települések iskoláiba.  Ebben megmutatjuk, hogy a felolvasott jelenetből miként lesz egy óra alatt egy komplett színház jelenet világítással, hanggal, díszlettel, jelmezzel, zenével, tánccal.  

- Milyen a kapcsolata a városvezetésével?

- Nem volt semmilyen probléma az elmúlt években, a polgármesterrel is rendszeresen találkozom.

- A pályázatnál előnyt vagy hátrányt jelent, hogy szerepel benne Alföldi Róbert neve. A visszalépett vetélytárséban egyébként Vidnyánszky Attiláé szerepelt.

- Itt az ideje a politika teljes száműzésének a színházból.

- Ezt már ön többször elmondta, de valljuk meg szinte semmi sem történt ez ügyben.

- Valóban, de nem tehetjük meg, hogy nem hiszünk ebben. A színház társulatában nagyon elkötelezett jobb és baloldali emberek vannak, és ez így volt a Nemzetiben is. Nem értem egyébként, hogy a politikusok miért félnek a színháztól.

- És akkor mi a helyzet az Alföldivel?

- Alföldi Róbert tehetségét én nagyra tartom és színészként, sőt színházi partnerként is szívesen dolgozom vele. Fel sem vetődik bennem, hogy mérlegeljem, ez számomra mennyi hátrányt jelent. Inkább arra gondolok, hogy mennyi hátrányt jelent a még működésbe hozható színészetemnek, hogy nem dolgozhatok az Alföldivel, mert egyes politikusok esetleg nem kedvelik.

- Mitől függ, hogy színészként mit vállal el színészként? Egyre többet játszik Pesten.

- Annyira bonyolult és deformálódott a mi színházi életünk, hogy aki nincs szem előtt, az nem is létezik. Nekem azért is kell Pesten lenni, hogy nagyobb presztízse legyen az általam vezetett színháznak. Azt gondolom, kikopik, eltűnik az ember, ha Pesten nem látják. Mindig aszerint mérlegelek, hogy mi a feladat és milyen kollégákkal. Remekül érzem magam színészként az Örkény Színházban, a Radnótiban, a Rózsavölgyiben a Tháliában és lehet, hogy sokaknak meglepetés, de kiválóan érzem magam a Budapesti Operettszínházban is, ahol van egy szerepem.

- Szombathelyen mennyit játszik?

- A mostani szezonban két új feladatom van, a Valló Péter rendezte Dédiben és majd az Alföldi Róbert által színre vitt Volponéban. 

A szakmai bizottság kétfelé voksolt
A szombathelyi színház igazgatói pályázatának értékelésére hivatott szakmai bizottságban a nyugat.hu információi szerint patthelyzet alakult ki. Jordán Tamást meg sem hallgatták. A portál szerint többen, például Eperjes Károly azt kifogásolta, hogy Dér András kifejezett akarata ellenére kiszivárgott a pályázata.
A 8 fős szakmai bizottságban 4-en támogatták a színházalapító Jordán Tamás anyagát és újbóli kinevezését, 4-en pedig arra voksoltak, hogy a város írjon ki új pályázatot. Jordán Tamás ellen szavazott: Koczka Tibor alpolgármester, Laklóth Aladár (az EMMI képviseletében), a szombathelyi kötődésű Kiss József rendező és Eperjes Károly színész.
Jordán igazgatói kinevezése mellett szavazott a volt szocialista polgármester, Ipkovich György, Mihályi Győző, Rázga Miklós és Csóti József. A döntés március 2-án a szombathelyi közgyűlés kezében lesz.

Enyedi Ildikó visszaszólt Deutschnak - Az MTI "elfelejtett" erről tudósítani

Publikálás dátuma
2017.02.21. 18:11
MTI Fotó: Mohai Balázs
"Jobb és baloldali gondolkodású, illetve középen álló embereknek egyaránt készítettük a Testről és lélekről című filmet" - Ezt Enyedi Ildikó, a Berlinalén Arany Medve-díjas alkotás rendezője mondta kedden Budapesten, a stáb tagjaival közösen tartott sajtótájékoztatón, miután a német közszolgálati Deutschlandradiónak adott interjújára Deutsch Tamás a tőle megszokott pökhendi stílusban válaszolt. A filmrendező a fideszes politikusnak címezve kijelentette, hogy hagyják békén a filmjét, erről azonban az MTI "elfelejtett" beszámolni a tudósításában.

Enyedi Ildikó a német rádiónak korábban úgy nyilatkozott: " "Egyre félelmetesebben abszurd országban élünk. Ami most a hazánkban történik, szégyen, és valóban félelemmel tölt el." Deutsch Tamás ezután közösségi portálon támadta a magyar közéletet bíráló rendezőt. A fideszes politikus bejegyzésében finoman emlékeztette Enyedit, hogy kiknek a kezében van ma a filmkassza.

Enyedi a sajtótájékoztatóján a port kavaró nyilatkozata után úgy üzent Deutschnak, hogy hagyja békén a filmet, mert  azt jobb és baloldali gondolkodású, illetve középen álló embereknek egyaránt készítették. "Szeretném, ha nyugodtan tudnánk élvezni azt, amibe ennyi munkát fektettünk. Nem helyes, ha bármifajta kultúrpolitika meg akarja mondani, mi a jó, és mi nem. Szerencsére ezt a Magyar Nemzeti Filmalap is így látja, és örülök, hogy a filmmel be tudtuk mutatni a lenyomatát annak, mi történik itt a 2000-es évek első éveiben" - reagált a rendező. Megjegyezte: nagyon keserűen nézi, ahogy az ország jelenlegi kormánya működik, és "nagyon helyes emberek egymás ellen vannak hergelve". Hozzátette: ami bizonyos reakciókban a filmje sikere kapcsán történt, az kicsit illusztrálja, mi az ő baja.

Az MTI a sajtótájékoztatóról készített tudósításában meg sem említette Deutsch Tamás nevét, holott az Arany Medve-díjas film rendezője a fideszes politikusnak címezte szavait.

Újra forgalmat bénítanak a taxisok

A római képviselőháznál van a központi helyszíne az olaszországi taxisok keddi országos tiltakozó megmozdulásának, amelyen az Uber internetes fuvarozás és a személyszállítási szolgáltatás liberalizációja ellen tüntetnek.

A járműveikkel tüntető taxisok teljesen megbénították Róma belvárosát. A fuvarozók a római parlament alsóházánál és az olasz kormánykoalíciót vezető Demokrata Pártnak (PD) a képviselőházhoz közeli székházánál gyűltek össze. Az épületeket rohamrendőrök védik a több ezer dühödt taxistól, akik papírbombákat és tojásokat is dobáltak. Hasonló demonstráció zajlik Torinóban, Nápolyban és Milánóban, ahol egy taxis és egy Uber-fuvarozó összeverekedett.

Az olaszországi taxisok hatodik napja sztrájkolnak az ágazat liberalizációja ellen szigorú szabályozást követelve. Ezzel szemben a szenátus nemrég az év végére halasztotta a személyszállítás szabályozását, kedden pedig a képviselőház szavaz a halasztásról. A taxisok szerint a szabályozás késleltetése a teljes liberalizáció előjelének számít. Azonnali találkozót követelnek Graziano Del Rio infrastrukturális és közlekedésügyi miniszterrel. Federico Rolando a Federtaxi olasz taxis szakszervezet vezetője hangsúlyozta, hogy az ágazat liberalizációja a taxisok munkájának ellehetetlenítésével egyenlő.

Az olasz fogyasztóvédők szerint azonban a taxisok csak saját tariffájukat védik, miközben a kínálat szélesítése az utasoknak kedvezne. Meglepetésre Virginia Raggi római főpolgármester a taxisok mellett állt ki, hangoztatva, hogy nem lehet felülről jött döntéseket rájuk kényszeríteni.

A Corriere della Sera olasz napilapban megjelent adatok szerint a több mint 2,7 millió lakosú Rómában 7800, az 1,3 milliós Milánóban 4900 taxi dolgozik. Öt kilométeres távolságért napközben Milánóban 8,75 euró, az olasz fővárosban 7,85 euró a fuvardíj.