Tiltakozó vadászok - Fél a többség a Fidesztől

Publikálás dátuma
2017.02.22. 06:22
Fácánvadászat - Illusztráció/Thinkstock
A településen évtizedek óta vadgazdálkodó egyesület a vadászati törvény tavalyi módosítása után elveszítette mind a 3500 hektárnyi korábban bérelt területét. Idén március 1-jétől csak vendégként mehetnének cserkelni egykori vadászterületükre, ha befizetnének egy vadászatra, vagy az új bérlők valamelyike meghívná őket. A trófeákért azonban mindenképpen mélyen a zsebükbe kellene nyúlniuk - magyarázta a egykori vadászterületük kinagyított térképe előtt Csordás Ferenc, somogyacsai vadász, aki kedd reggeltől ma estig demonstrál a Földművelésügyi Minisztérium (FM) előtt. 

Tavaly ősszel egyszer már 36 órás akciót tartott, még petíciót is átadott a szaktárca képviselőjének, de majd' félév alatt sem történt semmi. A 2016-ban a helyiek szerint törvénytelenül elvett területük miatt magányosan tiltakozó vadásznak most is csak egy, hozzá hasonlóan elszánt társa akadt. Azt mondták, többen ígérték, hogy eljönnek, de volt aki előző nap mondta le a részvételt, mert fél. Szinte mindenki függ a Fidesz helyi erős embereitől.

A vadászati törvény rendelkezései alapján a meglévő vadászterületeket kell kijelölni és az addig ott gazdálkodó egyesület vadászati előhaszonbérleti joggal rendelkezik, ha megszerezi a vadászati joggal rendelkező földtulajdonosok legalább 51 százalékának támogatását. Ha egy új társaság szerette volna haszonbérbe venni a foglalt területet, annak a tulajdonosok kétharmados támogatását kell(ene) megszerezni.

Csakhogy a Somogy megyei kormányhivatal úgy darabolta fel a somogyacsaiak bérelte vadászterületet, hogy neki egyetlen négyzetméter sem jutott, viszont három másik társaság osztozhatott rajta. Az egyik szerencsés egyesület a törökkoppányi Íjász Vadásztársaság, amely a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. kezelésében lévő erdős területhez juthatott hozzá. A szerencséhez hozzájárulhatott, hogy a zrt.vezérigazgatója, Barkóczi István, egyben a vadásztársaság elnöke is. Egy másik értékes területet az első Orbán kormány egykori honvédelmi államtitkára, Perenyei Tamás nevével fémjelzett újonnan alakult bonnyai vadásztársaság kapta haszonbérletbe. Ami egyik potentátnak sem kellett, a vadkártól leginkább sújtotta szántó terület pedig az andocsi Kossuth Vadásztársaság kapta.

Az acsai vadásztársaság és a földtulajdonosok közös képviselője a tagok megbízásából 2016. május 15-ig élhettek volna panasszal. Ám a határidő előtt csöndben visszavonták a beadványukat. Ebben szerepet játszhatott, hogy a közös képviselő a SEFAG-ban Barkóczi alkalmazottja. Ezzel az acsaiak leveszítették jogorvoslati lehetőségüket.

A megyei kormányhivatal törvénysértő eljárása és az elnök, illetve a közös képviselő lépése miatt a megyei és a Legfőbb Ügyészséghez fordult Csordás Ferenc, de a hatóságok visszadobták az ügyet. Csordásnak közben az FM-ben felajánlották, hogy ő, majd később, hogy ő és az általa kijelölt néhány társa vadászhatna a régi területen, de ezt ő vissza utasította.

Ma az állampolgári jogok biztosához fordul az acsai vadász, de jogi lépéseket is fontolgat.

Szerző

Magyaroknál lobbizik az önjelölt amerikai nagykövet - Videó!

Publikálás dátuma
2017.02.21. 20:30
Forrás: Youtube
Videóüzenetben és az amerikai magyaroknál lobbizik a budapesti nagyköveti állásért egy volt amerikai üzletember. Paul Ramsey saját bemutatkozása szerint három évtizedet töltött az IT-szektorban, utoljára projekt menedzserként dolgozott és tavaly vonult nyugdíjba. 

Saját honlapján már nem sokkal Donald Trump november 8-i megválasztását követően bejelentkezett az USA budapesti nagyköveti állásáért. Ramsey egészen valószínűtlenül amatőr, ebben már-már a híres brit síugró olimpikonra, Michael Edwardsra, azaz Eddie a Sasra hasonlít. A szemlátomást saját maga által készített videóban tévesen állítja, hogy az amerikai nagykövet a Szabadság téren, a diplomáciai képviselet épületében lakna - a nagyköveti rezidencia a Zugligeti úton van.

Ramsey több, általa nyomósnak vélt érvet hoz fel saját kinevezése mellett. Egyrészt szereti a magyarokat, azonkívül kedveli és támogatja Orbán Viktort, sokszor járt Budapesten, ahol jelenleg is él, illetve tanul magyarul. Másrészt Donald Trump régi támogatójának vallja magát. Mint mondja, akkor is kitartott mellette, amikor úgy tűnt, hogy veszíteni fog. Harmadrészt igazi kívülálló, sosem foglalkozott politikával, ám nagyon diplomatikusan tud viselkedni. Ez utóbbi állítását valamelyest kétségessé tette azzal, hogy rögtön megtámadta az Egyesült Államok akkor még hivatalban lévő, Barack Obama elnök által kinevezett budapesti nagykövetét, Colleen Bellt.

Ramsey támogatást keresve az amerikai „Magyar lobbi" levelezőlistát New Yorkból működtető Lipták Bélánál is bejelentkezett. Egyebek mellett arra hivatkozott, hogy munkahelyén több mint háromszáz mérnök főnöke volt, sok magyar barátja van és szeretné segíteni Trumpot Amerika naggyá tételében. Lipták udvarias válaszában ahhoz kötötte támogatását, hogy a jelöltnek legyen valamilyen családi kötődése Magyarországhoz, használható szinten tudjon magyarul, legalább alapszinten ismerje a magyar történelmet és kultúrát, illetve legyen kész segíteni a szomszédos országokban élő magyar kisebbségek autonómiatörekvéseit.

Kedd este hiába próbáltuk elérni Paul Ramsey-t a megadott oklahomai telefonszámon.

Agyonlőtte a merénylőt - Másfél év börtönre ítélték

Másfél év börtönre ítélte az izraeli katonai bíróság kedden azt a katonát, aki tavaly tavasszal agyonlőtt egy korábban már ártalmatlanná tett, a földön magatehetetlenül fekvő, palesztin merénylőt - közölte az izraeli média.

Elor Azaria őrmester védői felmentésért folyamodtak, a katonai ügyészség viszont háromtól öt évig terjedő börtönt kért. A háromfős bírói testület végül ennél lényegesen csekélyebb, másfél éves büntetést határozott meg, ami az elkövetett bűntényre - a bírók többsége szerint - az enyhítő körülményeket is figyelembe véve kiszabható büntetési tétel (1,5-4 év) alsó határát jelenti. 

A védelem bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen, és továbbra is Azaria felmentését kérelmezi. A bíróság és a védelem ettől függetlenül megállapodott abban, hogy az őrmester március ötödikén megkezdi a kiszabott a büntetés letöltését Izrael egyik katonai börtönében.

Kedden csak Azaria büntetésének mértékét hirdették ki. Január elején a bíróság emberölés miatt már bűnösnek mondta ki a katonát, aki tavaly március 24-én, a ciszjordániai Hebronban lőtte agyon a sebesülten a földön fekvő palesztint, mert előzőleg késsel támadt az izraeli katonákra. Egybehangzó vélemények szerint részben a közvélemény nyomására döntött a bíróság a viszonylag enyhe büntetés mellett.

Az ítélethirdetést Izraelben minden televízió- és rádiócsatorna élőben közvetítette. A határozathozatal idején Azaria több tucat támogatója a katonai bíróság épülete előtt tüntetett Tel-Avivban, a terembe belépő katonát sokan tapssal köszöntötték.

Izraelben a közvélemény jelentős része indokoltnak látta és helyeselte a merénylő agyonlövését, és számos politikus, köztük Avigdor Liberman védelmi miniszter, Miri Regev kulturális miniszter, Naftali Bennet oktatási miniszter és Benjámin Netanjahu miniszterelnök is kegyelmet kért a számára.

A katonai bíróság azért ítélte el Azariát, mert a magatehetetlen merénylőre leadott lövés elvben teljesen ellentétes az izraeli hadsereg fegyverhasználati szabályaival, amelyek tiltják halálos erő alkalmazását olyanokkal szemben, akik nem jelentenek közvetlen életveszélyt.

Izraelben legutóbb tizenkét évvel ezelőtt ítéltek el katonát emberölésért, amelyért legfeljebb húsz év börtön szabható ki. A téma az utóbbi hónapokban megosztotta az izraeli társadalmat, ahol az általános hadkötelezettség szabálya szerint minden zsidó fiatalt besoroznak a középiskola után legalább két-három év katonai szolgálatra.

Szerző