Előfizetés

Ráég a kormányra az olimpia

Publikálás dátuma
2017.02.22. 06:00
Főpolgármester a MOB és a kormány szorításában: középpontban Tarlós István Borkai Zsolt és Fürjes Balázs között FOTÓ: SZALMÁS PÉ
Kiteljesedett a kommunikációs káosz a kormányoldalon az olimpiai népszavazás ügyében: tegnap három vezető fideszes politikus háromféle megoldást javasolt a problémára. Borkai Zsolt, a MOB elnöke azt mondta, az olimpiai bizottság nem vonja vissza a pályázatot, amíg a főváros másképp nem dönt. Tarlós István ma egyeztet a kormányfővel és Borkai Zsolttal.

Se lenyelni, se kiköpni nem tudja a kormány a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtő kampányát. Azóta ugyanis, hogy a civilek leadták a bő 266 ezer aláírást az olimpiai népszavazás kiírásáért, a kormányoldalon csak a mind nagyobb kommunikációs káosz biztos. Továbbra sem tudni, mi a kabinet álláspontja.

Megkerestük tegnap a Miniszterelnöki Kabinetirodát, a Miniszterelnökséget, és a kormányfő sajtófőnökét, Havasi Bertalant is, hogy megtudjuk, mit terveznek, de lapzártánkig nem kaptunk választ. Így arra a kérdésünkre sem feleltek, terveznek-e országos népszavazást. Ez azért lett aktuális kérdés, mert Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának fideszes elnöke az ATV-ben azt mondta tegnap: "ez ügyben érdemes megkérdezni az egész ország véleményét, akár népszavazás formájában". (Itt érdemes felidézni: Molnár Gyula, az MSZP elnöke lapunknak több alkalommal is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kormánypárt adminisztrációs eszközökkel ellehetetleníti a budapesti referendumot, s ígérte, ha ez történik, akkor országos népszavazást kezdeményeznek.) Közben Pócs János fideszes képviselő is az országos szavazás mellett érvelve azt mondta, felháborító, hogy "egy maroknyi ember" dönti el Budapesten, mi jó az országnak.

Míg Bánki Erik országos népszavazást javasolt, addig Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője - szintén tegnap - azt mondta: a Kúria jogerős határozata alapján országos népszavazást nem lehet kezdeményezni az olimpiarendezésről. Annyiban igaza van Kósának, a bíróság már elkaszált az ügyben egy népszavazási kezdeményezést, csakhogy azt nem mondta ki, hogy egyáltalán nem tartható referendum.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Budapest 2024 Zrt. által a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak küldött egyik jelentkezési dokumentumban az áll: az olimpia ügyében csak a fővárosban lehet referendumot kiírni, a dokumentum csak ennek feltételeit ismerteti a bizottsággal, hiszen jellemzően a grémium is csak a pályázó városban vizsgálja a lakossági támogatottságot. Nemzetközi viszonylatban is szokatlan lenne egy, az egész országot érintő referendum: ahol volt szavazás, ott csak a rendező város lakóit kérdezték meg a játékokról. Hamburg például azután lépett vissza a 2024-es pályázattól, hogy az emberek többsége leszavazta a pályázatot.

A kormányzati kommunikációs káoszban az is felmerült, hogy egyszerűen visszavonják a pályázatot. Emlékezetes, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos, biztosan elbukott referendum elől is így menekült el a kabinet. Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő, a Magyar Paralimpiai Bizottság alelnöke a Facebookon azt írta: "a budapesti pályázat győzelmi esélyei szertefoszlottak. (...) A pályázatot a lehető leghamarabb vissza kell vonni." Erről Kósa a 24.hu-nak azt mondta, a Fidesz ugyan mindig a népszavazások pártján áll, de most el kell gondolkodni, hogy népszavazás nélkül is visszavonja-e Budapest a pályázatot.

A Magyar Olimpiai Bizottság a végsőkig kitart a kandidálás mellett. A pályázat visszavonását csak a testület jelentheti be a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak - mondta lapunk kérdésére Borkai Zsolt a tegnapi sajtótájékoztatóján. A MOB-elnök úgy nyilatkozott: ha a Fővárosi Közgyűlés úgy dönt, hogy Budapest visszalép, akkor ezt a MOB is ennek szellemében jár el. A testület ma hallgatja meg Borkait és Fürjes Balázst, a budapesti olimpiai pályázat vezetőjét. Ugyanakkor Tarlós István az InfoRádiónak azt mondta, ma biztosan nem lesz döntés a témában. A főpolgármester szerda délután találkozik Orbán Viktorral és Borkaival, ott dől el, hogyan kezelik "a nagyon furcsa helyzetet".

Tarlós István lapunknak arra a felvetésére, hogy Kósa Lajos ismét budapesti ügyként beszélt a pályázatról, a főpolgármester azt mondta: furcsállja ezt, mert korábban épp ezért a kijelentéséért kellett visszakoznia a Fidesz frakcióvezetőjének. Megkérdeztük azt is, hogy vajon kormányzati álláspontot tükröz-e Kósa nyilatkozata, amely szerint a budapesti olimpiai pályázat esélyei szertefoszlottak, ám erre kitérő választ adott a főpolgármester.

Országosan még elutasítottabb
A megkérdezettek harmada támogatja, kétharmada ellenzi a 2024-es budapesti olimpia megrendezését - derült ki a Publicus Intézet legutóbbi felméréséből, amelyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készítettek. A megkérdezettek háromnegyede inkább másra fordítaná az olimpiára költendő forrásokat. Az alternatív célok közül a kérdezettek kétharmada az egészségügyet, harmada az oktatást, illetve a szegénység, éhezés felszámolását, és a munkahelyek teremtését említette. Hasonló támogatottságot mért a Republikon is, amely összegzése szerint országos és budapesti szinten is többen vannak azok, akik ellenzik a játékok megrendezését. A népesség 44 százaléka gondolja úgy, hogy nem kellene megrendezi a 2024-es olimpiát Magyarországnak, míg a válaszadók mindössze negyede nyilatkozta határozottan azt, hogy támogatja a rendezést. Budapesten mindkét intézet nagyjából 55 százalékos elutasítottságot mért.

 

Esős, de enyhe időnk lesz - 16 fok is lehet!

Publikálás dátuma
2017.02.21. 22:47
FOTÓ: Thinsktock
Szerdán még sok felhő lesz felettünk, az ország északi és keleti tájain kisebb eső, egy-egy zápor is kialakulhat. Kezdetben helyenként pára, köd képződhet. Élénk, északkeleten erős lesz a délnyugati szél. Hajnalban -2 és +5, délután 6 és 16 fok között alakul a hőmérséklet, északon, északkeleten mérhetjük az alacsonyabb értékeket.  Melegfronti hatás.

Csütörtökön a változóan, erősen felhős időben csak elszórtan alakulhat ki északon, északkeleten jelentéktelen eső, egy-egy gyenge zápor. Délnyugaton és északkeleten viharos lökések is kísérhetik a délnyugati szelet. Délután 10-16 fokot mérhetünk. 

Pénteken napközben egyre többfelé várható eső, zápor, sőt, helyenként egy-egy zivatar is kialakulhat. Délen, délnyugaton jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat. Nyugatira, északnyugatira fordul az élénk, erős szél. A déli órákban még mérhetünk 9-14 fokot, de délután visszaesik a hőmérséklet.

Szombat délelőtt délkelet felé távozik a csapadék, majd felszakadozik a felhőzet, de gomolyfelhők azért takarhatják a napot, melyekből elszórtan alakulhat ki gyenge zápor, hózápor. A szeles időben 4-8 fokot mérhetünk. Vasárnap többnyire száraz, de sokfelé szeles idő ígérkezik.

Megvan a kormány csodafegyvere

"Külföldről finanszírozott szervezetként" kellene regisztráltatnia magát minden olyan civil-szervezetnek az igazságügyi minisztérium javaslata szerint, amelyik 3,6 millió forint feletti külföldi támogatást kap. Ez az összeghatár ugyanaz, mint ami a pénzmosás elleni törvényben van érvényben - írta a hvg.hu.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a múlt héten a kormánypártok évadnyitó frakcióülésén ismertette a civil törvény módosításának készülő minisztériumi tervezetét. A lap úgy tudja, a frakcióülésen a Soros Nyílt Társadalom Intézet Alapítványától támogatást kapó szervezeteket említették, mint a törvényi szigorítás célcsoportja. A vita végül azzal zárult, hogy az igazságügyi tárca és az Emmi áttekinti a szervezetek működését, azután szabják majd meg az új értékhatárt, hogy kiderült, összesen mennyi pénzből gazdálkodnak a szervezetek, és annak mekkora része külföldi támogatás.