Előfizetés

Majtényi László: most helytelen olimpiáról beszélni

Publikálás dátuma
2017.02.22. 09:47
Népszava fotó
Ameddig a magyar társadalom nem küzdi le a state capture típusú korrupciót (az angol kifejezés az állam foglyul ejtését jelenti), amely az államot maga alá gyűri, kifejezetten helytelen olimpiáról beszélni; addig kifejezetten ellenzem - ezt Majtényi László, több ellenzéki párt államfőjelöltje mondja a Magyar Nemzetnek adott interjújában. 

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke kiemeli, hogy idehaza ráadásul a state capture-nek egy minősített esete van, amikor a korrupció az állam szívéből terjed szét. Majtényi szerint azonban az olimpiával kapcsolatban egyéb súlyos kifogások is emelhetők: rettenetesen nagy környezetterhelést jelent, elképesztő kiadást jelent egy ország költségvetésében, és sok olyan eleme van az olimpiai költségeknek, amelyeknek a társadalmi hasznosulása nagyon rossz. Vagyis visszaszorított korrupció mellett is lennének ellenérvek.

Az alkotmányjogász jelenleg járja az országot, hangsúlyozva, hogy pártpolitikával nem foglalkozik, a politikai erőtérbe, igaz, saját elhatározásából, csak belecsöppent.

Nem volt olyan terve, hogy köztársasági elnök legyek, de alkotmányos államban szeret élni. Majtényi szerint a negyedik köztársaságot a rendszerváltást követő húsz év alkotmányosságát alapul véve, de annak az időszaknak a züllöttsége nélkül kellene létrehozni. Az elvesztett szabadságunkat mindenképp vissza kell szerezni - hangsúlyozza a Magyar Nemzetnek adott interjúban a több ellenzéki párt államfőjelöltje.  

Honosítási papírok - Lép a csalások ügyében a nemzetbiztonsági bizottság

Publikálás dátuma
2017.02.22. 08:39
Népszava fotó
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága vizsgálja majd meg a magyar honosítási papírokkal, illetve beutazási beutazási okmányokkal kapcsolatos, tömeges csalásokat - adta hírül Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke.

Szinte nem telik el hét anélkül, hogy ne derülne fény újabb és újabb magyar útlevelekkel és vízumokkal elkövetett tömeges visszaélésre. A moszkvai vízumgyár körüli botrány után most a honosítási papírokkal való visszaélést leplezte le a sajtó - indokolta a lépést a szocialista politikus.

A napokban adott hírt arról az Index, hogy Ukrajnában a kinti és a hazai hatóságok orra előtt több ezer ukrán bűnöző, kétes alak kaphatott magyar honosítási papírokat, kihasználva azt a kiskaput, hogy ehhez az eljáráshoz nincs szükség fényképes okmányra. A bűnözők 1-9 millió forintnak megfelelő összegért megvásárolták egy-egy kárpátaljai magyar "nevét", így olyan útlevélhez jutottak, amilyennel akadály nélkül beléphettek - és ott azóta is szabadon jöhetnek-mehetnek - az Európai Unió területére.

Az ügyben kedden Harangozó Tamás szintén MSZP-s képviselő is sajtótájékoztatót tartott.

Molnár Zsolt szerint súlyos nemzetbiztonsági kérdéseket vet fel, hogy akárcsak a moszkvai vízum-shopping esetében a csalásokat ezúttal is a magyar hatóságok szeme láttára, rosszabb esetben közreműködésükkel követték el. Ezért a Nemzetbiztonsági bizottság soron következő ülésének napirendjére veszi az újabb botrányos ügy megvitatását. Alapos és teljes körű áttekintés szükséges arról, miként fordulhatnak elő tömeges visszaélések a magyar okmányokkal, és milyen intézkedések szükségesek azok megelőzése érdekében - fogalmaz Molnár Zsolt közleménye.

"Ez itt az én hazám..." - A szír vendég

Publikálás dátuma
2017.02.22. 07:24
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárkát magyarországi látogatása alkalmából előbb Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, majd Orbán Viktor kormányfő is fogadta. Ez utóbbi tárgyaláson hazánk segítséget ígért a közel-keleti keresztények szülőföldön való megmaradásához, illetve a felszabadított területekre történő visszatérésükhöz. A fényképek tanúsága szerint felettébb barátságos hangvételű találkozókon a vendéglátók feltehetően nem szembesítették az egyházfőt "Tudta?" felvezetésű állításokkal.