Előfizetés

Emberi jogok - A miénk a régió egyik legkiábrándítóbb teljesítménye

Publikálás dátuma
2017.02.22. 12:31
Menekülők érkeznek Magyarországra - Fotó: Jeff Mitchell/Getty Images
Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet éves jelentésében a korábbiaknál több szó esik Magyarországról, az európai régió egyik legkiábrándítóbb emberi jogi teljesítményét nyújtja az ország - mondták a szervezet szakértői a jelentés bemutatóján, szerdán Budapesten.

Iván Júlia, az AI Magyarország igazgatója kiemelte: a Magyarországról szóló rész legsúlyosabb megállapításai a menekültekkel és a menedékkérőkkel kapcsolatosak. Magyarország évek óta mindent megtesz azért, hogy a háborúk és üldözés elől menekülők semmilyen védelmet ne kapjanak, sőt, az egész rendszer arra lett kitalálva, hogy távol tartsák a védelemre szoruló embereket - hangsúlyozta az igazgató. 

A jelentésben kiemeli a kormány fellépését a civil szervezetekkel szemben, a sajtó- és szólásszabadság helyzetét, a romák hátrányos megkülönböztetését, valamint a menekültek és migránsok emberi jogainak megsértését. A dokumentum többször hivatkozik Ahmed H. Cipruson élő szíriai állampolgár esetére, akit 2016 novemberében terrorcselekmény vádjával első fokon bűnösnek talált a szegedi törvényszék, és tíz év fegyházra ítélt. Az ellene folyó eljárás a terrorcselekmény tényállásának téves alkalmazásáról és a magyar kormány azon törekvéséről árulkodik, hogy összemossa a terroristákat és a menedékkérőket - szögezi le az Amnesty International jelentése. 

A Magyarországgal foglalkozó országjelentésben kifejtik: az alaptörvény módosítása elenyészően kevés demokratikus kontroll mellett bevezette a terrorveszélyhelyzet homályosan és tágan meghatározott intézményét. Ami a lényeg: Magyarország továbbra is súlyosan korlátozta a menekültek és a menedékkérők bejutását az országba, több ezer ember ellen indítottak büntetőeljárást a déli határon felhúzott határzáron keresztüli illegális határátlépés miatt. A magyar  kormány több mint hatmilliárd forintot költött kommunikációs kampányokra, amelyekben bűnözőknek és a közbiztonságra veszélyes elemeknek ábrázolták a menekülteket és migránsokat. Felidézik a tavaly őszi kvótareferendumot is.

A civil szervezeteket illetően azt írták: a kormány néhány képviselője tovább folytatta a civil szervezetek fenyegetését, aminek káros következményei vannak a magyar civil szférára. A szólásszabadsággal kapcsolatban elsősorban a Népszabadság kiadásának felfüggesztését emelték ki.

De a jelentés - mondhatni természetesen, és ahogy évről évre, ezúttal is - kitér a romák hátrányos megkülönböztetésére, kiemelten viszgálva a miskolci, úgynevezett számozott utcák néven ismert városrész lakóinak ügyét és a cigány gyerekek hátrányos iskolai megkülönböztetését, az újraéledő szegregációt. 

A Fidesz reagált - és lepődjünk meg - ellenérvek helyett egy kis sorosozással, brüsszelezéssel:

A migránspárti szervezet támadása borítékolható volt. Hidvéghi Balázsnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának közleménye szerint az Amnesty International "egyike azoknak a migránspárti ügynökszervezeteknek, amelyek Soros György pénzéből működnek és a migránspárti erőket szolgálják", nem először támadva a magyar bevándorláspolitikát. Az AI támadása "most is borítékolható volt, miután a magyar parlament napirendre vette a jogi határzár további megerősítését." A migránsok őrizetbe vételéről szóló törvényjavaslatot "akkor is támogatni fogjuk, ha szembe kell néznünk külföldi pénzekkel kitömött nemzetközi szervezetek felerősödő aktivitásával, amelyek a mostanihoz hasonló jelentésekkel akarják befolyásolni a magyar bevándorláspolitikát".

Fővárosi Közgyűlés - "A fideszes elit négyet ellopna az öt karikából" - Fotók

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.02.22. 12:07
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Az MSZP szerint a fideszes elit négyet ellopna az olimpia öt karikájából, a referendumot pedig  már áprilisban, vagy májusban meg kellene tartani. A Párbeszéd is úgy véli, a közgyűlésnek azonnal ki kell írnia a népszavazást a budapesti olimpiai pályázatról. Az LMP szerint a fővárosnak nincs is más lehetősége, mint kiírni a népszavazást, ugyanígy vélekedik a Jobbik, mondván: a kormány eljátszotta a rendezés lehetőségét. A DK szerint egészségügyre, oktatásra kell költeni a pályázat költségkeretét.  A Fővárosi Közgyűlés végül határozatban kérte fel a főpolgármestert: tárgyaljon a MOB-bal és a kormánnyal: van-e értelme fenntartani a budapesti pályázatot a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére.  A fő képre kattintva galéria nyílik! FOTÓK: Vajda József

Olimpiai szomorújáték a Közgyűlésben

Tarlós István Orbánnal és a MOB-bal átnézi, hogy van-e még értelme az olimpiai pályázatnak - határozott a Fővárosi Közgyűlés. A határozathozatal előtt elszabadultak az érzelmek, Borkai Zsolt MOB elnök férfiasan visszafogott szavai után volt akinek a meztelencsigák jutottak eszébe az ellenzékről, a csepeli polgármester szerint a Momentum mögött felsejlik Lendvai Ildikó árnya.

Minden maradt a régiben: a Fidesznek nem sikerült rávenni Tarlóst, hogy vállalja magára az olimpiai pályázat lefújását. A Fővárosi Közgyűlés így határozatában csak felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy az kezdjen tárgyalásokat a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) és a kormánnyal annak érdekében, hogy a "megszűnt nemzeti egységre" való tekintettel van-e még értelme a budapesti nyári és paralimpiai pályázatot fenntartani?

Metrókorrupciót vizsgáló munkacsoport

Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséhez kapcsolódóan korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. Feladata annak kiderítése, hogy kik szerepelnek a metródossziéban, továbbá kik a felelősök és hová kerülhettek az eltűnt pénzek. Az öttagú testület elnökének Borbély Lénárd csepeli polgármestert választották, ő elnökölt az Alstom-bizottságban is. A jelentést május 31-ig kell elkészíteni majd a testületnek.

A Kocsis Máté tanácsnok által jegyzett határozati javaslat meglehetősen szelektíven értelmezte az eltelt hetek eseményeit. A Momentum Mozgalomról egy szó sem esik, szerintük a "baloldaliak és a liberálisok" méltatlan támadása bomlasztotta szét az olimpia mögötti, 2015-ben még teljes "nemzeti egységet és konszenzust".

Az előterjesztés szövege arra utal, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2015 júniusában majdnem egyhangúan (az LMP-s Csárdi Antal ellenszavazatával) fogadta el a budapesti olimpiai pályázatot.

"Kevés olyan példát tudunk mondani a rendszerváltás utáni történelmünkből, amikor ily kevesen ily nagy kárt okoztak" - adta meg a hangütést az előterjesztés szövege a közgyűlési vitában, ahol ennek megfelelően csapongtak az érzelmek és az indulatok a Közgyűlésben. Egyetlen mondatot idéznénk:

"Önök az álmok gyilkosai"

A szavazás előtt a Fővárosi Közgyűlésen megjelent és szót kapott Borkai Zsolt MOB elnök is és Fürjes Balázs az olimpiai pályázattal kapcsolatos feladatokra kijelölt kormánybiztos.

Fürjes szerint most Horváth Csabán múlik az olimpia

"Ha azok, akik nemrég hátat fordított az olimpiának itt és most nem jelentik ki, hogy nem vállalják fel, hogy eredeti lelkesedéssel kampányolnak az olimpia mellett, akkor nincs esélyünk" - adta meg az alaphangot Fürjes Balázs kormánybiztos. Más szóval azok az ellenzéki képviselők, akik 2015 júniusában megszavazták a Fővárosi Közgyűlésben az olimpiai pályázatot, azoknak kellene most ismét kiállni a budapesti olimpia mellett.

Fürjes szerint a "Duna Aréna" átadása is arra utal, hogy az olimpia is összejött volna nekünk."A Duna Aréna összefogásról, a magyar tehetségről az adott szó betartásáról szól. Megmutattuk mire vagyunk képesek, ha összefogunk és kellett az összefogásban való kitartás."

(A kormánybiztos nem tért ki arra, hogy a Garancsi Istvánhoz kötődő Market Zrt. négyszeres költségekből építette fel az Úszópalotát.)

"Budapest lehetett volna az új Barcelona"-pendítette meg Fürjes Balázs aki szerint a NOB úgy látta, hogy Budapestnek nagyon komoly esélye lett volt az olimpiára.

(Megint csak mást mondott Thomas Bach NOB-elnök: tegnapelőtt az Associated Pressnek (AP) úgy nyilatkozott, hogy Budapest az esélytelenek között versenyzik az olimpiáért.)

Borkai Zsolt hisz még a magyar olimpiában

"Rió alatt egy volt ez a nemzet. Nem volt konzervatív, nem volt liberális. Nem volt férfi és nő" - érzékeltette Borkai, hogy milyen nemzetegyesítő ereje van a sportnak. "Igen, érzelmek nélkül nem tudok az olimpiáról beszélni" - vallotta be Borkai és később is ezen a hőfokon folytatta. "Ugye egyetértenek-e abban, hogy a sport népeket befolyásol? Népeket egyesít? Háborús időben békét hoz?"

Borkai szerint Magyarország egy helyen mindenképpen győzni tud a világgal szemben: a medencében. "Miért csak azzal jön a média, hogy Athén belerokkant az olimpiába?"- tette fel a kérdést Borkay sajnos, nem folytatta a sikeres és nyereséges olimpiáról szóló ellenpéldával.

"Önök nem is tudják, hogy mi vidék mennyire hozzájárulhatnánk az olimpiához! Borkai Zsolt hitet tett amellett, hogy a MOB később is lobbizni fog a magyar olimpia mellett.

A kormány már nem lát esélyt?
A kormányülésről az atv.hu-hoz kiszivárgott hírek szerint a miniszterek és Orbán Viktor már nem lát igazán esélyt a nemzeti konszenzus visszaállítására az olimpia ügyében. A portál munkatársát kormányzati források azonban arról tájékoztatták: a kormány részéről a pályázat visszavonásának felvetésével megvárják a ma esti "hármas találkozót", a miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt MOB-elnök megbeszélését.
Cáfolták, hogy Orbán Viktor hezitált volna, az atv.hu forrásai szerint a Momentum Mozgalom olimpia ellenes aláírásgyűjtésének a megkezdése óta "készültek forgatókönyvek", minden verzióra. A miniszterelnöknek kettős célja volt, ameddig lehetséges, kommunikációs szinten "eltolni" a kormánytól minél távolabbra az olimpiával kapcsolatos rükvercet - a fővárosra tolni a visszalépés felelősségét, egyszersmind azt láttatni: Orbán Viktor és a kormány nem fél a népakarat megnyilvánulásától.

Horváth: mi elvben mondtunk csak igent

"Elvben támogattuk az olimpiát" - magyarázta a fővárosi MSZP-s képviselő Horváth Csaba, hogy a fővárosi MSZP frakció 2015-ben miért mondott igent az olimpiára.

Ám "joggal merült fel, hogy a házi beszállítók - a trafikmutyi, a Paksi beruházás - országában kik és hogyan garantálják, hogy ebbőé az olimpiából nem egy korrupciós aranybányát csináljanak?

Horváth szerint mivel pár hónappal később már látszott, hogy nincs párbeszéd a pestiek és a kormány között, így a fővárosi MSZP 2015-ben javasolta, hogy legyen népszavazás a kérdésben. Ám ezt a kormánytöbbség elutasította.

Csárdi: Tetszettek volna előbb vitatkozni!

A 2015-ben az olimpiát egyedül elutasító LMP-s képviselő jó érzékkel vetődött a Fürjes által feldobott magas labdára.

"Önök megmutatták, hogy a vizes vébénél már most négyszeresek a költségek az eredeti tervhez képest és még hol van a nyár?

"Az önök politikai közössége nem volt kíváncsi a budapestiek véleményére. Ennek az lett az eredménye, hogy negyedmillió fővárosi írta alá, hogy legyen vita az olimpiáról. Önök közül előtte egyikük sem mert vitatkozni- mutatott rá Csárdi arra, hogy sem előtte, sem most, a Momentum aláírásgyűjtés során sem Borkai sem más nem állt ki vitázni az olimpiáról.

Kocsis Máté: mindenki áruló

A keményebb hangvétel az előterjesztést jelző Kocsis Mátéval jött, aki Horváth Csabát pecézte ki magának. Szerinte a szocialista politikus "ismeretlen körülmények között létrejött luxuskörülmények között él." Ön már 2015-ben is demagóg módon fröcsögött - mondta Kocsis, hozzátéve, hogy Horváth "a demokrácia gúnyája mögé bújva" hamiskodik. Kocsis két személyeskedés között megemlítette, hogy Horváth Csaba nem teszi lehetővé az érdemi párbeszédet. Kocsis szerint emellett az olimpia ellenessé lett ellenzék idegen érdekeket képvisel, az újságírók közötti is akadnak politikai aktivisták. Kocsis Máté még folytatta volna, ám sajnos lejárt az ideje.

Ughy Attila: Horváth Csaba és Kocsis Máté egy óriásplakáton

A nap talán legbizarrabb felvetése Ughy Attilától eredt: szerinte csak akkor van értelme a népszavazásnak, ha az MSZP-s Horváth Csaba, Wintermantel Zsolt és Kocsis Máté egy, közös óriásplakáton tenne hitet az olimpia mellett.

Karácsony: nem mi változtunk, önök lettek még korruptabbak

Önök itt engem politikai haszonszerzéssel vádonak - mondta a 2015-ben az olimpiát a Fővárosi Közgyűlésben szintén megszavazó Karácsony Gergely - holott az lett volna a politikai haszonszerzés ha nem szavazok akkor az olimpiára. "Még saját pártjaim is leárulóztak engem akkor ezért." Ami azóta változott: az olimpiai pályázat megítélése. "Az utóbbi években nem volt olyan hír az olimpia kapcsán sem, ami nem valami irdatlan lopásról vagy átláthatatlanságról szólt volna."

A fideszes Karsay Ferenc testnevelőként tárgyilagosan indította a hozzászólását, de végül sikerült oda kilyukadnia, hogy neki bizony az ellenzékről a nagymamája hátsó kertjét ellepő és mindent felzabáló meztelencsigák jutottak eszébe. Borbély Lénárd ellenben megjegyezte, hogy tudomása szerint a "Momentum Mozgalomnak egy XIII. kerületi könyvtárban Lendvai Ildikó tartott "eligazítást"

Tarlós zárszava: a ma egy-két százalékos kis pártok meg fogják bánni, hogy besegítettek a Momentumnak

"Valóban, korábban mondtam, hogy nincs értelme a népszavazásnak az olimpiáról -mondta Tarlós - a népnek ugyanis ma sincs információja az olimpiáról." "És valóban nem erőltettem az olimpiát. Ha az olimpia csak Budapest ügye lenne, akkor Debrecen és Szeged miért kapaszkodott az olimpiáért? - szúrt oda Tarlós Kósának.

"Szeretném leszögezni: nem a Momentummal van probléma. A Momentum Mozgalom képzett fiatalemberekből áll, akik hosszabb időt külföldön is eltöltöttek. Sokan megkérdezik: a Momentum kezdeményezését miért nem kaszálta el a Fidesz? Talán azért mert ők értelmes kérdést tudtak feltenni!"

"Erős a gyanúm,hogy néhány év múlva a most egy-két százalékos ellenzéki pártok erősen bánni fogják, hogy segítették a Momentumot az aláírással." - tette hozzá Tarlós.

A büdzsé
A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a fővárosi önkormányzat idei összevont költségvetését. A rendelet az önkormányzat költségvetési bevételét 256 milliárd 290 millió 892 ezer forintban, kiadásait 381 milliárd 457 millió 690 ezer forintban állapítja meg.  Az így keletkező 125 milliárd 166 millió 798 ezer forintos hiányt az előző év költségvetési maradványának - 17 milliárd 786 millió 763 ezer forintos - igénybevételével, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 56 milliárd 495 millió 782 ezer forintból, valamint a lekötött bankbetétek megszüntetéséből - 50 milliárd 884 millió 253 ezer forint - finanszírozzák.  A testület 19 igen, 10 nem szavazat ellenében és 2 tartózkodás mellett fogadta el a költségvetést.
Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője szerint a főváros idei költségvetési javaslata a városvezetés alkalmatlanságáról árulkodik. A kormány 2010 óta összesen már mintegy 170 milliárd forintot vont el a fővárosi költségvetéséből - mondta, hozzátéve: követelik, hogy a városvezetés biztosítsa a közszolgáltatásban dolgozók bérfejlesztését.
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, Zugló polgármestere eszerint a főváros idei költségvetési javaslatából kiderül, Budapest már nem tud működni a kormány támogatása nélkül. A kormány ezt pedig arra használja fel, hogy dróton rángassa a budapesti városvezetést. 
A Demokratikus Koalíció képviselője, Gy. Németh Erzsébet arra hívta fel a figyelmet, hogy a fővárosi közszolgáltató cégek nagy bajban vannak, a Rácz-fürdő értékesítéséről szóló napirenden lévő javaslat pedig a hűtlen kezelést súrolja. (MTI)


Orbán: a népszavazás ténye már önmagában győzelem

Publikálás dátuma
2017.02.22. 11:00

A népszavazás az erőszakmentes népi mozgalmak legfejlettebb formája

Kijelentette, csak az embereken múlik, hogy az első siker lendületével meddig juthatunk, az első lépés hosszát az határozza meg, hogy mennyien mennek el és hogyan fognak szavazni a referendumon

Népszava 2008. február 14.