Meghátráltak - Visszavonják az olimpiai pályázatot!

Publikálás dátuma
2017.02.22. 20:40
Fotó: Molnár Ádám
Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól - értesült a köztévé. "Tekintettel arra, hogy a 2008-tól 2017-ig tartó egység megbomlott, teljesen esélytelenné vált Budapest arra, hogy eredménnyel pályázzon két ilyen jelentős vetélytárssal szemben az olimpia megrendezésére. Nem maradt más hátra, hogy a kormánnyal egységben visszavonjuk a pályázatot" - mondta a Népszavának Tarlós István, miután Orbán Viktorral és Borkai Zsolttal közösen, zárt ajtók mögött eldöntötték: nem engednek utat a Momentum Mozgalom népszavazásának, s inkább lefújják a 2024-es olimpiarendezésre szóló, budapesti pályázatot.

A miniszterelnök, a főpolgármester és a MOB vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot.

Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól. 

A távirati iroda ezután még tovább sulykolta a kormányzat döntését: 

Tarlós István: A 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek a városvezetés a kormánnyal egyetértésben.

Kósa Lajos: A budapesti olimpiai pályázat visszavonását tanácsolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) és Budapestnek a kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció.

Miniszterelnöki Kabinetiroda: A kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására.

Az elfogadott kormányhatározat megállapítja: "Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében. Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli" - áll a kormány szerdai ülésén elfogadott szövegben.

A határozatban leszögezik: "sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn. Ez Párizs és Los Angeles esetében ma is igaz. Mivel Budapesten a szükséges egység felbomlott, így Budapest olimpia rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság a rendezésre irányuló pályázatot nem tartja fenn. Ezért Magyarország Kormánya javaslatot tesz arra, hogy Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Olimpiai Bizottság vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paraolimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát" - olvasható a kormányhatározatban.

A Kétfarkú Kutya Párt kedvét nem szegi holmi kormányközeli értesülés, miszerint az Orbán-kabinet visszavonná a 2024-es olimpiai játékok megrendezésére vonatkozó pályázatát. Legalábbis erre utal Kovács Gergely lapunknak adott, kifejezetten jövőbe mutató nyilatkozata. 
A viccpárt elnöke megkeresésünkre abbéli vágyát fejezte ki, akkor "rendezzük meg helyette a 2026-os téli olimpiát!" Az ambiciózus "politikus" a részleteket egyelőre homályban hagyta. De biztos lehetünk benne, hogy hamarosan erre is kész tervekkel rukkolnak elő. Sőt, "ha már lúd, legyen kövér"-alapon felvethetnénk, hogy a magyar téli olimpiát lehetőség szerint nyáron rendezzük meg (ha lehet, Felcsúton). - Marnitz István
Momentum: Nem azt mondták Viktor!
Gyorsinterjú Soproni Tamással a mozgalom alelnökével:

- Hogyan értékelik, hogy a kormány visszavonta az olimpiai pályázatot? 

- Hogy egy klasszikust idézzek: nem azt mondták Viktor! De egyébként pedig nevetséges az, hogy nemzetinek hazudják magukat, közben semmibe vették 266 ezer választópolgárnak akaratát és gyáván elfutottak. Azért futottak el, mert félnek egy új társadalmi erőtől és félnek a társadalom akaratától. Mindig olyan nagyon nagyra vannak a nagy férfiasságukkal, és amikor esetleg lenne egy vita, ahol kapnának egy pofont a végén, akkor kiderül, hogy nem olyan nagy legények. Állni is kéne néha.

- Most hogy okafogyottá válik a népszavazás, mivel mennek tovább? 

Országjárásra indulunk immáron nemcsak az olimpiáról, hanem az egészségügyről, az oktatásról, lakhatásról. Körbejárjuk Magyarországot. Mindenütt a helyiekkel beszélünk. Ellátogatunk a megyeszékhelyekre és olyan társadalmi erőt hozunk létre amivel így, együtt képesek leszünk leváltani az Orbán-kormányt és befejezni végre a rendszerváltást.

- Mikor indul az országjárás? 

Múlt héten szombaton már voltunk Miskolcon, legközelebb Komárom-Esztergom Megyébe megyünk. Szerte az országból ezrek kerestek minket már hasonló eseménnyel kapcsolatban, várnak minket. Minden megyébe, megyeszékhelyekre elmegyünk. 

- Mikor fogják bejegyezni önöket pártként? 

- Március ötödikén mondja ki a közgyűlés a párttá alakulást.

- Mekkora tagsággal indulnak? 

- Jelenleg 143-an vagyunk. De ezernyolcszáz aktivistánk van és már most százak jelezték, hogy belépnének a pártba is. Ezen túl pedig ezrek vannak, akik várnak minket, hogy beszélgessenek velünk, a helyi problémáikról. Ők olyan emberek, akik nem vesznek részt máskülönben politikai pártokban, de úgy érzik, hogy végre eljött az idő, hogy egy társadalmi kezdeményezés részesei legyenek és kiálljanak új, sikeresebb Magyarországért! - Batka Zoltán


Olimpiai szomorújáték a Közgyűlésben

Tarlós István Orbánnal és a MOB-bal átnézi, hogy van-e még értelme az olimpiai pályázatnak - határozott a Fővárosi Közgyűlés még szerda délután. A határozathozatal előtt elszabadultak az érzelmek, Borkai Zsolt MOB elnök férfiasan visszafogott szavai után volt akinek a meztelencsigák jutottak eszébe az ellenzékről, a csepeli polgármester szerint a Momentum mögött felsejlik Lendvai Ildikó árnya.

Minden maradt a régiben: a Fidesznek nem sikerült rávenni Tarlóst, hogy vállalja magára az olimpiai pályázat lefújását. A Fővárosi Közgyűlés így határozatában csak felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy az kezdjen tárgyalásokat a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) és a kormánnyal annak érdekében, hogy a "megszűnt nemzeti egységre" való tekintettel van-e még értelme a budapesti nyári és paralimpiai pályázatot fenntartani?

A Kocsis Máté tanácsnok által jegyzett határozati javaslat meglehetősen szelektíven értelmezte az eltelt hetek eseményeit. A Momentum Mozgalomról egy szó sem esik, szerintük a "baloldaliak és a liberálisok" méltatlan támadása bomlasztotta szét az olimpia mögötti, 2015-ben még teljes "nemzeti egységet és konszenzust".

Az előterjesztés szövege arra utal, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2015 júniusában majdnem egyhangúan (az LMP-s Csárdi Antal ellenszavazatával) fogadta el a budapesti olimpiai pályázatot.

"Kevés olyan példát tudunk mondani a rendszerváltás utáni történelmünkből, amikor ily kevesen ily nagy kárt okoztak" - adta meg a hangütést az előterjesztés szövege a közgyűlési vitában, ahol ennek megfelelően csapongtak az érzelmek és az indulatok a Közgyűlésben. Egyetlen mondatot idéznénk: "Önök az álmok gyilkosai"

Lásd még: "A fideszes elit négyet ellopna az öt karikából"

Szerző
Témák
Olimpia 2024
Frissítve: 2017.02.22. 22:17

Késői ébredés olimpia ügyben

Előbb kellett volna felébredni, nem most vitatkozni az olimpiai pályázatról. Ha lesz népszavazás és az emberek nemet mondanak a budapesti pályázatra, vállalni kell a felelősséget azoknak, akik ezt erőltették. Török Ferenc, öttusázó, kétszeres olimpiai bajnokfigyelmeztetett erre szerda este a Gödör Klubban, ahol a Városért Egyesület meghívására végre közös asztalhoz ültek a 2024-es olimpia támogatói és azok, akik szerint még nincs itt az ideje annak, hogy Magyarország a játékok megrendezésére pályázzon.

Nemzeti ügy vagy sem az olimpia, valóban fellendíti-e majd a gazdaságot, hogyan jutottunk el odáig, hogy a Fidesz, illetve a kormány már felelősöket keres az esetleges sikertelenség miatt. Hazaárulók vagy sem, akik aláírták a Momentum Mozgalom íveit? – tette fel a kérdéseket Horváth Csaba, az MSZP várospolitikusa, az egyesület elnöke, aki ezúttal a kerekasztal-beszélgetés moderátori szerepét vállalta. Politikusi szerepéből azért nem kiesve bejelentette, a közösségi oldalukon indított szavazáson az 58 százalék mondott nemet a 2024-es budapesti olimpiára.

A vitában mindenki hozta a formáját. Orosz Anna, a Momentum vezetőségi tagja ugyan elismerte, hogy az olimpia a nemzeti büszkeség fokozásának fontos eszköze, ám számukra fontos, hogy ez a büszkeség felszabadult és ne anakronisztikus legyen. Megismételte, féltik Magyarországot attól, hogy 2024-ben olimpiát rendezzen, előbb élhetőbb országot kellene teremteni és megszabadulni a korrupciótól.

Török Ferenc a népszavazás mellett érvelt, hiszen az emberek a bőrükön érzik, ha emiatt kevesebb jut más területekre és a Magyar Olimpiai Bizottságot tette felelőssé a jelenlegi helyzetért. A MOB feladat lett volna ugyani vizsgálni, képes-e 2024-ben Budapest olimpiát rendezni.

Miután a korrupció rendre felmerült a beszélgetésben, Mizsér Attila, a budapesti pályázat sportigazgatója azt igyekezett az érezhetően szkeptikus közönséggel elhitetni, hogy ez ellen az olimpia leghatásosabb eszköz. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is küzd a korrupció ellen – érvelt. Állította, esélyes a magyar pályázat, még semmi sincs veszve. Legyen népszavazás, a vitában legalább mindenki megismeri milyen nagyszerű a pályázatunk és felébred a nemzeti büszkeség.

Az olimpia majd kórházak építésére is lehetőséget teremt. Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai Mozgalom elnöke is a rendezés mellett érvelt. Közgazdászként állította, nem lesz veszteséges a rendezvény, azt azért elismerte, hogy ehhez nagyon sok minden kell. Például, hogy a következő két kormány megfelelő gazdaságpolitikát folytasson.

Szerző
Témák
Olimpia 2024

Mészáros Lőrinc csapolja a Hír TV-t

Publikálás dátuma
2017.02.22. 19:54
Fotó: Népszava
Felmondott a Hír Tv Riasztás című műsorának teljes stábja, amely a Mészáros Lőrinchez került Echo Tv-nél folytatja pályafutását - mondta a Magyar Időknek Kisléghi-Nagy Rudolf műsorvezető. Folytatódik tehát a tendencia, a felcsúti polgármester tévéje magasabb bérekkel, jobb pozíciókkal csábítja magához a munkatársakat Simicska Lajostól.

Lapunk Hír Tv-közeli forrásai korábban azt mondták: nincs szó "második G-napról", az Echo azért vadássza ilyen hevesen a szakembereket, mert a márciusi megújuláshoz teljesen összeállítanák a gárdát. Mészáros decemberben vette meg a tévét Széles Gábortól, a milliárdos polgármester állítólag több mint egymilliárd forintot fordít a tévé felvirágoztatására.

Szerző