Késői ébredés olimpia ügyben

Előbb kellett volna felébredni, nem most vitatkozni az olimpiai pályázatról. Ha lesz népszavazás és az emberek nemet mondanak a budapesti pályázatra, vállalni kell a felelősséget azoknak, akik ezt erőltették. Török Ferenc, öttusázó, kétszeres olimpiai bajnokfigyelmeztetett erre szerda este a Gödör Klubban, ahol a Városért Egyesület meghívására végre közös asztalhoz ültek a 2024-es olimpia támogatói és azok, akik szerint még nincs itt az ideje annak, hogy Magyarország a játékok megrendezésére pályázzon.

Nemzeti ügy vagy sem az olimpia, valóban fellendíti-e majd a gazdaságot, hogyan jutottunk el odáig, hogy a Fidesz, illetve a kormány már felelősöket keres az esetleges sikertelenség miatt. Hazaárulók vagy sem, akik aláírták a Momentum Mozgalom íveit? – tette fel a kérdéseket Horváth Csaba, az MSZP várospolitikusa, az egyesület elnöke, aki ezúttal a kerekasztal-beszélgetés moderátori szerepét vállalta. Politikusi szerepéből azért nem kiesve bejelentette, a közösségi oldalukon indított szavazáson az 58 százalék mondott nemet a 2024-es budapesti olimpiára.

A vitában mindenki hozta a formáját. Orosz Anna, a Momentum vezetőségi tagja ugyan elismerte, hogy az olimpia a nemzeti büszkeség fokozásának fontos eszköze, ám számukra fontos, hogy ez a büszkeség felszabadult és ne anakronisztikus legyen. Megismételte, féltik Magyarországot attól, hogy 2024-ben olimpiát rendezzen, előbb élhetőbb országot kellene teremteni és megszabadulni a korrupciótól.

Török Ferenc a népszavazás mellett érvelt, hiszen az emberek a bőrükön érzik, ha emiatt kevesebb jut más területekre és a Magyar Olimpiai Bizottságot tette felelőssé a jelenlegi helyzetért. A MOB feladat lett volna ugyani vizsgálni, képes-e 2024-ben Budapest olimpiát rendezni.

Miután a korrupció rendre felmerült a beszélgetésben, Mizsér Attila, a budapesti pályázat sportigazgatója azt igyekezett az érezhetően szkeptikus közönséggel elhitetni, hogy ez ellen az olimpia leghatásosabb eszköz. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is küzd a korrupció ellen – érvelt. Állította, esélyes a magyar pályázat, még semmi sincs veszve. Legyen népszavazás, a vitában legalább mindenki megismeri milyen nagyszerű a pályázatunk és felébred a nemzeti büszkeség.

Az olimpia majd kórházak építésére is lehetőséget teremt. Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Olimpiai Mozgalom elnöke is a rendezés mellett érvelt. Közgazdászként állította, nem lesz veszteséges a rendezvény, azt azért elismerte, hogy ehhez nagyon sok minden kell. Például, hogy a következő két kormány megfelelő gazdaságpolitikát folytasson.

Szerző
Témák
Olimpia 2024

Mészáros Lőrinc csapolja a Hír TV-t

Publikálás dátuma
2017.02.22. 19:54
Fotó: Népszava
Felmondott a Hír Tv Riasztás című műsorának teljes stábja, amely a Mészáros Lőrinchez került Echo Tv-nél folytatja pályafutását - mondta a Magyar Időknek Kisléghi-Nagy Rudolf műsorvezető. Folytatódik tehát a tendencia, a felcsúti polgármester tévéje magasabb bérekkel, jobb pozíciókkal csábítja magához a munkatársakat Simicska Lajostól.

Lapunk Hír Tv-közeli forrásai korábban azt mondták: nincs szó "második G-napról", az Echo azért vadássza ilyen hevesen a szakembereket, mert a márciusi megújuláshoz teljesen összeállítanák a gárdát. Mészáros decemberben vette meg a tévét Széles Gábortól, a milliárdos polgármester állítólag több mint egymilliárd forintot fordít a tévé felvirágoztatására.

Szerző

Százmilliók Izsák polgármesterének

Több mint 190 millió forintnyi támogatáshoz jutott tavaly Izsák fideszes polgármestere, közeli családtagjai és a hozzá köthető cégek. Mondok Józsefék egy évvel korábban 133,4 millió forintnyi EU-s és hazai támogatást vett fel különböző pályázatokon - számolta össze a 444.

A portál szerint a pénzek nagy része mezőgazdasági támogatás, a Mondok-családnak ugyanis komoly földbirtokai vannak Karád környékén. A polgármester akkor került a köztudatba, amikor kiderült: egyik cége 2014-ben 35 millió forintot nyert egy vadászház építésére, amely 2015-ben készen is lett, Mondok pedig beköltözött az ingatlanba. A Magyar Államkincstár rendkívüli vizsgálatot indított az ügyben. Később az Index írt arról, hogy a Mondok-család a Somogy megyei Karádon is épített egy panziót pályázati pénzből, de még a helyiek sem igen tudnak a szálláshelyről.

Szerző