Fánkvásár a Várkertben

Jelmezversennyel, jótékonysági fánkvásárral, és utcabállal is várja az érdeklődőket farsangi programján vasárnap a Várkert Bazár. 

A legjobb fánkrecepteket Buday Péter mesterszakács osztja meg a közönséggel, aki többféle változatot is készít a szabadtéri látványsütésen, többek között túrósat, sósat és tradicionális, farsangi szalagos fánkot is. Ezenkívül lesz jótékonysági fánkvásár, amelynek teljes bevételét a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

A programok sora a Csurgó zenekar Farsangnapi kutyabál című koncertjével veszi kezdetét, az ezt követő maszkabálon pedig a Netz Táncprodukció vezényli a jelmezversenyt. A legjobb, legötletesebb jelmezeket családi nyereménycsomaggal jutalmazzák.

Délután fellép a Mystery Gang, majd jön a LanGaLéta gólyalábas parádé, este a Jerry Lee's Rock & Roll Service varázsol utcabáli hangulatot a Várkert Bazár elé, a télbúcsúztatót pedig tűzzsonglőrök látványos produkciója zárja.

A rendezvényteremben délután a gyerekeket ügyességi játékok és körhinta várja, a felnőttek pedig a Busójárás Mohácson 2016-ban című filmet tekinthetik meg.

Szerző

Jótékonysági koncert a gyermekintenzív javára

Évente több száz súlyosan beteg gyermek gyógyulását segítheti az a betegőrző monitorrendszer, melyet a főként orvostanhallgatókból álló Medikus Zenekar március 19-i, zeneakadémiai jótékonysági koncertjének bevételéből vásárolnak a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Intenzív Terápiás Osztályára.

Az orvostanhallgatókból, profi zenészekből és főiskolásokból álló Medikus Zenekar Schöck Atala operaénekesnővel lép fel. Brahms, Mahler és Dvořak műveket adnak elő a Zeneakadémián, március 19-én. A koncert teljes bevételét a Semmelweis Egyetem Intenzív Terápiás Osztálya kapja. Az osztály legkisebb betegei az újszülöttek, a legidősebbek a 18 évesek, ahol főként súlyos vese- és májelégtelenségben, sokszervi károsodásban illetve anyagcsere betegségben szenvedő gyerekek műtét utáni gondozása történik.

A súlyosan beteg gyerekek gyógyulását segítő betegőrző monitorrendszer folyamatosan, a nap minden percében aktuális adatokat közöl és tárol a betegek szívműködésről, a légzésszámról, a vérnyomásról és az agyi funkciókról. Lehetővé teszi továbbá az adatok elmentését, összehasonlítását is. Emellett a központi monitor segítségével egyidejűleg valamennyi, az osztályon kezelt gyermek állapotát figyelemmel kísérheti az ügyeletben lévő orvos és szakápoló.

A Dubóczky Gergely karmester által vezetett Medikus Zenekar 2008-ban alakult, a tagok többsége a Semmelweis Egyetemen tanul, de más egyetemek hallgatói is zenélnek a javarészt szimfonikus felállásban működő együttesben, amelynek a mostani lesz az első jótékonysági fellépése. A hagyományteremtő céllal létrejött hangversenyen minden alkalommal egy-egy elismert szólistával lép fel a zenekar.

Szerző

Felelősségvállalás női szemmel - Támogatás és tisztesség

Publikálás dátuma
2017.02.24. 06:17

A CSR fontos értékrendet képvisel a magyar nők számára, de a fogalom pontos jelentése sokak számára még ismeretlen. Az AVON és az NRC piackutató friss jelentése szerint a 18-59 év közötti magyar nők számára a CSR alatt három alaptevékenységet értenek: a jótékonykodást, egyfajta vállalati garanciát a tisztességes üzletvitelre és az értékesített termékek minőségére, illetve mecénási tevékenységet.

Az első nagyon fontos kérdés, hogy mit is jelent a magyar nők számára maga a fogalom. A CSR alatt jelenleg három alaptevékenységet értenek a megkérdezettek: az egyik a jótékonykodás, amely a nélkülözők segítését jelenti számukra. Mások egyfajta vállalati garanciaként értelmezik a CSR-t, ami elsősorban a tisztességes üzletvitelre, az eladott termékek megfelelő minőségére terjed ki. Harmadsorban pedig mecénási tevékenységet gondolnak a fogalom mögött, amely során a vállalatok sportolókat támogatnak vagy éppen kulturális, esetleg egészségügyi fejlesztésekhez nyújtanak segítséget.

A kutatás eredményei azt is megmutatták, hogy a magyar nők érzékelik, hogy a CSR elnevezés mögött fontos és pozitív tartalom áll. A megkérdezettek harmada kifejezetten érzékeny a vállalati felelősségvállalási programok iránt. Mindössze ötödük minősül a CSR elől teljesen elzárkózónak, a megkérdezettek csaknem fele pedig „korlátozottan érzékeny”-nek. Ez mindenképp bizakodásra adhat okot, ugyanakkor az is látszik, hogy az elköteleződés inkább csak elvi szinten jelenik meg.

A munkahelyválasztás esetében a cég CSR tevékenysége, mint döntési szempont még nem meghatározó: a felsorolt hat paraméterből (fizetés, rugalmasság, munkahely megközelíthetősége, munkahelyi légkör, karrier és CSR) a hatodik helyen végzett. A fizetés és a munkába járás ideje a legfontosabb szempontok, még azok esetében is, akik érzékenyek a CSR problémák iránt.

„Számunkra nagyon fontos megerősítést hordoz magában ez a jelenlegi kutatás. Egyrészt azt látjuk, hogy a magyar nőknek igenis fontos, hogy milyen társadalmi felelősségvállalási tevékenységet folytat egy-egy vállalat. Másrészt az is kiderült, hogy mind a mellrákellenes, mind a családon belüli erőszak ellenes küzdelmünk magas ismertséggel bír a megkérdezettek körében, ráadásul, amire legbüszkébbek vagyunk, hogy olyan jelzőkkel társították őket a megkérdezettek, mint hiteles, valós segítséget nyújtó és megbízható. Ezek olyan alapértékek, amelyekre a jövőben is építeni tudunk és elkötelezetten, hosszú távú programokat valósíthatunk meg”- mondta Végh-Kósa Anita, az AVON Magyarország kommunikációs vezetője.

Összességében elmondható, hogy a vállalatok CSR tevékenysége bár nem minden szempontból elsődleges - például munkahelyválasztás -, de a vállalatról kialakított képet, véleményt jelentősen javítja. Különösen igaz ez, ha olyan program kapcsolódik a cég nevéhez, ami hiteles és valós segítséget jelent a társadalom számára. Az ilyen, a témához kapcsolódó, releváns tartalommal feltöltött, emberközeli program a vállalat hírnevét és a tudatos társadalmi felelősségvállalás jelentőségét is pozitív irányba növelheti.

Szerző