Előfizetés

Fánkvásár a Várkertben

Jelmezversennyel, jótékonysági fánkvásárral, és utcabállal is várja az érdeklődőket farsangi programján vasárnap a Várkert Bazár. 

A legjobb fánkrecepteket Buday Péter mesterszakács osztja meg a közönséggel, aki többféle változatot is készít a szabadtéri látványsütésen, többek között túrósat, sósat és tradicionális, farsangi szalagos fánkot is. Ezenkívül lesz jótékonysági fánkvásár, amelynek teljes bevételét a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

A programok sora a Csurgó zenekar Farsangnapi kutyabál című koncertjével veszi kezdetét, az ezt követő maszkabálon pedig a Netz Táncprodukció vezényli a jelmezversenyt. A legjobb, legötletesebb jelmezeket családi nyereménycsomaggal jutalmazzák.

Délután fellép a Mystery Gang, majd jön a LanGaLéta gólyalábas parádé, este a Jerry Lee's Rock & Roll Service varázsol utcabáli hangulatot a Várkert Bazár elé, a télbúcsúztatót pedig tűzzsonglőrök látványos produkciója zárja.

A rendezvényteremben délután a gyerekeket ügyességi játékok és körhinta várja, a felnőttek pedig a Busójárás Mohácson 2016-ban című filmet tekinthetik meg.

Életet keresünk a Trappist-1 rendszerben

Több olyan körülmény is van, ami miatt lehetséges, hogy egyáltalán nincs bonyolult élet a most felfedezett új bolygócsoporton. Ezt mondta az MTA Csillagászati és Földtudományi Intézetének kutatója az InfoRádiónak. Sárneczky Krisztiánt annak kapcsán kérdezték, hogy a NASA szerdán bejelentette: hét, a Földhöz hasonló bolygót találtak a Trappist-1 nevű vörös csillag körül. 

A tőlünk mintegy 40 fényévnyire lévő naprendszer azért is fontos, mert több bolygós rendszereket ugyan korábban is találtak, de ennyi Föld-méretű bolygót még nem. A Trappist-1 rendszerben hétből három bolygó van az úgynevezett lakhatósági zónában, ahol olyan a hőmérséklet, illetve általában a körülmények, hogy rajtuk kialakulhat az élet, s van esély a folyékony víz jelenlétére.

A kutató azonban figyelmeztet: a Trappist-1 csillag tömege csak 8, a sugara csak 11 százaléka a Napnak. Úgy is hívják, hogy ultrahideg törpecsillag, mindössze 2500 fokos. Sárneczky Krisztián elmondta: a csillag és a körülötte lévő bolygók felfedezése is európai tudósok csoportjának köszönhető. Három planétáról tudtak eddig is, ehhez adtak most négyet. „A rendszer megközelítése jelenleg lehetetlennek látszik, de sok lehetetlen dolgot megoldott már az emberiség. A 40 fényév biztató, mert nem 100 vagy 1000, mint amiről több korábbi hír is szólt" - mondta a kutató, aki szerint több körülmény miatt óvatosnak kell lenni.

A vörös törpecsillagoknál mindig „az a baj", hogy közel kell keringeni hozzá, különben a bolygók nem kapnak elég hőt. Keringési idejük csak néhány nap, tehát ott nagyon gyorsan múlnak az évek. Ám a törpecsillagokon is előfordulnak napkitörések, amelyek sokkal jobban veszélyeztetik a bolygókat. Ez nem szerencsés az élet kialakulása szempontjából - mondta a kutató. A rendszer ráadásul jóval fiatalabb, mint a Föld, a csillag mindössze 500 millió éves. „Mindezek miatt könnyen lehet, hogy a bonyolult élet nem is tudott kialakulni - már ha egyáltalán elkezdődött a kialakulása" - tette hozzá Sárneczky Krisztián.

Akar még éldegélni pár évig? - Napi tíz adag zöldség, gyümölcs a kulcs

Publikálás dátuma
2017.02.23. 15:25
Thinkstock illusztrációk
Napi tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása évente 7,8 millió ember idő előtti halálát előzhetné meg egy új brit tanulmány szerint, amelyet a BBC híroldala ismertetett. Az Imperial College London kutatását, amelyben a tudósok megállapították azt is, mely zöldségek és gyümölcsök csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát, az International Journal of Epidemiology című szaklap közölte.

Elemzésük alapján a zöldségek és gyümölcsök kis mennyisége is előnyösen hat az egészségre, de még jobb, ha többet fogyaszt belőlük az ember.  Egy adag alatt 80 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt értenek, ennyit nyom nagyjából egy kis banán, egy körte vagy három púpozott evőkanál spenót vagy borsó. A kalkulációkat 95 korábbi, egymástól független tanulmány eredményeire alapozták, ezekben mintegy kétmillió ember étkezési szokásait vizsgálták.

A rák alacsonyabb kockázata összefüggött a zöld és a sárga zöldségek és a káposztafélék, a szívbetegségek kisebb kockázata pedig az alma, a körte, a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek és a káposztafélék fogyasztásával.

Kalkulációik alapján ahhoz képest, ha valaki egyáltalán nem eszik zöldséget és gyümölcsöt, napi 200 gramm fogyasztásával 13 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri betegségek, 4 százalékkal a rák, 15 százalékkal a korai halál kockázata, napi 800 gramm zöldség és gyümölcs evése 28 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek, 13 százalékkal a rák, 31 százalékkal a korai halál esélyét.

Azt nem tudják, hogy ha valaki ennél is több zöldséget és gyümölcsöt illeszt az étrendjébe, számolhat-e további egészségi előnyökkel, mivel erről kevés az adat.

"Kimutatták, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mérsékli a koleszterinszintet, a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer működését, talán a bennük található tápanyagok révén: sok bennük többek között az antioxidáns, ami csökkentheti a DNS károsodását, ezzel a rákkockázatot is" - mondta Dagfinn Aune, a kutatás egyik résztvevője.

A brit közegészségügyi szolgálat vezető dietetikusa, Alison Tedstone szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi öt adag, vagyis 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása követhető irányelv számos betegség megelőzése érdekében.
Nagy-Britanniában azonban háromból csak egy ember eszik akár ennyi zöldséget és gyümölcsöt is.