Újra van erkölcsi bizonyítványa Hunvaldnak

Publikálás dátuma
2017.02.23. 13:04
Népszava fotó/Tóth Gergő
Tavaly lejárt a közügyektől való eltiltása és egy állás megszerzéséhez szüksége lett volna az erkölcsi bizonyítványra Hunvald Györgynek – tudta meg a Blikk. A hivatal viszont nem adta ki az igazolást, mert az egykori MSZP-s politikus 2014 júliusában szabadult, ami azt jelenti, hogy nem telt le a 3 éves eltiltási idő. Erzsébetváros volt polgármestere szerint ugyanakkor ilyen esetben az előzetesben töltött időt is figyelembe kell venni, vagyis már rég túl van a tiltó határidőn.

Hunvaldot 2009 februárjában, tehát még a baloldali kormányzás idején helyezték előzetesbe, mondván, hogy az erzsébetvárosi önkormányzati bérházak áron aluli értékesítésére alakult bűnszervezetben bűnsegédként vett részt, amivel majdnem egymilliárd forint kárt okozott a kerület közvagyonában. Egyéb ügyek miatt is indultak ellene eljárások, ezek közül az egyikben jogerősen másfél évre ítélték, egy másikban azonban, ami két és féléves elzárással árt volna, felmentette a harmadfokon eljáró Kúria.

Az erkölcsi bizonyítványért folytatott harcában most az segítette, hogy közben elkezdett jogot tanulni, s ezzel a háttérrel indított közigazgatási pert a hivatal ellen. A papír megszerzése után kártérítést vár, mert az ügyintézés hibája miatt közben elesett az állástól, amire pályázott volna.

Szerző

Mégis látható maradhat Lukács György szobra?

A 13. kerületi önkormányzat két bizottsága kerületi tulajdonban lévő közterületen helyezné el Lukács György filozófus szobrát.

A baloldali vezetésű önkormányzat közleményt adott ki, amelyben a szervezet művelődési és tulajdonosi jogokért felelős bizottságai javaslatot tettek több köztéri szobor elhelyezésére. Az Index figyelt fel a hírre, hogy mégis látható maradhat az egykori filozófus és kommunista politikus egész alakos emléke, miután január végén a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, eltávolítja az alkotást a Szent István parkból. A lépést a Jobbik kezdeményezte, mondván: ezzel a velünk élő kommunizmus újabb darabját sikerül kidobni.

A főváros tulajdonában lévő szobrot először meg kellene venni a kerületnek, a szeptemberi közgyűlésen először erről kell dönteni, s csak ezután következik a hely megtalálása, ahol ismét látható lenne Lukács György emléke.

Szerző

Falják az oroszok szavait a Fideszben

Először használta a "migránspárti ügynökszervezet" kifejezést a Fidesz, amikor tegnap elutasította az Amnesty International lesújtó országértékelését.

A Fidesz sajtóosztálya legutóbb február 17-én még csak bevándorláspárti szervezetként emlegette a nemzetközi jogvédő szervezetet, az Amnestyt – emlékeztet a hvg.hu, hozzátéve, hogy az ügynökszervezet kifejezést korábban orosz mintára a Jobbik próbálta meghonosítani Magyarországon. Be is nyújtottak egy javaslatot az Országgyűlésnek a civil szervezetek külföldi támogatása ellen, de a kezdeményezés elhalt. Most a Fidesz saját tervet formál, hogy milyen arányú külföldi támogatás után kellene "külföldről finanszírozott szervezetként" regisztrálni magunkat a civileknek a bíróságon. Az ötletre a Helsinki Bizottság úgy reagált, ez Oroszországban évek óta gyakorlat.

Tragikusnak festette le az Amnesty International (AI) éves jelentése az emberi jogok helyzetét Magyarországon. A tegnap megjelent tanulmány szerint a menekültkérdés kezelésével Európa legkiábrándítóbb teljesítményét produkáltuk. Az elemzés ismertetése közben hozta nyilvánosságra a Fidesz az ügynökváddal megtűzdelt közleményét az Amnesty munkájáról. Ahogyan arról már beszámoltunk, Demeter Aron, az Amnesty emberi jogi szakértője a Népszava kérdésére azonnal cáfolta, hogy komoly támogatást kaptak volna a Soros alapítványtól. Tájékoztatása szerint egy 2013-ban szervezett táborhoz nyertek ezer dollárt az alapítványnál, de azóta egyetlen fillér sem érkezett a nemzetközi szervezet budapesti irodájába a magyar származású mágnástól. Kapnak külföldről támogatást, de máshonnan.

Szerző