Előfizetés

BOM - Csak egy röpke megrendülés, és máris itt az új cél

Publikálás dátuma
2017.02.23. 14:32

Az ember evolúciós sikertörténetének lényege a gyors helyzetfelismerés, és a szintén gyors alkalmazkodás az új helyzetekhez. Ennek most ékes példáját mutatta be a Budapesti Olimpiáért Mozgalom.

A szervezet a közösségi portálon a tegnapi hírt követően egy pillanatnyi megrendülés ("gyászjelentés" - a 24.hu szúrta ki) 

után egy röpke számváltással már ki is tűzte a következő feladatot maga elé, így megnyugodhatunk, Gundel Takács Gábor sem marad munka nélkül. 

 

MSZP-s győzelmi recept és a hatalom farka

Cz. G.
Publikálás dátuma
2017.02.23. 14:27

Magyarország – Fidesz 3:0! A politikai meccs általa vélelmezett állásáról az MSZP-s Nyakó István számolt be a Nemzeti Választási Iroda előtt. Egyszerű receptet kínált a Fidesz legyőzésére: ha elég sokan vagyunk velük szemben, akkor megfutamodnak.

Vádolom az Orbán-rezsimet, hogy kopaszokkal rátámadt a magyar demokráciára és a magyar népre! – idézte fel Nyakó István sajtófőnök a kereken egy évvel ezelőtt történt „gyalázatos esetet". A választási irodánál tavaly ilyenkor verőlegény külsejű bőrfejűek akadályozták a vasárnapi boltzár elleni MSZP-s népszavazási kezdeményezés benyújtását.  (Úgy volt, hogy az évfordulós sajtótájékoztatón Lukács Zoltán szocialista képviselő is jelen lesz, de ő „elakadt" az autópályán.)

Megvan a Fidesz legyőzésének receptje – jelentette be Nyakó. A kormány visszavonult a vasárnapi boltzár, a „fideszes földrablások" és immáron az olimpia ügyében is. A sajtófőnöket idézve: „a hatalom a farkát a lába közé csapva eloldalgott".

Magyarország tehát 3:0-ra vezet a Fidesz ellen – tudtuk meg. Ismét bebizonyosodott, hogy a kormánypárt megfutamodik, ha kellően sok ember áll ki vele szemben. Nyakó szerint így lesz majd a 2018-as parlamenti választáson is.

Normális országban a kopasz verőemberek már rács mögött lennének. Az ellenkezőjével Orbán Viktor és a Fidesz azt üzeni, hogy elfogadhatónak tartja a választási irodánál (és más alkalmakkor, például a Ligetvédők vagy a népszavazási aláírásgyűjtők ellen) alkalmazott erőszakos módszereket. A Fidesz beemelte a politikába az alvilágot – állapította meg Nyakó István, bírálva az ügyészséget is.

Ez a nap a riadó napja! – konstatálta a sajtófőnök, aki a korábbi sikertelen eljárás után a pótmagánvád intézményével élve bírósághoz fordult a kopaszok miatt. A Fővárosi Törvényszéknek rövidesen dönteni kell.

Nyakó István újságírói kérdésre visszautasította az állítást, hogy az MSZP köpönyegforgató módon viselkedett volna az olimpia ügyében. A szocialista párt – mondta – másfél évvel ezelőtt is azzal a feltétellel támogatta a rendezést, hogy ki kell kérni az emberek véleményét. Úgy vélte, ilyen minősítéseket tartalmazó kérdésekkel jobb lenne inkább Tarlós István főpolgármesterhez fordulni.

Lázár: az olimpia már lezárt ügy

Publikálás dátuma
2017.02.23. 14:25
Kormányinfó MTI Fotó: Illyés Tibor
Baloldali pártok nélkül nincs nemzeti egység, anélkül pedig nem lehet olimpiát rendezni - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter, ezzel indokolva, hogy visszavonják az olimpiai pályázatot. Az ügyet a kormány ezzel lezártnak tekinti. Magyarországon nincs meg a hit és a bátorság egy olimpia rendezéséhez - véli Lázár János, aki szerint nagy ügyekben mindig ez a helyzet.

Baloldal nélkül nincs nemzeti egység

Visszavonja az olimpiai pályázatot a kormány és a Fővárosi Közgyűlés, hiszen nemzeti egység nélkül egyetlen ország sem tudott olimpiát rendezni. Baloldali pártok nélkül pedig nincs nemzeti egység - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szép eredmény, hogy eljutottunk az utolsó előtti szakaszhoz, de a korábbi nemzeti egység megtört, ezért a kormány ezt az ügyet lezártnak tekinti. Lázár János jelezte, hogy Fürjes Balázs, a budapesti olimpiai pályázat vezetője a pályázathoz kapcsolódó minden eddigi költség felhasználásáról be fog számolni. A közeljövőben áttekintik, hogy milyen beruházások kezdődtek el eddig, illetve milyenekre van szüksége a jövőben a magyar sportnak.

Mennyibe kerül az elengedett olimpia?

A Népszava kérdésére Lázár János azt válaszolta, hogy Magyarországnak semmiféle kártérítést nem kell fizetnie, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felé nincs ilyen kötelezettsége. 

Miért nem lesz népszavazás?

Újságírói kérdésre a miniszter azt mondta: Mi értelme volna annak, hogy az ország magát égesse? A kormány szerint a népet azért nem kellett volna korábban ebben az ügyben megkérdezni, mert az ő képviselőik a Fővárosi Közgyűlésben, illetve az Országgyűlésben nem vetették fel, nem tartották szükségesnek, támogatták a pályázatot. Kovács Zoltán szerint a Momentum Mozgalom kezdeményezése egyébként sem arról szólt, hogy legyen-e népszavazás, hanem arról, hogy legyen-e olimpia. Lázár János pedig úgy reagált, ha lenne népszavazás, az valószínűleg elutasítaná az olimpiát.

Ezután nem felejtette el hangsúlyozni a baloldal felelősségét mondván: korábban miért támogatták az olimpia rendezését? A kormányzati felelősséget firtató kérdésre csupán annyit válaszolt: az éremnek két oldala van.

Bevándorlás

Lázár János szerint továbbra is számolni kell a bevándorlással, azért meg kell erősíteni a határzárat, ez praktikusan egy újabb kerítést is jelent a szerb határszakaszon. Harmincnyolc milliárd forinttal emelték emiatt a HM költségvetését. Az érkezőket korlátozni kívánja a kormány szabad mozgásukban, ezért törvénymódosításokat javasolnak, a zárt, vagy nyílt táborban tartózkodókat pedig visszaviszik a határra. A tárcavezető közölte azt is, hogy több helyen felállítják azokat a pontokat, ahol a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai átveszik a menedékkérelmeket. Európában romlott a biztonsági helyzet, amely egyértelműen összefügg a bevándorlással - hangsúlyozta a miniszter.

Nemzeti konzultáció - Az öt ügy

A következő évek nagy kérdése lesz, hogy ki határozza meg a gáz, az áram árát. Lázár szerint ha nem a magyar hatóságok szabnák meg az árakat, hanem a piac, akkor jóval drágább lenne az energia.

Brüsszel azt a jogot is szeretné elvenni, hogy itthon határozzák meg az adók mértékét. Ha az adópolitikában a brüsszeli álláspont érvényesülne, az az ország halálát jelentené.

A beruházási támogatások kérdése a következő. A miniszter azt mondja, hogy az EU meg szeretné fosztani az országot a hazai támogatások lehetőségétől.

A bevándorlás és a civil szervezetek külföldi támogatása is olyan téma, amiről nemzeti konzultációt kezdeményez a kormány márciusban.

A magyar Nutella nem osztrák Nutella

Lázár János amiatt is kritizálta Brüsszelt, hogy a silányabb minőségű élelmiszerek ügyében azon az állásponton van, hogy "a szegényebb magyaroknak lehet ócskább dolgokat eladni". Több terméket, illetve márkát is említett, amelyek esetében a magyar ellenőrök azt tapasztalták, hogy az osztrák boltok polcain jobb a minőségük, mint a magyar üzletekben. Nevesítette a Coca-Colát, a Nesquiket, a Rio Marét, a Nutellát és a Knorrt. Jelezte, hogy újabb vizsgálatok lesznek.

A brüsszeli út

A miniszter a meglehetősen homályos célú brüsszeli útjáról annyit mondott, hogy az európai számvevőszék magyar tagjának Pelczné Gáll Ildikót javasolják. A paksi atomerőművel kapcsolatban zajlanak a tárgyalások, hogy azok milyen eredménnyel zárulhatnak, nem mondott semmit. Kötelezettségszegési eljárások is folynak Magyarország ellen (ezeket a miniszter támadásnak titulálta). Ezek közül az egyikkel, a külföldiek magyarországi földszerzésével kapcsolatban egyértelmű az álláspont: külföldi ne vehessen magyar földet. Az energiaárak megállapításával pedig ott tartunk, hogy az EU bíróság elé viszi az ügyet.