Előfizetés

Leáll a Rádió Q

Március elsejétől nem sugároz többet műsort a Rádió Q - mondta a hvg.hu-nak Bognár Éva. 

A rádió főszerkesztője kifejtette, a frekvencia ugyan még 1,5 évig az övék, ám a tulajdonos képviselője és a médiahatóság közötti "tisztázatlan kérdések miatt" úgy döntöttek, felfüggesztik a sugárzást, és heteken belül kiderül, lesz-e folytatás. A Rádió Q tulajdonosa a Start Média Kft., annak a nevében Vadas Tamás üzletember jár el a hatóságoknál.

Fiala János a Rádió Q csütörtök reggeli adásában jelentette be, hogy "már csak pénteken, hétfőn és kedden készül élő KeljFelJancsi". A műsorvezető részleteket nem, teljes vagy legalábbis átmeneti leállást említett. 

A rádió leállásáról egyébként 2012 óta keringenek hírek a piacon.

Nem tartják meg a népszavazást Algyőn

Rendkívüli testületi ülésen döntöttek az algyői képviselők csütörtökön arról, hogy nem tartják meg a vasárnapi helyi népszavazást egy vegyi üzem tervezett építéséről. A népszavazás kiírásáról szóló határozatot visszavonó előterjesztést öt képviselő támogatta, hárman tartózkodtak.

A Szegeddel szomszédos községben egy görög befektető tervezte egy háztartási vegyi árukhoz alapanyagot gyártó üzem építését. Civil kezdeményezésre - melyhez a Fidesz és a KDNP helyi politikusai is csatlakoztak - aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy a kockázatot jelentő vegyi üzem helyéről kérdezzék meg az algyőieket. December 15-én pedig a képviselő-testület döntött a népszavazás kiírásáról. A befektető azonban kedden jelezte, hogy nem Algyőn kívánja megépíteni a tervezett üzemet.

A testületi ülésre készült anyag szerint az önkormányzat a voksolás ügyében kikérte a Nemzeti Választási Iroda állásfoglalását, amely szerint a népszavazás okafogyottságának vizsgálatára kizárólag a bíróság jogosult. Az ülést vezető Gubacsi Enikő (független) alpolgármester azt mondta, a népszavazás visszavonásáról szóló döntés az NVI állásfoglalásával és a hatályos jogszabályokkal is ellentétes.

A rendkívüli testületi ülés összehívását Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője javasolta a helyi politikusoknak. A voksolás aktualitását vesztette, fölösleges lenne a szavazásra 3 millió forintot elkölteni - közölte a miniszter, hozzáfűzve álláspontja szerint egy ilyen önkormányzati döntés esetén nem emelne törvényességi kifogást az illetékes kormányhivatal.

Olimpia - A DK is az eddigi költések elszámolását követeli

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy a kormány és a főváros számoljon el azzal a pénzzel, amit az elmúlt egy-két évben az olimpia megrendezésével összefüggésben elköltött.  A párt ügyvezető alelnöke csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatóján közölte: közérdekű adatigénylések sorát nyújtják be minisztériumoknak, a fővárosnak, valamint a Magyar Olimpia Bizottságnak, hogy kiderüljön, mire és mennyit költöttek el az elmúlt időszakban.

Múlt pénteken a Momentum Mozgalom 266 151 aláírást adott le az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében. A kormány, a főváros vezetése, a Fidesz elnöksége és a Fidesz-frakció szerda este bejelentette, hogy a budapesti olimpiai pályázat visszavonását javasolja a Magyar Olimpiai Bizottságnak és a fővárosnak, mert megszűnt a rendezés kérdésében eddig meglévő konszenzus.

Molnár Csaba kijelentette, hogy a DK soha egyetlen pillanatig nem támogatta a budapesti olimpiát, sem a Fővárosi Közgyűlésben, sem a parlamentben. Úgy vélik, sokkal inkább az egészségügyre, a szegénység felszámolására kellene pénzt költeni, semmint egy olyan olimpiára, amelyen a "Fidesz-közeli építőipari és kommunikációs cégek gazdagodhatnak".

Mindezek miatt a DK örül a pályázat visszavonásának, de szerintük az lett volna tisztességes, ha a budapesti választópolgárok akaratának eleget téve kiírják a népszavazást. Orbán Viktor miniszterelnök "gyáván megfutamodott", mint korábban a vasárnapi boltzárral kapcsolatban is - jegyezte meg Molnár Csaba.

A DK-s politikus sajtótájékoztatóján arról is beszámolt, hogy a DK egy a gázárakkal kapcsolatos internetes oldalt indított. Kifejtette, az elmúlt években a gáz világpiaci ára a felére csökkent, ehhez képest Magyarországon csak tízszázalékos "rezsicsökkentés-szerűséget" hajtott végre a kormány. A kettő közti mintegy 40 százalékos különbséget a DK szerint "a Fidesz-közeli oligarchák" teszik zsebre - hangsúlyozta. Az ellenzéki párt számításai szerint a Fidesz minden hónapban több ezer forintot vesz el az emberektől.

A DK szerint a kormány - kockázat nélkül - egyetlen tollvonással akár 40 százalékkal csökkenthetné a gáz árát. A párt ezért a gáz árának azonnali csökkentését szorgalmazza - mondta Molnár Csaba.