Merkel: éberen kell figyelni az álhírekre

A Litvániába vezényelt német NATO-katonákról szóló alaptalan híresztelés ügye azt mutatja, hogy nagyon éberen kell figyelni az álhírekre - mondta a német kancellár csütörtökön Berlinben a litván miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Saulius Skvernelis-szel tartott tájékoztatóján Angela Merkel kérdésre válaszolva hangsúlyozta: fontos volt, hogy a litván és német partnerek gyorsan feltárták az ügyet, hiszen a hamis hír így gyorsan "eltűnt", de az eset arra int, hogy az álhírek esetében "nagy éberségre" van szükség.

A napokban a litván sajtóban elterjedt jelentés szerint a NATO jelenlétének megerősítése részeként a balti országba érkezett német katonák megerőszakoltak egy fiatal helyi lányt. Illetékesek megállapították, hogy nem történt ilyen eset, és az alaptalan vádaskodást egy olyan országból terjesztették, amely nem tagja az Európai Uniónak.

Németország nemcsak a NATO keretében támogatja Litvániát, hanem a fehéroroszországi Osztrovecnél orosz kivitelezésben épülő atomerőmű ügyében is - jelezte Angela Merkel.

A litván fővárostól, Vilniustól mintegy 50 kilométerre a litván hatóságok tiltakozása ellenére épülő nukleáris létesítményről szólva a német kancellár hangsúlyozta, hogy gondoskodni kell a biztonsági előírások betartásáról, és minél magasabb technikai szabványokat kell érvényesíteni a beruházásnál. Németország azt is szorgalmazza, hogy engedjenek be nemzetközi ellenőröket az építkezésre, és biztosítsanak nekik hozzáférést az atomerőmű dokumentációjához - mondta.

Hozzátette: "Csernobil óta tudjuk", hogy a nukleáris energia határokon átívelő, és a biztonságot tekintve kiemelt jelentőségű ügy, ezért "Oroszországgal is mindig beszélni fogunk arról, hogy mennyire fontos ez mindenkinek, az Oroszországban és az EU-ban élő embereknek is" - mondta Angela Merkel.

Saulius Skvernelis aláhúzta, hogy nem litván-fehérorosz vitáról, hanem regionális jelentőségű ügyről van szó, amely azonban Litvánia számára "életfontosságú kérdés", mert egy olyan atomerőmű épül az ország közvetlen közelében, amely "nem biztonságos".

Skvernelis hangsúlyozta, hogy az EU-nak "nincs alternatívája" hazája számára, és Litvánia a NATO iránt is elkötelezett. Ezt jelzi, hogy már az idén a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre emeli védelmi kiadásait, teljesítve a 2014-es NATO-csúcson tett vállalását.

Szerző

Elraboltak egy ukrán képviselőt?

Nyomtalanul eltűnt Olekszij Honcsarenko, az ukrán államfő mögött álló parlamenti tömörülés frakcióvezető-helyettese. A főügyészség szerint a képviselőt ismeretlenek elrabolták - jelentették ukrán sajtóorgánumok csütörtökön.

Párttársa, Olekszandr Brihinec a Facebookon arról számolt be, hogy Honcsarenko szerda este a dél-ukrajnai Odesszába utazott egy nyilvános találkozóra, ám az ülésteremben nem jelent meg. Azóta mobiltelefonja nem elérhető, és a parlament csütörtöki plenáris ülésén sem jelent meg.

A képviselő eltűnéséről elsőként a Dumszkaja című odesszai hírportál számolt be a dél-ukrajnai megye ügyészségétől kapott információra hivatkozva. Később az ukrán fűügyészség sajtóosztálya és az SZBU is megerősítette a hírt, valamint azt, hogy előzetes információik alapján a képviselőt elrabolták. A hatóságok egyelőre több részletet nem hoztak nyilvánosságra, későbbre ígértek részletes tájékoztatást.

Honcsarenko gyakori szereplője az ukrán hírtelevízióknak, gyakran száll vitába a médiában politikai ellenfeleivel, illetve képviseli pártja álláspontját különböző kérdésekben.

Legutóbb a politikus azzal került reflektorfénybe, hogy február 8-án összefirkálta a Berlini fal darabját, amely a kijevi német nagykövetség előtt áll. A képviselő a "nein" (nem) szót írta festékkel a falra. Szavai szerint így fejezte ki tiltakozását Ernst Reichel, Németország ukrajnai nagykövetének egy sajtónyilatkozata ellen, amelyben a diplomata azt mondta, hogy meg lehetne tartani a választásokat a szakadár ellenőrzés alatti Donyec-medencei területeken anélkül, hogy kivonulnának onnan az orosz katonai csapatok. (Oroszország tagadja, hogy a hadserege állományában lévő katonák harcolnának Kelet-Ukrajnában.)
Honcsarenko tettét többek között Petro Porosenko elnök is elítélte, a kijevi ügyészség pedig a rongálás miatt eljárást indított ellene.

Szerző

Robbanások egy üzemben - Többen életveszélyesen sérültek

Legalább tucatnyian megsérültek csütörtökön egy robbanásban a kelet-csehországi Policka kisváros egykori gépipari üzemében, amelynek nagyobbik része jelenleg raktárként szolgál különböző cégek számára.

Két ember életveszélyes, kettő pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett, a többiek könnyebben sérültek meg - közölte Hana Kaizarová, a Pardubicei régió rendőrségének szóvivője. Négy tűzoltó is könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség szerint több tűzoltóegység, két mentőhelikopter és mentőkocsik is érkeztek a helyszínre, de nem tudtak a raktár közelébe férkőzni, mert órákkal az első robbanás után is szinte folyamatosan kisebb-nagyobb detonációk hallatszanak odabentről, egy nagy csarnokból, ahol egyebek között robbanóanyagokat és gázpalackokat tartanak.

A hatóságok az üzemben dolgozókat evakuálták és a rendőrség lezárta az egész környéket. A raktárt üzemeltető Policské Strojírny cég vezetése egyelőre nem nyilatkozott a történtekről.

Ebben a kelet-csehországi gépipari üzemben, amelynek nagyobbik része ma raktárként szolgál, már 2015 szeptemberében felrobbant 320 tonna lőpor. A hatalmas robbanás több mint ötven méterre röpítette a csarnok acélelemekből készült tetejét. Akkor az okozott kár meghaladta a 14 millió koronát (160 millió forint). A környékbeli lakosok már évek óta követelik, hogy a hatóságok zárják be az üzemet, vagy legalább szigorúbban ellenőrizzék az ott veszélyes anyagokat tároló cégeket.

Szerző